ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Σύλλογός μας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι και η Έκθεση Ζωγραφικής στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, που θα τελεστεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης και η θεματογραφία της θα είναι σχετική με την επανάσταση του 1821.
Στην Έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 70 μέλη και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Παρασκευή 14-05-2021 και 7 μ.μ. αν η πανδημία μάς το επιτρέψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει μια απλή έναρξη και η γιορτή των εγκαινίων θα γίνει σε ημερομηνία που θα γίνει γνωστή από το Δ.Σ. εν ευθέτω χρόνο.
Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr
Σας παρουσιάζουμε το ζωγράφο ΣΥΜΕΩΝ ΔΕΡΜΕΝΤΖΙΔΗ
Γεννήθηκε το 1951, στο Σιδηρόκαστρο, Σερρών.
Από τα 13 του χρόνια άρχισε να πειραματίζεται με τις μπογιές και τα πινέλα. Στα 18 του απόκτησε το πρώτο του ατελιέ στην Θεσσαλονίκη.
Στο διάστημα 1970-1972 σπούδασε σχέδιο στην Τεχνική Σχολή ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Θεσσαλονίκης,
παίρνοντας το πτυχίο του εργοδηγού σχεδιαστή με υποτροφία.
Από το 1982 άρχισε να διδάσκει ζωγραφική, βιτρώ και σχέδιο, τόσο στο εργαστήρι του,
οσο και σε συνεργασία με διαφόρους φορείς, όπως η Μέση Τεχνική Εκπαίδευση,
η Ευρωεκπαιδευτική και η ΝΕΛΕ.
Το έτος 1987 εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη, όπου συνεχίζει να εργάζεται ως επαγγελματίας ζωγράφος μέχρι σήμερα.
Μια πορεία στην Τέχνη 50 ολόκληρων χρόνων.
Έργα του διακοσμούν δημόσια κτίρια σε διάφορες χώρες:
-Δημαρχείο του Τσάτσακ, Σερβία.
-Δημαρχείο του Μόοσμπουργκ, Αυστρία.
-Δημαρχείο του Μάινταλ, Φραγκφούρτη, Γερμανία.
Παράλληλα, άλλα έργα του ανήκουν σε βουλευτές του Ελληνικού και Σέρβικου Κοινοβουλίου, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.
Για πάνω από μία εικοσαετία έχει ζωγραφίσει γιγαντοαφίσσες και σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις.
Επίσης έχει φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες και γλυπτά στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιερισσού Χαλκιδικής καθώς και στο Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου Πιερίας.
Μέσα στο ευρύτερο φάσμα της τέχνης, με ιδιαίτερη έφεση στην τεχνική της ακουαρέλλας,
εργάζεται επιτυχώς με ποικίλα υλικά σε διαφόρους τομείς:
-Καλλιτεχνικές διακοσμήσεις (Design)
-χαρακτική
-χυτό γυαλί με αερογραφία
-βιτρώ
-γραφικές τέχνες, γραφιστική
-χαλκογραφία
-σιδηροκατασκευές
Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και υποτροφίες.
Συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στο εξωτερικό και σε διεθνείς παρουσιάσεις στην ΗΠΑ, Καναδά,Τουρκία, Κύπρο, Ιταλία, Αλβανία, Γαλλία.
Εκτενής βιογραφία του καλλιτέχνη υπάρχει στις κάτωθι εκδόσεις του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού:
-2003. Ιστορία της Μακεδονίας, 3ος τόμος, Ελλάδα 21ος Αιώνας – Προσωπικότητες Ελληνισμού.
-2017. Σύγχρονες Προσωπικότητες της Ελλάδος, 7ος τόμος.
-2021. Αυτοί είναι οι Έλληνες του Σήμερα, 1ος τόμος.
e-mail: [email protected]
FB: Simeon Dermentzidis
«Το σώμα είναι δυνατόν να τεμαχιστεί, να καταστραφεί ή ν’ αλλοιωθεί, αλλά η αρμονία και η εσωτερική ομορφιά παραμένουν» – Συμεών Δερμεντζίδης
Σύντομο Ιστορικό του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.
Ο “Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων” έως το 2008 και “Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας” στη συνέχεια, είναι καρπός μιας ομάδας ιμπρεσσιονιστών που ξεκινάει από το 1978-1979 για να πάρει συλλογική οντότητα το 1984-1985 συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα γνωστών ζωγράφων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Με ορμητήριο το χώρο του, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 40, πραγματοποίησε ένα πλήθος εκδηλώσεων εικαστικού, πολιτιστικού, κοινωνικού περιεχομένου, δικαιώνοντας εν πολλοίς τους λόγους της ίδρυσής του, οι οποίοι λόγοι είναι και θα είναι κυρίως η συμβολή στην πολιτιστική ανέλιξη της πόλης, αλλά και να προσφέρει στη Ζωγραφική τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες του.
Οι αντιξοότητες αντί να τον πτοήσουν, τον χαλύβδωσαν. Αδιάψευστο τεκμήριο αποτελεί το γεγονός ότι από το 2005 θα αποκτήσει στην οδό Εδμόνδου Ροστάν 6 ιδιόκτητο χώρο, αναβαθμίζοντας όνειρα, προσδοκίες και διάθεση για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στον πολιτισμό, τον άνθρωπο και στη ζωή.
Από ένα πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων αξίζει ίσως να αναφέρουμε εδώ δειγματοληπτικά δύο από κάθε δεκαετία.
1984-1990: κορυφαίες εκδηλώσεις είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους εικαστικούς της Φιλιππούπολης και οι εκατέρωθεν εκθέσεις.
Ιούνιος ’87 οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη, Ιούνιος ’88 ο Σύλλογος μας στη Φιλιππούπολη.
1990-2000: 1) ήταν η έκθεση του Συλλόγου μας στην Κύπρο (Ιούνιος ’88), 2) ήταν ο επιτυχημένος τηλεμαραθώνιος για την οικονομική ενίσχυση των Ιμβρίων αδελφών μας (Νοέμβρης 1999)
2000-2010: 1) ήταν η συμμετοχή μας στα Δημήτρια και η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Δεκέμβρης-Ιανουάριος 2002-2003), 2) ήταν η προσφορά (63) έργων στο ΑΧΕΠΑ (Νοέμβριος 2007).
2010-2017: 1) ήταν το εικαστικό 10ήμερο για τα 25 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς το 2010, 2) ήταν η έκθεση για τα επαγγέλματα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (2014).
Και η ζωή συνεχίζεται πάντα με όνειρα, προσδοκία, φιλοδοξία για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και τη Ζωή.