Ο Τραϊκούδης Χρήστος είναι οικονομολόγος, προϊστάμενος εμπορικού τμήματος Α’ υλών εταιρείας ανακύκλωσης, Msc in politics & economics in S.E and Eastern Europe, UoM, τακτικό μέλος Δ.Σ της ΕΥΑΘ Παγίων
Στη χώρα μας η πολιτική κρίνοντας δια των αποτελεσμάτων ήταν ανέξοδη και όπως φαίνεται συνεχίζει να είναι αλλά ευτυχώς βαίνοντας μειούμενη. Βέβαια ανέξοδη δεν ήταν μόνο η πολιτική αλλά και η κρίση των πολιτών για αυτή. Αυτά ως φαινόμενα έχουν μία μεγάλη συσχέτιση.
Σήμερα μετά από σημαντικά γεγονότα τα οποία θα έπρεπε να μας αφυπνίσουν περισσότερο παρατηρούμε ότι μέρος των πολιτών συνεχίζει να επηρεάζεται περισσότερο από το υποσυνείδητο του παρά από τη λογική. Το υποσυνείδητο κάποιες φορές περιπλέκει τις καταστάσεις, δημιουργεί συντομεύσεις και αφορισμούς που αμελούν σημαντικούς παράγοντες, μετρήσιμους και μη. Ξεχνάμε εύκολα γιατί αναλύουμε τα γεγονότα μόνο με τα μάτια και αποφεύγουμε την αυτοκριτική. Έχουμε μάθει ή σχεδόν πειστεί ότι πάντα κάτι πέρα από εμάς θα μας σώσει όπως τα ξένα δάνεια για παράδειγμα τα οποία σαφώς δεν δίνονται σε εμάς ως έθνος κράτος γιατί είμαστε απόγονοι του πιο θαυμαστού πολιτισμού. Πόσο σοβαρά μπορεί να εκλάβει κάποιος τον αστείο υιό ενός ευυπόληπτου πατέρα, είναι ένα ερώτημα στο οποίο ο κάθε εξωτερικός παρατηρητής θα αναζητούσε την απάντηση σε ένα ψυχαναλυτικό κρεβάτι.
Επικαλούμαστε τη θρησκεία μας για να βρούμε κοινά με ένα εθνικό κράτος το οποίο διεξάγει έναν επεκτατικό πόλεμο. Τι σχέση μπορεί να έχει η θρησκεία με έναν πόλεμο όπου χάνονται άμαχοι; Έτσι θα φθάσουν κάποιοι προς τη Θέωση; Τούτος ο πόλεμος όπως διεξάγεται αποτελεί αρετή κατά την Αριστοτέλεια φιλοσοφία αν κάποιοι επικαλούνται και τους αρχαίους προγόνους μας; Αγνοούν γεγονότα στην ιστορία όπου αποδεικνύεται η μη ύπαρξη ηθικής και φιλίας μεταξύ των κρατών.
Τα ψευδοδιλλήματα, η άγνοια της ιστορίας, η απόρριψη της επιστήμης είναι η καλύτερη τροφή σε όσους θέλουν την κοινωνία υπνωτισμένη και μακριά από την προσπάθεια για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων. Δυστυχώς αυτά τα ψευδό-διλλήματα συνεχίζουν να έχουν απήχηση σε μέρος της κοινωνίας γιατί πάλι εξυπηρετούνται συμφέροντα διαμέσω αυτής της κατάστασης ακόμη και σε γεωπολιτικό επίπεδο αν αναλυθούν προσεκτικά κάποιες παράμετροι.
Βέβαια αν δεν εκμεταλλευτείς τα κενά κάποιου ώστε να του εκφράσεις μετά κάποιους επαίνους άσχετους με αυτά τα κενά ώστε πάντα να τον έχεις μία κρύο και μία ζέστη τότε έχεις αυτό το παιχνίδι της ματαιότητας. Μίας ματαιότητας η οποία γεννάει συνεχώς φρούδες μεν ελπίδες στην πραγματικότητα αλλά ελπίδες δε και ως γνωστό η ελπίδα πεθαίνει τελευταία όπως και η ιδέα που έχουν κάποιοι ότι κάποιο άλλο γένος θα έρθει να μας σώσει σε μία δύσκολη κατάσταση.
Υπάρχουν πολλές παράλληλες ιστορίες οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα ψευδοδιλλήματα έχουν στοιχίσει σημαντικά όχι μόνο στην καλυτέρευση των όρων ζωής μας αλλά στο παρελθόν σε εμφυλίους και στην Μικρασιατική καταστροφή και αν το πάμε σε θέματα θρησκείας και στην προσπάθεια να φθάσουμε στη Θέωση διότι και για αυτό απαιτείται λογική όπως και η λογική χρειάζεται το κέντρο οράσεως του εγκεφάλου για να αναλύονται τα γεγονότα τιθασεύοντας κάθε αρνητικό μας συναίσθημα.