Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης
Ήταν ένα από τα ωραιότερα και πολυτελέστερα κτίρια της Αθήνας. Είχε χτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα ως ιδιωτική κατοικία – που αργότερα έγινε γνωστή ως μέγαρο Νεγρεπόντη. Όταν χτιζόταν το Ανάκτορο Διαδόχου (το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο), ήταν η κατοικία του Κωνσταντίνου Α’ και της Σοφίας.
Το Μέγαρο Νεγρεπόντη βρισκόταν στην λεωφόρο Αμαλίας και Όθωνος, και ανεγέρθηκε γύρω στο 1880 (και όχι το 1886 όπως λένε κάποιες πηγές). Το 1876 περίπου προστέθηκε ένας επιπλέον όροφος, κι’ έτσι διαμορφώθηκε ως Μέγαρο Νεγρεπόντη. Αρχιτέκτονας ήταν ο Γάλλος Eugène Troump.
Μέγαρο Νεγρεπόντη: Η διεύθυνση αυτού του αριστουργήματος ήταν Λεωφόρος Αμαλίας 2-4 και Όθωνος. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την αρχική του μορφή αλλά το κτίριο επεκτάθηκε σε σχέδια του Eugène Troump μετά την αγορά του από τον Μιλτιάδη Nεγρεπόντη, ενώ προστέθηκε και επιπλέον όροφος. Χαρακτηριστική η ωραία τοξοστοιχία της πρόσοψης. Αρχικά ήταν η οικία του Ανδρέα (αγωνιστής του 1821 και πολιτικός) και της Λουκίας Λουριώτη. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως ανάκτορο του διαδόχου Κωνσταντίνου μετά τον γάμο του με τη Σοφία της Πρωσίας το 1889.
Αιτία κατεδάφισης, όπως αναφέρουν επίσημες πηγές ήταν η αξιοποίηση του οικοπέδου. Κοινώς το ωραιότερο κτίριο της πλατείας Συντάγματος, κατεδαφίστηκε το 1956, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Το Μέγαρο Νεγρεπόντη βρισκόταν απέναντι από τη Βουλή και στόλιζε κάποτε την αρχή της Αμαλίας, όταν η λεωφόρος αποτελούσε την επίσημη «βόλτα» των Αθηναίων, που περπατούσαν έχοντας στη μία πλευρά τον Βασιλικό Κήπο και στην άλλη πολυτελείς κατοικίες. Όταν σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως κατοικία, στέγασε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, έως το 1940.
Η οικογένεια Νεγρεπόντη είναι μία από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές αριστοκρατικές οικογένειες της Ελλάδας, που άκμασε ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα στα τέλη του 19ου αιώνα ως μέλος του λεγόμενου Χιώτικου δικτύου και συνεχίζει την σπουδαία πορεία και ιστορία της μέχρι σήμερα. Mετά την Σφαγή της Χίου…
Η συνέχεια εδώ