Σοφία Καμπλιώνη: “Αγαπώ να αφηγούμαι ιστορίες με τις φωτογραφίες μου. Η έμπνευσή μου είναι οι άνθρωποι και το περιβάλλον που υπάρχουν”

“Αυτό που θα ήθελα είναι να συνεχίσω να ανακαλύπτω τον κόσμο, να μαθαίνω τον εαυτό μου καλύτερα και να επικοινωνώ μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας που τόσο αγαπώ.”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι σας “έλκει” ο φακός; Από μικρο παιδί με μαγνήτιζε ο κόσμος της φωτογραφίας. Καθόμουν και παρατηρούσα φωτογραφίες και πραγματικά ταξίδευα με τη φαντασία μου και έβαζα τον εαυτό μου μέσα στο κάδρο και στο σκηνικό. Οι πρώτες εικόνες που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη μου στην παιδική μου ηλικία, αποτυπωμένες με το “φακό” του ματιού μου, θεωρώ πως είναι οι πρώτες μου φωτογραφίες. Στην αρχή ο θαυμασμός μου στο έργο μεγάλων αλλά και άλλων, όχι τόσο διάσημων δημιουργών, και αργότερα ακόμα πιο σημαντικό, αυτή η ίδια η αίσθηση επικοινωνίας που ένιωσα να καλύπτεται μέσα από τη φωτογραφία, με ώθησε να ασχοληθώ σοβαρά με την Τέχνη της Φωτογραφίας.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Όλοι οι άνθρωποι ξεκινάμε τη ζωή μας με την ικανότητα να αναπτυχθούμε, με μια σειρά από διαφορετικούς τρόπους.
Η ανάπτυξή της προσωπικότητας του καθενός από εμάς καθορίζεται από τις ζωές που ζούμε στα περιβάλλοντα που υπάρχουμε. Οι επιρροές που δέχεται ένας άνθρωπος όσο είναι ακόμη πολύ μικρός είναι τόσο σημαντικές και διαμορφώνουν έντονα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μέσα από το παιχνίδι με τα χρώματα, τα σχήματα και τους ήχους, έτσι αναπτύσσονται οι αισθήσεις και όσο πειραματίζεται ανακαλύπτει τις επιλογές του και διαμορφώνει την προσωπικότητά του. Ιδανικά πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι από πολύ μικρή ηλικία έχουν ευαισθησίες και εάν έχουν την τύχη να βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον και δεχθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα και στην συνεχεία περάσουν μέσα από την διαδικασία της εκπαίδευσης τότε μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν μεγάλοι σε αυτό που αγαπούν και επιθυμούν. 
Συγκεκριμένες δραστηριότητες για κάποιους ανθρώπους αποδεικνύονται πιο εύκολες και βατές και χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερο κόπο φαίνονται να τις καταφέρνουν πολύ καλύτερα από κάποιους άλλους. Κάπου εδώ συνήθως λέμε πχ πως αυτό το παιδί έχει ταλέντο στην ζωγραφική. Αυτή η ευκολία θα μας δώσει μια ώθηση και ένα ενθουσιασμό.
Το ταλέντο από μόνο του όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται καλλιέργεια του ταλέντου και αυτό μεταφράζεται σε δουλειά, χρόνο, κόπο, πειραματισμό και όλα αυτά με συνέπεια και αφοσίωση. Δυστυχώς χωρίς καλλιέργεια και εκπαίδευση οι επιλογές θα είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ο προβληματισμός επιφανειακός, με προφανείς αναφορές, και όλο το οικοδόμημα θα καταρρεύσει γρήγορα αφήνοντας μια πολύ πικρή γεύση και απογοήτευση.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Παρατήρηση. Το παιχνίδι της παρατήρησης της κίνησης αλλά και της ακινησίας, των σχημάτων και των μορφών, των συναισθημάτων και των αισθήσεων, της επικοινωνίας και της μοναξιάς, της ομορφιάς ενός όμορφου προσώπου αλλά και ενός μαγευτικού τοπίου.

Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις; Η τέχνη της φωτογραφίας μας βοήθα να δούμε τον κόσμο διαφορετικά. Μαθαίνουμε τον κόσμο καλύτερα μέσα από την παρατήρηση, ενώ η έκθεση της προσωπικότητάς μας μέσα από τα έργα μας μας οδηγεί σε έναν συνεχή διάλογο. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και δυναμικό ταξίδι που δεν σταματά ποτέ…

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Φωτογράφο; Αγαπώ να αφηγούμαι ιστορίες με τις φωτογραφίες μου. Η έμπνευσή μου είναι οι άνθρωποι και το περιβάλλον που υπάρχουν.
Επικεντρώνομαι στις συμπεριφορές, στις αντιδράσεις, και στα συναισθήματα, στη δυναμική της κίνησης και της δράσης των στιγμών, το συνδυασμό των σχημάτων και των μορφών αλλά και των χρωμάτων και μέσα από την παρατήρηση προσπαθώ να συλλάβω το αληθινό, το ό,τι ήταν παρών, το ό,τι συνέβη.  

