Ερευνητικό Σεμινάριο Acting Yoga από την Ιόλη Ανδρεάδη
Έναρξη 21 Νοεμβρίου 2020
Η yoga έχει χρησιμοποιηθεί συχνά από τους ανθρώπους του θεάτρου με στόχο την αύξηση της συγκέντρωσης, της ενέργειας και εκείνου που ο Barba αποκαλεί παρουσία του ηθοποιού.
Η σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη διοργανώνει σεμινάριο Acting Yoga με δέκα δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις. Η Acting Yoga είναι yoga για ηθοποιούς και όσους ενδιαφέρονται για την έμπρακτη σχέση της yoga με το θέατρο σε επίπεδο ερευνητικό, εκφραστικό και δημιουργικό. Η μέθοδος βασίζεται στη Hatha και τη Vinyasa Yoga, αντλεί από τις μεθόδους Viewpoints και Laban και την πολεμική τέχνη Κάλαρι, ενώ χρησιμοποιεί θεατρικές, φιλοσοφικές και επιστημονικές αφηγήσεις.
Οι δέκα συναντήσεις της Acting Yoga αυτή τη φορά επικεντρώνονται στο θέμα Το θέατρο της σκληρότητας του Αρτώ και η οπτική γωνία (Viewpoint) της νευροεπιστήμης και βρίσκονται σε διάλογο με τη μεταδιδακτορική έρευνα με τον ίδιο τίτλο που πραγματοποιεί η σκηνοθέτις από το 2015 (King’s College London 2015-2016, Ιατρική Σχολή Αθηνών 2018-σήμερα) καθώς και με τη θεατρική ενασχόλησή της με το έργο του Αντονέν Αρτώ (Αρτώ/Βαν Γκογκ, avec un pistolet & Οικογένεια Τσέντσι).
Οι δέκα συναντήσεις εστιάζουν σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες – αναπνοή, συγκέντρωση, βάρος, ισορροπία, μίμηση, νευρώνες-καθρέφτες, κέντρο, αντίσταση, αφήγηση, νευροαισθητική – και θα κλείσουν με μια διαδικτυακή παρουσίαση την οποία θα προλογίσει και θα παρακολουθήσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Κορνηλία Πουλοπούλου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση μαζί της. Πότε πραγματοποιείται: 10 δίωρες συναντήσεις (σύνολο 20 ώρες διδασκαλίας) τα Σάββατα 21/11, 28/11, 05/12, 12/12, 19/12, 09/01, 16/01, 23/01, 30/01 και 06/02 και ώρα 16.00 έως 18.00.Πώς λειτουργεί: μέσω email θα αποστέλλεται κάθε φορά στους συμμετέχοντες λινκ για την πλατφόρμα zoomΠόσο κοστίζει: 250 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ)
Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει βάσει βιογραφικού και με μία τηλεφωνική συνομιλία.Αποστολή βιογραφικών μέχρι 11/11 στο [email protected]
Το σεμινάριο διοργανώνεται από την εταιρεία «Ρέον».
Λίγα λόγια για την Ιόλη Ανδρεάδη
Η Ιόλη Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Κυψέλη. Σπούδασε σκηνοθεσία στη RADA και στο King’s College London, στο οποίο ολοκλήρωσε το 2014 τη διδακτορική της διατριβή γύρω από το Θέατρο, την Performance και την Τελετουργία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Έζησε και εργάστηκε 7 χρόνια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη πάνω στο θέατρο ως υπότροφος των ιδρυμάτων FULBRIGHT FOUNDATION GREECE, Ίδρυμα Ωνάση / Onassis Foundation, Stavros Niarchos Foundation και J. F. COSTOPOULOS FOUNDATION. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Πολιτιστική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ διετέλεσε Visiting Research Fellow στο King’s College London το 2015 και το 2016, στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής της έρευνας για τον Αντονέν Αρτώ και τη Νευροεπιστήμη.
Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 30 θεατρικές παραγωγές σε Αθήνα, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Βερολίνο, Ρώμη και Νέα Υόρκη. Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών «World Wide Lab», η οποία δημιουργήθηκε στο Watermill Center του Bob Wilson το 2011 και της οποίας διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια το 2013 και το 2015. Έκτοτε, η Ιόλη εργάζεται εντατικά με έδρα την Ελλάδα, με τις παραστάσεις που δημιουργεί να ταξιδεύουν σταθερά σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.
Στη χώρα μας, τα τελευταία 5 χρόνια, έχει παρουσιάσει τις εξής 14 παραστάσεις: «Αρτώ – Βαν Γκογκ / avec un pistolet» στο Θέατρο Σημείο το 2015, «Οικογένεια Τσέντσι» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη σεζόν 2015-2016, «Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού – μια παράσταση στο Αρχείο» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς το 2016, «Young Lear» στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2016, «Φονικό στην Εκκλησιά» στο Φεστιβάλ Φιλίππων το 2016, «Το βασίλειο της γης» στο Olvio τη σεζόν 2016 – 2017, «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στο Bob Festival (Φεστιβάλ Αθηνών) το 2017, «Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν» στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τη σεζόν 2017 – 2018, «Ο Μισάνθρωπος» στο Σύγχρονο Θέατρο την άνοιξη του 2018, «Ίων» στο Φεστιβάλ Φιλίππων, στο θέατρο Άλφα, σε περιοδεία στην Ελλάδα, στη Βόρεια Κλιτύ της Ακρόπολης και στο θέατρο ΤΗΕ ΤΑΝΚ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης τη διετία 2017-2019, «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» στον προαύλιο χώρο του Ασύλου Ανιάτων και στο Jubilee Theatre του University of Roehampton στο Λονδίνο το 2019, «Πόλεμος και Ειρήνη» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη σεζόν 2019-2020, «Περηφάνια και Προκατάληψη» την άνοιξη του 2020 στο Θέατρο Αλκυονίς και «Ελένη» του Ευριπίδη στο Φεστιβάλ Φιλίππων το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.
Έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πρόγραμμα E-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Δήλος. Είναι, επίσης, πιστοποιημένη Yoga Teacher από την Yoga Alliance (Hot Yoga Athens) και διδάσκει Acting Yoga.
Το 2020 κυκλοφόρησαν από την Κάπα Εκδοτική οι επιστημονικές της μελέτες «PERFORMANCE ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: Σκηνοθεσία – Φιλοσοφία – Πολιτισμός» και «ANASTENARIA: Ritual, Theatre, Performance; An Experiential Study».