“Σε μεγάλο βαθμό αντλώ έμπνευση από τους μεγάλους δασκάλους του παρελθόντος, Μιχαήλ Άγγελο, Καραβάτζιο, Ελ Γκρέκο αλλά και Γκύζη και Ιακωβίδη.”
Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Είχα την τύχη να δουλέψω ως ζωγράφος στα είκοσι ένα μου χρόνια αμέσως μόλις απολύθηκα από φαντάρος. Ήταν το ογδόντα εννιά σε ένα ατελιέ λιθογραφείου που θέλαν κάποιον που πιάνει το χέρι του για όλες τις καλλιτεχνικές εργασίες. Ευτυχώς για μένα το αφεντικό που είχα πίστευε στις ικανότητές μου και με άφηνε ώρες ατελείωτες να πειραματίζομαι με τις τέμπερες. Εκείνη την εποχή είχαν μεγάλη κυκλοφορία τα ημερολόγια τοίχου, έτσι ζωγράφιζα τοπία ήρωες του 21, αλλά και παραμύθια. Ως το 2015 που τα πράγματα άλλαξαν και έμεινα χωρίς δουλειά. Τα πρώτα δύο χρόνια προσπάθησα να κινηθώ στον καλλιτεχνικό χώρο με πορτρέτα και εκθέσεις, όμως γρήγορα διαπίστωσα ότι αυτός ο χώρος δεν έχει πια μέλλον. Τώρα έχω στραφεί προς τις εκδόσεις και τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλά.
Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν θα τοποθετούσα σε κάποιο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό ρεύμα την δουλειά μου. Κατ’ ανάγκη προσάρμοζα τις εικόνες που έφτιαχνα στα γούστα του πελάτη. Ακούγεται ίσως λίγο αντικαλλιτεχνικό αυτό, όμως νομίζω μέσα από αυτή τη διαδικασία αποκτησα μια πειθαρχία. Ξέρετε στο λιθογραφείο δεν μπορούσα να πείσω τον πελάτη ότι την εικόνα την έκανα έτσι γιατί θέλω να εκφράσω ετούτο και το άλλο. Έπρεπε απλά να του αρέσει. Πέρα από όλα αυτά προσπαθώ από όλα τα καλλιτεχνικά ρεύματα κάτι να παίρνω ώστε να γίνονται πιο γοητευτικές οι εικόνες μου.
Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Σε μεγάλο βαθμό αντλώ έμπνευση από τους μεγάλους δασκάλους του παρελθόντος, Μιχαήλ Άγγελο, Καραβάτζιο, Ελ Γκρέκο αλλά και Γκύζη και Ιακωβίδη. Ωστόσο δεν κλείνω τα μάτια στα διαφημιστικά σχέδια και τα κόμικς.
Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Ο πατέρας μου υπήρξε σπουδαίος ζωγράφος και αν πρέπει να διαλέξω κάποιον που με επηρέασε θα είναι σίγουρα αυτός. Στο κάτω κάτω μεγάλωσα ανάμεσα στους πίνακές του και τα πινέλα του.
Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση… Να δώσω ζωή με εικόνες σε κάποιο μεγαλειώδες ποιητικό έργο. Στον εθνικό ύμνο ας πούμε ή στα ποιήματα του Καβάφη και μιλάω σε εκδοτικό επίπεδο ώστε να το δει πολλής κόσμος.
Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Δυστυχώς η κρίση έχει περάσει και στην τέχνη. Το διαπίστωσα τον καιρό που προσπαθούσα να καταξιωθω μέσω εκθέσεων. Κακά τα ψέματα πρώτα πρέπει να λυθούν τα βιοποριστικά προβλήματα και μετά έρχονται οι ευαισθησίες. Δεν είμαι όμως απαισιόδοξος. Κάτι θα γίνει, κάτι θετικό. Έχω την αίσθηση ότι συμβαίνει μια επανεκκίνηση.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να καταξιωθω μέσα στον εκδοτικό χώρο ώστε να έχω την πολυτέλεια να διαλέγω ποιες δουλειές θα κάνω και ποιες δεν με ενδιαφέρουν, έπειτα να μπορέσω να περάσω από τον χώρο του ζωγράφου και στο χώρο του ιστοριοπλάστη.