Τοπία, στιγμές, πρόσωπα, φύση, γάμοι, νυχτερινά κέντρα…. είναι όλα αυτά μαζί… ο φωτογράφος; Η αγάπη για γνώση, η καλλιέργεια της δεξιότητας και η συνέπεια στην απόδοση, το παιχνίδι του πειραματισμού είναι απαραίτητα συστατικά για τον κάθε φωτογράφο για να μπορέσει να επικοινωνήσει με το κοινό του σε όποιο πεδίο επιλέξει να κινηθεί. Εγώ πχ έχω μια ιδιαίτερη αγάπη με τη φωτογραφία γάμου. Η φωτογραφία γάμου έχει πολλές απαιτήσεις σε επίπεδο γνώσεων, δεξιοτεχνίας, εμπειρίας στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, αντοχής σωματικής και συναισθηματικής, ικανότητα αφήγησης κ.α. όπως επίσης περιέχει και μια ιδιαίτερη δυναμική και συγκεντρώνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και συστατικά και μην ξεχνάμε πως κάθε φορά το περιβάλλον και οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και κάθε φορά καλούμαι να βρω τον κατάλληλο τρόπο προσέγγισης. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση και κάθε φορά συμμετέχω με μεγάλο ενθουσιασμό, χαρά και σεβασμό.  Θεωρώ μεγάλη τιμή για εμένα όταν με επιλέγουν για να είμαι εγώ η φωτογράφος που θα αποθανατίσει αυτήν την τόσο ξεχωριστή στιγμή στην ζωή τους.  Ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο για να φωτογραφίζω ανθρώπους στις πιο ευτυχισμένες στιγμές τους και το απολαμβάνω απίστευτα. Όπως επίσης είναι μεγάλη πρόκληση η φωτογράφιση ενός συγκροτήματος στον φυσικό του χώρο, δηλαδή σε μία μουσική σκηνή, με όλες τις τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν όπως πχ ο δύσκολος φωτισμός και η συνεχείς κίνηση των μελών. Η σωστή διαχείριση όλων των παραγόντων θα φέρει το σωστό αποτέλεσμα. 
Ταυτόχρονα και με τον ίδιο ενθουσιασμό ανταποκρίνομαι στα πρότζεκτ της λαογραφίας που αγαπώ ιδιαίτερα, και είμαι πολύ περήφανη που μου δόθηκε η ευκαιρία να φωτογραφίσω και θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τον σεβασμό που τους αρμόζει. Κάθε φορά οι προκλήσεις είναι διαφορετικές αλλά πάντα ενδιαφέρουσες και όλα τα project που έχω προσκληθεί να διαχειριστώ τα αντιμετωπίζω πάντα με σοβαρότητα, σεβασμό και φροντίδα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αυτό που θα ήθελα είναι να συνεχίσω να ανακαλύπτω τον κόσμο, να μαθαίνω τον εαυτό μου καλύτερα και να επικοινωνώ μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας που τόσο αγαπώ.

Σύντομο βιογραφικό.

Η Σοφία Καμπλιώνη είναι επαγγελματίας φωτογράφος.
Ειδικεύεται στη φωτογραφία γάμου και στο καλλιτεχνικό πορτραίτο.
Έχει συνεργαστεί επιτυχημένα με σημαντικούς επαγγελματίες και εταιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Από το 2014 ταξιδεύει στην Δυτική Ευρώπη αλλά και σε όλη τη Μέση Ανατολή φωτογραφίζοντας
γάμους υψηλών προσώπων και μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, των Αραβικών Εμιράτων κ.α.
Από την αρχή της καριέρας της έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς φωτογραφίας γάμου, ενώ ταυτόχρονα έχει ενεργή ενασχόληση με την
λαογραφική φωτογραφία παρουσιάζοντας πλούσια δράση σχετικά με την φωτογράφιση εθίμων.
Το 2016 συμμετείχε στην έκθεση “SANTORINI BIENNALE 3rd Edition”,
κερδίζοντας την 1η θέση στην κατηγορία “People choice” με τους Κουδουνοφορους.
Το 2016, συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ τέχνης με θεματολογία από το φαντασιακό κόσμο και παρουσίασε μέρος της δουλειάς της στο International Cultural Festival of
Contemporary Art Made ByArtist δίπλα σε διεθνείς συμμέτοχες.
Φωτογραφίες και ολοκληρωμένα φωτογραφικά πρότζεκτ έχουν δημοσιευθεί μεταξύ άλλων και σε διεθνή φωτογραφικά sites, όπως το “Art People Gallery”, όπου
δημοσίευσε το πρότζεκτ “Gods and Titans 2015” αλλά και το “Out of this World 2017”.
Σημαντικές διακρίσεις όμως έχει κερδίσει και σε καλλιτεχνικές διοργανώσεις και διεθνείς διαγωνισμούς, που αφορούν το καλλιτεχνικού πορτραίτο και την θεματική φωτογραφία. Δημιουργίες της κοσμούν εξώφυλλα δίσκων, περιοδικών και θεματικών
αφιερωμάτων.
Τα τελευταία 10 χρόνια συνεργάζεται στα περισσότερα project με τoν Φωτογράφο Xρήστο Αθανασίου, εικαστικό, δάσκαλο φωτογραφίας και επίσης δημιουργό της “1m421n3 Imazine Digital Productions”.