Το παραλιακό μέτωπο από Καλοχώρι έως Αγγελοχώρι

Σχεδιαζόμενη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης

Στη συμβολή που θα έχει η σχεδιαζόμενη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης στη διαμόρφωση του νέου brand name της πόλης, αναφέρθηκαν οι ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Η ταυτότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από το παραλιακό μέτωπο» με διοργανωτές τον Σύλλογο Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής.

Φιλόδοξο και ρεαλιστικό χαρακτήρισε το ειδικό χωρικό σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο, ο επενδυτικός σύμβουλος-μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Πάρης Τσογκαρλίδης, ο οποίος έχει κάνει πολλές δημόσιες παρεμβάσεις για το θέμα της παραλίας της Θεσσαλονίκης.

Όπως επισήμανε, στόχοι του ειδικού χωρικού σχεδίου είναι η συνεχόμενη παράκτια ανάπτυξη στα περίπου 40 χιλιόμετρα του μετώπου, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, η κοινή ανάδειξη υφιστάμενων και νέων χώρων και η ενίσχυση της μητροπολιτικότητας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται εξυγίανση και ανάπλαση των Βυρσοδεψίων και του Δενδροποτάμου, άξονες περιπάτου και ποδηλάτου, αθλητικές εγκαταστάσεις, δύο μητροπολιτικά πάρκα και βοτανικός κήπος.

Την πρωτοβουλία για το ειδικό χωρικό σχέδιο του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την οποία ο κ. Τσογκαρλίδης είπε ότι έδρασε ταχύτατα, με τη στήριξη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.

Την ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ της ανατολικής και δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ο πατέρας Παντελεήμων Αναστασιάδης, εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα. Υπογράμμισε ότι η δυτική Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να γίνει το ομορφότερο κομμάτι της πόλης, γιατί διαθέτει τεράστιο παραλιακό μέτωπο που είναι εγκαταλελειμμένο, «ταμείο γης» αναξιοποίητο και δημιουργικούς ανθρώπους. Ωστόσο – πρόσθεσε – η Πολιτεία χρησιμοποιεί τη δυτική Θεσσαλονίκη «ως δοχείο απορριμάτων» χωροθετώντας λειτουργίες που την απαξιώνουν.

Το παραλιακό μέτωπο αποτελεί ευκαιρία για τη δημιουργία νέου ορίζοντα για τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Διαχείρισης Αγροπεριβαλλοντικών Συστημάτων στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Χρήστο Βασιλακιώτη.

Ο κ. Βασιλακιώτης πρότεινε τη δημιουργία στην παραλία, βοτανικών κήπων με φυτά που δεν χρειάζονται πολύ νερό, και συγκεκριμένα ελληνικά αρωματικά, φαρμακευτικά και μελισσοκομικά φυτά, καθώς και φυτά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και άλλα που είναι κατάλληλα για εδαφοκάλυψη και διαμόρφωση χώρου (λεβάντα, κάπαρη). Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην διεξαγωγή εργαστηρίων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στους χώρους πρασίνου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη που «τρέχει» η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και προβλέπει κονδύλια ύψους 6 εκ. ευρώ για την ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου.

Για την ανάγκη, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου «να περιλαμβάνει και καθαρά νερά στον Θερμαϊκό κόλπο», μίλησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Γιαννούλης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