“Το Άλογο στην αρχαιότητα”

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ποια ήταν η θέση, ο ρόλος και η σημασία του αλόγου στην αρχαία Αθήνα; Περισσότερα από 50 αρχαία αντικείμενα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, δίνουν την απάντηση, φωτίζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της αρχαιότητας και της σχέσης των Αθηναίων με αυτό το ζώο.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η καθηγήτρια Jenifer Neils, διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, διαρθρώνεται σε έξι θεματικές ενότητες: την ταφή του αλόγου από το Φάληρο, την εκτροφή και την εκπαίδευση των αλόγων, τις ιπποδρομίες και τις αρματοδρομίες, το αθηναϊκό ιππικό σώμα, τη μυθολογία και τη θρησκεία.

Το κεντρικό έκθεμα είναι εντυπωσιακό: είναι ένας από τους πολύ καλά διατηρημένους σκελετούς αρχαίων αλόγων που βρέθηκαν στις πρόσφατες ανασκαφές (2012-2016) στο μεγάλο αρχαίο νεκροταφείο του Φαλήρου. Εκεί βρέθηκαν οι ταφές 18 αλόγων. Το συγκεκριμένο άλογο ήταν αρσενικό, ηλικίας 4-7 ετών και μοιάζει σαν να καλπάζει. Η πιο πιθανή αιτία θανάτωσής του είναι ως θυσία προς τιμή του Ποσειδώνα, θεού των αλόγων και της θάλασσας.

Το δεύτερο αριστούργημα της έκθεσης είναι η χάλκινη προτομή αλόγου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας. Αποτελεί ένα σπάνιο πρωτότυπο μεγάλου έφιππου αγάλματος, που αποδίδει με ρεαλισμό τα χαρακτηριστικά και τη δύναμη του αλόγου. Είναι η πρώτη φορά που η προτομή αυτή παρουσιάζεται στο κοινό στην Ελλάδα, και μία από τις λίγες φορές που εκτίθεται εκτός Ιταλίας. Η προτομή ήταν αρχικά επιχρυσωμένη και αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πρότυπο για να γίνουν αντίγραφα από Ιταλούς ζωγράφους. Το 2015, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης εντοπίστηκαν λαξευμένα στη δεξιά πλευρά του λαιμού του αλόγου κοντά στη χαίτη τρία ελληνικά γράμματα (Χ, Ν, Λ). Αυτό δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι το άγαλμα είναι ελληνικό και ότι χυτεύτηκε τον 4ο αιώνα π.Χ.

Στα σημαντικά εκθέματα περιλαμβάνονται ένα αγγείο με την πρώτη ζωγραφική απεικόνιση αλόγου στην τέχνη της Αρχαίας Αθήνας που χρονολογείται περίπου στο 900 π.Χ., ένας χάλκινος χαλινός, πιθανότατα λάφυρο από τους περσικούς πολέμους αφιερωμένο στην Ακρόπολη, ένα μαρμάρινο ανάγλυφο που απεικονίζει μια δραματική σκηνή με έναν πολεμιστή που πηδάει από ένα άρμα, ένα μεγάλο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ λεπτομέρειες εδώ: