Στην Ελλάδα, όταν μιλάμε για τη Μύκονο, ξέρουμε περίπου πως θα πάει η κουβέντα: πάντα θα βρεθεί κάποιος να «θάψει» το αγαπημένο νησί, είτε γιατί έχει γίνει πανάκριβο και απλησίαστο για τους επισκέπτες από την υπόλοιπη χώρα, είτε επειδή είναι «δήθεν» και υπερβολικά γεμάτη από κόσμο το καλοκαίρι. Ανεξαρτήτως αν κάποιος διαλέξει να μείνει στο Adornosuites για εξαιρετική διαμονή στη Μύκονο ή σε κάποιο λιγότερο πολυτελές κατάλυμα, θα μπορέσει να διαπιστώσει πως το νησί μπορεί να προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα.
Τι λένε όμως οι ξένοι για τη Μύκονο; Πώς σχολιάζει το – σχετικά αντικειμενικό – μάτι ενός Αμερικανού ή Ευρωπαίου τουρίστα τα όσα συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι στο Νησί των Ανέμων; Κάνοντας μια βόλτα στα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά blogs του κόσμου, βλέποντας ντοκιμαντέρ ξένων σταθμών για τη Μύκονο και διαβάζοντας τα σχόλια στις διάφορες ιστοσελίδες κρατήσεων, μπορούμε να πούμε εκ του ασφαλούς πως το δημοφιλές νησί έχει αρκετούς επικριτές και στο εξωτερικό. Οι οποίοι μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων επισημαίνουν και σχολιάζουν τα ίδια ακριβώς θέματα που αναλύουμε για εσάς παρακάτω:
Μετακινήσεις στο νησί
Σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη, το να έχει κανείς αυτοκίνητο ή να κινείται συνέχεια με αυτό δεν είναι μέρος της κανονικότητας. Πολλοί ξένοι επισκέπτες επιλέγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς όταν ταξιδεύουν κάπου και ως εκ τούτου, όταν συνειδητοποιούν πόσο δύσκολη είναι η μεταφορά με τα λεωφορεία στη Μύκονο αμέσως απογοητεύονται. Τα μη συχνά δρομολόγια, οι στενοί δρόμοι που τρομάζουν πολλούς τουρίστες και τα ασφυκτικά γεμάτα πούλμαν είναι τα κύρια σημεία αναφοράς. Κάποιοι μάλιστα θα πάνε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι από τον πολύ μικρό αριθμό ταξί που δραστηριοποιούνται στο νησί τα καλοκαίρια, ειδικά όταν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο αυτό βουλιάζει από κόσμο. Άντε μετά να τους εξηγήσει κάποιος για το σύστημα των κλειστών επαγγελμάτων εν έτει 2021.
Είσοδος και πρόσβαση στην παραλία
Πολύ λίγα κράτη (τουλάχιστον από όσα έχουμε επισκεφτεί εμείς) έχουν τόσο μεγάλο ποσοστό παραλιών που να είναι οργανωμένες και να απαιτούν καταβολή αντιτίμου για είσοδο σε αυτές. Στη Μύκονο όμως τα πράγματα ξεφεύγουν. Όλες σχεδόν οι καταπληκτικές παραλίες του νησιού (με εξαίρεση ίσως τον Άγιο Σώστη και τη Φωκό) έχουν γεμίσει με καθίσματα και μπαρ / εστιατόρια, ενώ σε κάποιες από αυτές δεν μπορείτε καν να μπείτε αν δε θέλετε να πληρώσετε για ξαπλώστρα. Καταλαβαίνετε λοιπόν την έκπληξη των επισκεπτών όταν διαπιστώνουν πως σε μια παραλία δεν μπορούν να απλώσουν ελεύθερα τις πετσέτες τους. Τα σχόλια που διαβάσαμε σε ταξιδιωτικά blogs για το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι αποκαρδιωτικά. Και ποιος μπορεί να παρεξηγήσει όσους τα έγραψαν;
Συνωστισμός και κρουαζιέρα
Όπως επίσης, ποιος μπορεί να εξηγήσει στους επισκέπτες που επιδιώκουν την ησυχία και τη χαλάρωση, το γεγονός πως η κρουαζιέρα είναι τόσο σημαντική για τον Ελληνικό τουρισμό; Και πως τα τεράστια κρουαζιερόπλοια είναι απαραίτητα για την επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων σε Μύκονο, Σαντορίνη και άλλους δημοφιλείς προορισμούς του Αιγαίου. Για τον blogger και τον τουρίστα που δεν έρχεται με αυτά τα σκάφη, το φαινόμενο του συνωστισμού σε λιμάνια και σοκάκια της Μυκόνου σχολιάζεται με πολύ αρνητικό τρόπο. Στα μεγαλύτερα τουριστικά sites του κόσμου θα δείτε εκτενείς αναφορές και παράπονα για τις ώρες που το νησί βουλιάζει από κόσμο, ειδικά όταν τα υπερμεγέθη κρουαζιερόπλοια ξεφορτώσουν στο Νέο Λιμένα Μυκόνου.
Πάντως, για να μην είμαστε άδικοι, να πούμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων αυτών συνοδεύεται από την υποσημείωση πως παρόλα τα αρνητικά της, η Μύκονος παραμένει ένας από τους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως. Ένα πανέμορφο και πολύμορφο νησί, που όλοι πρέπει να επισκεφτούν κάποια στιγμή στη ζωή τους.