Στέλλα Παπά: “Έμπνευσή μου είναι η δύναμη της ανθρώπινης έκφρασης και του βλέμματος… τα συναισθήματα και οι σκέψεις που κρύβει μια ματιά”

“Συνδυάζω το κάρβουνο με τα ακρυλικά αλλά κυρίως παντρεύω το χρυσό και το ασήμι με διάφορα υλικά και τεχνικές χωρίς να αλλοιώνω τα μηνύματα που θέλω να περάσω με τους πίνακές μου”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη;

Η τέχνη πάντα υπήρχε στη ζωή μου, όμως πρωταγωνιστικό ρόλο απέκτησε γύρω στο 2020 όπου ένιωσα έντονη την επιθυμία να μεταφέρω στο χαρτί τη δύναμη της ματιάς αλλά και όλα τα συναισθήματα που έκρυβε (σε μια φωτογραφία) το βλέμμα του πρωταγωνιστή της παράστασης «Φιλοκτήτης».

Από τότε οι προσωπογραφίες και η απεικόνιση μικρών στενών και γειτονιών που «αιχμαλώτιζαν» συναισθήματα έγιναν κομμάτι του εαυτού μου και της καθημερινότητάς μου.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας;

Θα έλεγα αυτό του ιμπρεσιονισμού γιατί σ’αυτό δινόταν έμφαση στην αναπαράσταση του φωτός αλλά και αυτό του ρεαλισμού στο οποίο  πρωταγωνιστούσε η «αληθινή» ζωή και στο οποίο οι ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από εργάτες και απλούς ανθρώπους σε καθημερινά περιβάλλοντα.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας;

Έμπνευσή μου είναι η δύναμη της ανθρώπινης έκφρασης και του βλέμματος, είναι όλα τα συναισθήματα και σκέψεις που κρύβει μια ματιά.

Με εμπνέουν και κάποιες μικρές γωνιές και στενά πόλεων και νησιών που ξυπνούν στο μυαλό μου όμορφες αναμνήσεις, μικρές όμορφες ιστορίες που έχω ζήσει σ’αυτές.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας;

Σημαντική επιρροή στη δουλεία μου είχε η Berthe Morisot στους πίνακες της οποίας υπήρχε μια ασυνήθιστη παραστατικότητα και η οποία χρησιμοποιούσε έντονες ζωηρές πινελιές και χρώματα αλλά και η Μαρλέν Ντιμάς της οποίας το έργο επικεντρώνεται στην αναπαράσταση ανθρώπινων μορφών που αντιμετωπίζουν τα πιο έντονα και παράδοξα συναισθήματα. Όμως, καθοριστικό ρόλο στην δουλειά μου έχει και η ποίηση του ποιητή Αντώνη Γαβριήλ Παπά που με τα ποιήματα του «αγγίζει» τους ανθρώπους και όλα όσα αυτοί βιώνουν και νιώθουν

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης;

Το να μπορέσω να συνδυάσω το κάρβουνο με τα ακρυλικά αλλά κυρίως να παντρέψω το χρυσό και το ασήμι με διάφορα υλικά και τεχνικές χωρίς να αλλοιώνω τα μηνύματα που θέλω να περάσω με τους πίνακες μου.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο;

Η Τέχνη σήμερα στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Κύπρο είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή. Διάφοροι φορείς ομάδες υποστηρίζουν και βοηθούν καλλιτέχνες να προωθηθούν, διοργανώνονται εκδηλώσεις που προβάλουν έργα τέχνης.

Η τέχνη όχι μόνο τώρα αλλά από παλιά έπαιζε σημαντικό ρόλο στον δημόσιο χώρο, πόσοι ζωγράφοι έχουν μεταφέρει μηνύματα τους π.χ. μέσα από τους πίνακες τους; Πόσους χώρους έχουν ομορφύνει πίνακες ή ζωγραφιές;

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θέλω να συνεχίζω να ζωγραφίζω και να αποτυπώνω στον καμβά σκέψεις και συναισθήματα, μαθαίνοντας νέες τεχνικές και λεπτομέρειες για την ιστορία της τέχνης. Οι επόμενοι μήνες θα με βρουν να συμμετέχω σε ομαδικές εκθέσεις αλλά και να προσπαθώ να οργανώσω μια ατομική έκθεση.