Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;
Η ζωγραφική υπήρξε ο πρώτος και πιο ανεπτυγμένος τρόπος έκφρασης ανάμεσα στο φαντασιακό και το υπαρκτό στα πρώτα χρόνια της ζωής μου.
Όπως σε όλα τα παιδιά βέβαια. Τα πρώτα μαθήματα σε σχολή ξεκίνησαν όταν ήμουν 5 ετών.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Και τα δύο πιστεύω. Ίσως το ταλέντο να βοηθά να ανακαλύψει κάποιος την κλίση αυτή πιο εύκολα ή να έχει μεγαλύτερο κίνητρο να ασχοληθεί και στην ενήλικη ζωή του, καθώς παράγει ευκολότερα ένα αποτέλεσμα που την/τον ικανοποιεί.
Περισσότερο άλλωστε πιστεύω πως η τέχνη είναι μια εγκεφαλική διεργασία που ακόμη και αν δεν φτάσει να αναπαρασταθεί οπτικά, μουσικά κλπ παραμένει σαν τάση ή σαν τρόπος σκέψης που βρίσκει πάντα μια διέξοδο. Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει καλλιτέχνες απλά δεν έχουν δώσει διέξοδο σε αυτό που τους αγγίζει, τους συγκινεί ή τους βασανίζει.
Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Η Ψυχή. Εκεί για εμένα βρίσκεται η τέχνη. Στην αφαίρεση και στην αδιαμεσολάβητη επικοινωνία της δημιουργίας με το σύμπαν που κρύβουμε μέσα μας.
Στην επαναφορά σε μία παιδική κατάσταση που φυσικά με την απόκτηση δεξιοτήτων, μπορεί να δημιουργήσει ένα πραγματικό ανόθευτο αποτέλεσμα. Η τεχνική φυσικά υπάρχει, αλλά δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός.
Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Η έμπνευση για μένα είναι μια διαρκής ψυχική κατάσταση. Είναι αυτό το ενδιαφέρον για την παρατήρηση και την δημιουργία.
Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι θέλεις να αποτυπώσεις κάτι, να δημιουργήσεις και τότε είναι σαν παρόρμηση. Θέλει βέβαια και κάποια προετοιμασία για να ξεκινήσεις να ζωγραφίζεις.
Σημαντικό είναι η έμπνευση να σε βρίσκει πάντα έτοιμο να την υποδεχτείς.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Γενικά δεν τα πάω καλά με τους χαρακτηρισμός και τους τίτλους. Σαν άτομο που ασχολούμαι με την τέχνη, θέλω αυτό που παράγω να έχει ένα νόημα, όχι απαραίτητα για κάποιον αποδέκτη ή για μένα.
Δεν με ενδιαφέρει η διακοσμητική τέχνη, μου αρέσουν οι δυναμικές εκφάνσεις της τέχνης, με επηρεάζουν πολύ η κοινωνία, η πολιτική, το άδικο ή το δίκαιο. Θα ήθελα το έργο μου να χαρακτηριστεί ως κοινωνικού και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ετοιμάζω μια νέα σειρά για μια σημαντική για μένα συνεργασία που ίσως ευοδωθεί και οδηγήσει σε μια νέα ατομική έκθεση στο μέλλον.
Βιογραφικο.
Ο Σταύρος Αποστόλου γεννήθηκε στη Βέροια. Μεγάλωσε στην Κατερίνη και αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ. το 2007.
Έκανε σπουδές στην αρχιτεκτονική τοπίου στη Βιέννη και μεταπτυχιακές σπουδές αρχιτεκτονικής στη Μαδρίτη όπου, παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια εικαστικών και μαθήματα ζωγραφικής σε ιδιωτικές σχολές. Με τη ζωγραφική ασχολείται από 6 χρονών, παρακολουθώντας μαθήματα με δάσκαλο τον Στέλιο Μαυρομάτη. Μαθήτευσε για 4 χρόνια βυζαντινή αγιογραφία με δάσκαλο τον Κων. Ξενόπουλο.
Στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ, παρακολούθησε μαθήματα του τομέα των Εικαστικών με καθηγητές τους Κ. Βαρώτσο, Δ. Φράγκο, Δ. Ξόνογλου και Σ. Παναγιωτάκη.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ παρουσίασε 3 ατομικές εκθέσεις.
Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.