Συνέντευξη του εικαστικού Σκαμπαβίρια Θεόδωρου aka Scabus, για την συμμετοχή του με το “REGENESIS” Trash Art Project στην 7η Διεθνή Έκθεση Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών VERDE-TEC 2025
«Η συμμετοχή μου στην έκθεση σαφώς αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα όπως άλλωστε και για κάθε εικαστικό που δημιουργεί έργα με ανακυκλώσιμα υλικά καθώς το “REGENESIS” Trash Art Project αποτελεί την επιτομή των προγραμμάτων που συνδυάζουν την Τέχνη με την Περιβαλλοντική προστασία!»
Πιστεύετε κ. Σκαμπαβίρια ότι η Τέχνη και ειδικά η Τέχνη με Ανακυκλώσιμα Υλικά έχει την δύναμη να ευαισθητοποιήσει το κοινό όσον αφορά την προστασία του Περιβάλλοντος; Η τέχνη διαχρονικά έχει βοηθήσει εμάς τους ανθρώπους να προχωρήσουμε πάρα κάτω, δείχνοντας κυρίως την όμορφη πλευρά της πραγματικότητας και της φαντασίας αλλά και την άσχημη πλευρά αυτής, προσφέρει λοιπόν ένα όραμα που μπορεί να ευαισθητοποιήσει πολλές ομάδες πολιτών να δουν την σημερινή καταστροφική πορεία του πλανήτη μας και να αναλάβουν δράση, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.
Η Τέχνη που χρησιμοποιεί Ανακυκλώσιμα υλικά στην ιδέα και στην σύνθεση της, προσφέρει στο θεατή τη δυνατότητα να σκεφτεί ότι πολλά άχρηστα και χρησιμοποιημένα υλικά, για τους πολλούς, που θα κατέληγαν στα σκουπίδια, μπορούν να αποτελέσουν τα βασικά υλικά για να γίνει ένα έργο τέχνης, από την εμπειρία μου έχω καταλάβει ότι τα παιδικά μάτια που διαθέτουν πλούσια φαντασία εντυπωσιάζονται από το αποτέλεσμα και αν θέλουμε να επενδύσουμε στο μέλλον, νομίζω ότι μια – δυό ώρες την βδομάδα μπορεί να εισαχθεί στα σχολεία ένα τέτοιο δημιουργικό, διασκεδαστικό μάθημα που θα στοχεύει στην αχαλίνωτη φαντασία των παιδιών.
Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν γίνονται προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να μπορέσουμε τελικά να ζήσουμε σε έναν πιο καθαρό και βιώσιμο πλανήτη, νομίζετε ότι τελικά αυτές οι προσπάθειες έχουν επιφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα; Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση είναι αλήθεια, αλλά δεν φτάνουν τελικά, γιατί οι υπεύθυνοι και εμείς οι πολίτες αφήσαμε το πρόβλημα να γιγαντωθεί, αντί να προσπαθήσουμε να το μετριάσουμε, αν όχι να το λύσουμε, από την αρχή που παρουσιάστηκε, βλέπετε ότι η αφθονία, ο υπερκαταναλωτισμός, ο νεοπλουτισμός, η απουσία διορατικότητας δημιουργούν τόνους από σκουπίδια, που μαζί με άλλα πολλά πνίγουν το μέλλον αυτού του πλανήτη, σημειώστε παρακαλώ ότι το πρόβλημα είναι μόνο των τελευταίων πενήντα περίπου χρόνων.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την δημιουργία έργων από Ανακυκλώσιμα Υλικά; Έβλεπα να πετιούνται στα σκουπίδια, ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές συσκευές, εξαρτήματα υδραυλικά, ανταλλακτικά αυτοκινήτων χρησιμοποιημένα, σκουριασμένα μικροαντικείμενα, καλώδια, σκοινιά, πανιά, σιδερόβεργες, παλιά ξυπνητήρια, φαγωμένα κομμάτια ξύλων, έβλεπα θαλασσόξυλα που ξέβραζε το κύμα .και σκέφτηκα τι θα μπορούσα να κάνω με κάποια από αυτά, με τα χέρια και το μυαλό μου και με κάποια βασικά εργαλεία.
Άρχισα λοιπόν δειλά – δειλά πριν από οκτώ περίπου χρόνια, να κατασκευάζω τις συνθέσεις μου που μου πρόσφεραν ενδιαφέρον, ψάξιμο, δοκιμές μια μορφή ψυχοθεραπείας με καφέ φυσικά με μουσική, αρκετά μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όταν έβλεπα ένα έργο μου ολοκληρωμένο κρεμασμένο στον τοίχο ή στο ράφι.
Πείτε μας λίγα λόγια για τα έργα σας και την συμμετοχή σας στην 7η Διεθνή Έκθεση Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών VERDE TEC 2025 με το REGENESIS Trash Art Project. Με τα χέρια μου δημιουργώ καραβάκια που αποτελούν πυξίδα της ψυχής μου, με ξεχασμένα θαλασσόξυλα περισσεύματα από παλιές τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ρολόγια, κομμάτια μετάλλων, βίδες, ροδέλες, σκοινιά, πανιά και ότι παρατημένο βρω στον δρόμο μου, μέσα από αυτά η φαντασία μου ξεδιπλώνεται ανακυκλώνοντας και μεταμορφώνονται σε σκαριά που ετοιμάζονται για το απέραντο ταξίδι, στις θάλασσες του κόσμου, μέρος και του λόγου μου σε ένα τσούρμο θαλασσοδαρμένων ναυτικών, με αλάτι παντού στα μαλλιά στα μούσια και στα ρούχα μου, θέλω να αποτίσω με αυτόν τον τρόπο και ένα φόρο τιμής στην μνήμη του πατέρα μου που ήταν ναυτικός τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Η συμμετοχή μου στην έκθεση σαφώς αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα όπως άλλωστε και για κάθε εικαστικό που δημιουργεί έργα με ανακυκλώσιμα υλικά καθώς το “REGENESIS” Trash Art Project αποτελεί την επιτομή των προγραμμάτων που συνδυάζουν την Τέχνη με την Περιβαλλοντική προστασία!
Σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο ποιές είναι οι καλές περιβαλλοντικές πρακτικές που έχετε υιοθετήσει; Πέρα από την αυτονόητη ανακύκλωση σε ό,τι ανακυκλώνεται, από πάντα καθαρίζω από πλαστικά μπουκάλια, δίχτυα, σακούλες, χαρτόνια διάφορες παραλίες στην Αττική και στη Σίκινο, στο δάσος Συγγρού, στις παρυφές της Κηφισιάς και αναρωτιέμαι συνεχώς γιατί εμείς οι άνθρωποι είμαστε τόσο αδιάφοροι και άκαρδοι με το ίδιο μας το σπίτι.