Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Παρίσι, 28 Οκτωβρίου 2021
Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα της πανδημίας για ολόκληρη την ανθρωπότητα, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι η φετινή Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, παρουσία διακεκριμένων προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελληνίδα Πρέσβης Καλής Θελήσεως, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Αudrey Azoulay, που άνοιξε τις εργασίες της Συνάντησης με σύντομη ομιλία της, ευχαρίστησε τους Πρέσβεις για το πάθος και την ενεργητικότητα με την οποία υπηρετούν τις αξίες και τα προγράμματα της UNESCO, σε μία κρίσιμη για την ανθρωπότητα περίοδο, μεταφέροντας τα μηνύματά της στις 4 γωνιές της Γης.
Παράλληλα, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του έργου του Οργανισμού για τα επόμενα χρόνια σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία, το περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά, η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και η τεχνητή νοημοσύνη. Η κυρία Azoulay τόνισε πως προτεραιότητα της «UNESCO είναι να είναι κοντά στην κοινωνία των πολιτών και να ενώνει τις φωνές τους με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί».
Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως μιλώντας για τα μείζονα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα. Πρώτη έλαβε τον λόγο η κυρία Βαρδινογιάννη η οποία μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας η οποία όπως είπε «έθεσε στο επίκεντρο το θέμα της υγείας, ένα από τα υπέρτατα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο πρέπει να προασπίσουν και για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού».
Μάλιστα, η κυρία Βαρδινογιάννη τόνισε πως θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία κυρίως των παιδιών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ τέλος συνεχάρη την κυρία Azoulay για το έργο της και για όλες τις σπουδαίες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί υπό την ηγεσία της.
Κατά τη Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO έγινε επίσης αναλυτική παρουσίαση των Προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, της Επικοινωνίας και της Πληροφορικής και στον Τομέα των Φυσικών Επιστημών από τους αντίστοιχους Αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές του Οργανισμού.
Τη Συνάντηση συντόνισε ο Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κύριος Jean-Michel Jarre.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης, η κυρία Βαρδινογιάννη είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν σημαντικά εθνικά πολιτιστικά θέματα.
«Η σημερινή συνάντηση των Πρέσβεων ήταν μια ξεχωριστή ευκαιρία για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας. Λίγο πριν τη Γενική Συνέλευση της UNESCO με τις κρίσιμες αποφάσεις για θέματα του μέλλοντός μας, όπως η επομένη ημέρα της πανδημίας, η δεοντολογία για την τεχνητή νοημοσύνη και η Ανοιχτή επιστήμη, η ενημέρωση που είχαμε από την κυρία Αζουλέ ήταν πολύ σημαντική. Με συγκινεί ιδιαίτερα που μέσα από τη συνεργασία μας θα αναδειχθεί η Ελλάδα με ξεχωριστές πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό μας», δήλωσε η κυρία Βαρδινογιάννη μετά την ολοκλήρωση των Εργασιών.
Στη φετινή Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO παρευρέθησαν επίσης οι: Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Maria Teresa (Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Λουξεμβούργο), Πριγκίπισσα Dana Firas (Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Ιορδανία), Πριγκίπισσα Firyal (Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Ιορδανία), Sir Nasser D. Khalili (Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Ηνωμένο Βασίλειο), Amri Aminov (Καλλιτέχνης της UNESCO για την Ειρήνη, Τατζικιστάν), Metin Arditi (Πρέσβης Καλής Θελήσεως για τον Διάλογο ανάμεσα στους Πολιτισμούς, Ελβετία), Elisso Bolkvadzé (Καλλιτέχνης της UNESCO για την Ειρήνη, Γεωργία), Maha El-Khalil Chalabi (Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Λίβανος), Kudsi Erguner (Καλλιτέχνης της UNESCO για την Ειρήνη, Τουρκία), Alain Husson-Dumoutier (Καλλιτέχνης της UNESCO για την Ειρήνη, Γαλλία), Guila Clara Kessous (Καλλιτέχνης της UNESCO για την Ειρήνη, Γαλλία), Beate Klarsfeld (Επίτιμη Πρέσβης Καλής Θελήσεως και Ειδική Εντεταλμένη για την Εκπαίδευση γύρω από το Ολοκαύτωμα και την αποτροπή των γενοκτονιών, Γαλλία), Serge Klarsfeld (Επίτιμος Πρέσβης Καλής Θελήσεως και Ειδικός Εντεταλμένος για την Εκπαίδευση γύρω από το Ολοκαύτωμα και την αποτροπή των γενοκτονιών, Γαλλία), Setsuko Klossowska de Rola (Καλλιτέχνης της UNESCO για την Ειρήνη, Ιαπωνία), Amine Kouider (Choeur et Orchestre Philharmonique International, Καλλιτέχνης της UNESCO για την Ειρήνη, Ουκρανία), Marc Ladreit de Lacharrière (Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Γαλλία), Herman Makarenko (Καλλιτέχνης της UNESCO για την Ειρήνη, Ουκρανία), Serguei Markarov (Καλλιτέχνης της UNESCO για την Ειρήνη, Ρωσία), Vera Michalski-Hoffmann (Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Ελβετία), Ino Mirkovic (Καλλιτέχνης της UNESCO για την Ειρήνη, Κροατία), Kitín Muñoz Valcarlez (Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Ισπανία), Eijin Nimura (Καλλιτέχνης της UNESCO για την Ειρήνη, Ιαπωνία), Alexandra Ochirova (Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Ρωσία), Ute-Henriette Ohoven (Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, Γερμανία), Hedva Ser (Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO για την Πολιτιστική Διπλωματία, Γαλλία).
Παράλληλα, 15 περίπου ακόμα Πρέσβεις Καλής Θελήσεως συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης από ολόκληρο τον κόσμο.