Τα Όσκαρ του 2022 και η αλωπεκία της Jada Pinkett Smith

Η Jada Pinkett Smith βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα Όσκαρ του 2022. Εκτός από την εκθαμβωτική της εμφάνιση, το αστείο που έκανε ο παρουσιαστής Chris Rock για το ξυρισμένο κεφάλι της Jada, εξόργισε τον σύζυγό της, Will Smith, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή και φαίνεται να χαστούκισε τον Rock.  Το περιστατικό με το περίφημο σχόλιο και το διαβόητο χαστούκι «έπαιξε» σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και στα social media και το κοινό αναρωτιέται πλέον ποια είναι η αλωπεκία από την οποία πάσχει η Jada.

Η 50χρονη ηθοποιός αν και παλεύει με μια μορφή αλωπεκίας αρκετό διάστημα, δεν το βάζει  κάτω και κατά καιρούς έχει μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα της τριχόπτωσης που αντιμετωπίζει. Μάλιστα στα τέλη του περασμένου έτους δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram μιλώντας για την απόφασή της να ξυρίσει το κεφάλι της. Στο συγκεκριμένο video η Jade είπε:  «Τώρα μπορώ και γελάω με αυτό …. Παλεύω καιρό με την αλωπεκία … εμφανίστηκε ξαφνικά και θα είναι λίγο πιο δύσκολο για μένα να την κρύψω».

Τι είναι η αλωπεκία;

“Η αλωπεκία είναι ένας ευρύς όρος που αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή τριχόπτωσης” μας εξηγεί ο Δρ. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD. PhD. “και αιτίες ποικίλουν ανάλογα με το είδος της αλωπεκίας. Οι περισσότεροι – κυρίως άνδρες – χάνουν μαλλιά εξαιτίας της ανδρογενετικής αλωπεκίας και της δράσης των ανδρογόνων. Στις γυναίκες ένας κοινός τύπος αλωπεκίας είναι η αλωπεκία έλξης, η οποία εμφανίζεται από το τράβηγμα των μαλλιών σε σφιχτά χτενίσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.”

Οι αυτοάνοσες αλωπεκίες

“Κάποιοι άνθρωποι όμως” αναφέρει ο Δρ. Αναστασάκης “ χάνουν μαλλιά επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα «επιτίθεται» στα τριχοθυλάκιά τους. Τότε, έχουμε να κάνουμε με αυτοάνοση αλωπεκία. Οι αυτοάνοσες μορφές αλωπεκίας συνήθως συνυπάρχουν ή προκαλούνται από άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Για παράδειγμα ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, μπορεί να οδηγήσει σε πληγές και ουλές στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής. Επίσης η central centrifugal cicatricial alopecia(CCCA) είναι ένα είδος αλωπεκίας που εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες αφρικανικής ή/και αφροαμερικανικής καταγωγής και η οποία προκαλεί ουλές στο τριχωτό της κεφαλής και μόνιμη απώλεια μαλλιών.”

Η πιο κοινή μορφή αυτοάνοσης αλωπεκίας είναι η γυροειδής αλωπεκία. Όταν οι άνθρωποι μιλούν για αλωπεκία, αναφέρονται συχνά σε αυτόν τον τύπο.

Σύμφωνα με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί στην παιδική ηλικία, την εφηβεία ή την ενηλικίωση. Τα άτομα που πάσχουν από την πάθηση τείνουν να χάνουν τα μαλλιά τους σε τούφες, εμφανίζοντας  περιγεγραμμένες, στρογγυλές ή οβάλ επιφάνειες πλήρους απώλειας των τριχών.

Σε ποσοστό πάνω από 50%, τα μαλλιά που έχουν πέσει μεγαλώνουν ξανά μέσα σε ένα χρόνο. Αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που οι πάσχοντες από γυροειδή αλωπεκία εμφανίζουν και άλλα κενά σημεία μήνες ή και χρόνια αργότερα. Δεν είναι σαφές τι είδους αλωπεκία έχει η Pinkett Smith, αλλά η εμφάνισή της υποδηλώνει ότι είναι γυροειδής αλωπεκία.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος που αντιμετωπίζει κάποια μορφή αλωπεκίας;

Σύμφωνα με τον Δρ. Αναστασάκη: «Όταν κάποιον το προβληματίζει η τριχόπτωση και η εικόνα των μαλλιών του το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να επισκεφθεί έναν ιατρό έμπειρο και εξειδικευμένο στη μεταμόσχευση μαλλιών και τις θεραπείες τριχόπτωσης. Αυτός είναι ο μόνος κατάλληλος να διαγνώσει το είδος της αλωπεκίας, να εντοπίσει τα αίτια και να σχεδιάσει τη βέλτιστη στρατηγική αντιμετώπισης της. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών – αλλά και μεγάλο ποσοστό των γυναικών – πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία και τα καλά νέα είναι ότι η σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να επαναφέρει την φυσικότητα και την πυκνότητα των μαλλιών σε αυτή την περίπτωση.»

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες για την αλωπεκία τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD, επιστημονικό διευθυντή της Anastasakis Hair Clinic, (ahc.gr), Πρόεδρο της ΕΛΑΜΑΤ (Ελληνική Ακαδημία Μεταμόσχευσης & Αποκατάστασης Τριχωτού) και Diplomate της ABHRS (American Board of Hair Restoration Surgery). Ο ιατρός δέχεται καθημερινά στο ιατρείο του στο Χαλάνδρι κατόπιν ραντεβού στο 210-8011000.