Σημαντικές ερευνητικές προσεγγίσεις στην τιμητική εκδήλωση «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ: ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ»

Πραγματοποιήθηκε με ουσιαστική επιτυχία η Τιμητική εκδήλωση για τον Γεράσιμο Σκλάβο (SKLAVOS) 1927-1967, στη λίθινη “Μώβ Σκηνή” του κήπου της Villa Ροδόπη του Κώστα Ευαγγελάτου στο Αργοστόλι.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ και την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη – Art Studio EST. 

Αρχικά ακούστηκε ο χαιρετισμός του Δρ. Φίλιππου Νικολόπουλου, Γραμματέα της Κοσμητείας και επιστημονικού Διευθυντή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Φ.Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ. Στη συνέχεια χαιρέτησε με ομιλία του την εκδήλωση ο κ. Γιώργος Μιχαλάτος, Πρόεδρος της ΟΚΙΣ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης με θέμα: “ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ: ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ” περιελάμβανε ειδικές εισηγήσεις, κοινωνικής ψυχολογίας, ιστορικού και εικαστικού περιεχομένου από την Δρ. Σοφία Αράβου-Παπαδάτου, Μαρία Σφακιανού, Θάλεια Κατσιδώνη, Σοφία Αθανασάτου καθώς και αφιερωματικές ποιητικές παρεμβάσεις των Σπύρου Ζαχαράτου, Γαβριήλ Μανωλάτου και Φίλιππου Νικολόπουλου.

Ο Βασίλης Φιοραβάντες, καθηγητής αισθητικής, μελετητής του Σκλάβου και του έργου του, συνόψισε την σημαντική, διεθνή και διαχρονική προσφορά του ιδιοφυούς δημιουργού και πρότεινε νέες ερευνητικές, δυναμικές αισθητικές προσεγγίσεις για το έργο του Γεράσιμου Σκλάβου.

Ακολούθησε διαλογική και λίαν διαφωτιστική συζήτηση για τον Σκλάβο και την εποχή του στην Κεφαλονιά, την Αθήνα και το Παρίσι.

Τον συντονισμό της θεωρητικής εκδήλωσης είχε ο Κώστας Ευαγγελάτος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους πους παρόντες που τίμησαν την εκδήλωση.

Τους εξαιρετικούς συντελεστές της διοργάνωσης και της παρουσίασης, τον Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγή Καππάτο με την σύζυγο του κ. Ευτέρπη Κεκάτου, το Δήμαρχο Αργοστολίου κ, Θεόφιλο Μιχαλάτο, τον Πρόεδρο της ΟΚΙΣ κ. Γιώργο Μιχαλάτο, όλους τους εκλεκτούς ακροατές, καθώς και όσους έστειλαν συγχαρητήρια  μηνύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ευχαρίστησε επίσης το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς για την άρτια τεχνολογική υποστήρηξη που προσφέρει ευγενικά στο χώρο. 

Παρόντες εκπρόσωποι της επιστήμης, των τεχνών, πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων: Ο Ακαδημαικός κ.Τάσος Γερμενής, ο  Καθηγητής κ. Ναπολέων Μαραβέγιας με την σύζυγο του κ. Σίσσυ Τζιρίτη, η συγγραφέας-ερευνήτρια κ. Θεώνη Στρατιώτου-Γερασιμάτου, ο Καθηγητής κ. Γεράσιμος Κολαίτης, ο κ. Θανάσης Μουίκης, η κ. Κατερίνα Richard- Κρασσά, ο κ. Νίκος Σκλάβος, η κ. Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη, Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Αργοστολίου, ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, λογοτέχνες, καλλιτέχνες κ.α. 

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία πολλών νέων και γνωστών φιλότεχνων από την Κεφαλονιά, την Αθήνα και την ομογένεια.