Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη
Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε πρόσβαση σε άφθονη πληροφορία. Σε τι βαθμό όμως επεξεργαζόμαστε πραγματικά τις πληροφορίες που λαμβάνουμε; Μια ανασκόπηση των εξελίξεων των τελευταίων ετών και πώς επηρέασαν την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα.
Σχετικά με το βιβλίο
Ένας επιστήμονας μιλάει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος; Το ερώτημα φαντάζει απλό, αλλά δεν είναι.
Η αστικοποίηση του σημερινού πληθυσμού και οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στην αγροτική παραγωγή, στην ενέργεια και στην οικονομία άλλαξαν τον τρόπο που ζούμε.
Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε στη διάθεσή μας τέτοιο όγκο πληροφοριών.
Και όμως οι περισσότεροι από εμάς, εγκλωβισμένοι στην εξειδίκευσή μας και αποκομμένοι από την πρωτογενή παραγωγή, αδυνατούμε να αντιληφθούμε τα βασικά μεγέθη και να συλλάβουμε τη μεγάλη εικόνα.
Σ’ αυτό το φιλόδοξο και προκλητικό βιβλίο, ένας κορυφαίος επιστήμονας της εποχής μας αναλύει τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση και την ευημερία μας.
Από την ενέργεια και την παραγωγή τροφίμων στις πρώτες ύλες και την παγκοσμιοποίηση, τους κινδύνους που διατρέχουμε, το περιβάλλον και το μέλλον, ο Vaclav Smil υποβάλλει τις θεωρίες και τις προτάσεις που διατυπώνονται σήμερα σ’ ένα διεξοδικό τεστ επαλήθευσης με βάση τα πραγματικά, αδιάσειστα στοιχεία και την ορθολογική σκέψη.
Αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο.
Αλλά, για να τον αλλάξουμε, πρέπει πρώτα, χωρίς προκαταλήψεις, στηριγμένοι στα δεδομένα και μόνο, να μάθουμε πώς λειτουργεί πραγματικά.
Στόχος μου δεν είναι να προβλέψω το μέλλον, ούτε και να παρουσιάσω ουτοπικά ή δυστοπικά σενάρια. Θεωρώ ότι ένα ακόμα έργο αυτού του εξαιρετικά δημοφιλούς αλλά παντελώς αποτυχημένου συγγραφικού είδους δεν θα ωφελούσε σε τίποτα· μακροπρόθεσμα, οι πιθανές εξελίξεις είναι τόσο πολλές και απρόβλεπτες και οι αλληλεπιδράσεις τόσο περίπλοκες, που είναι αδύνατον να προβλεφθούν από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων. Ούτε και θα προκρίνω κάποια συγκεκριμένη (μεροληπτική) ερμηνεία της πραγματικότητας ως πηγή μελλοντικής απόγνωσης ή απεριόριστων προσδοκιών. Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Είμαι επιστήμονας που προσπαθεί να εξηγήσει πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος και με αυτή την κατανόηση θα προσπαθήσω να κάνω τους αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τους περιορισμούς και τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει το μέλλον. Vaclav Smil
Είπαν για το βιβλίο
Αν ανησυχείτε για το μέλλον και εξοργίζεστε που δεν κάνουμε πολλά γι’ αυτό, σας παρακαλώ, διαβάστε αυτό το βιβλίο.- Paul Collier, συγγραφέας του The Future of Capitalism
Προκλητικό αλλά διορατικό… Μπορείς να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις με τον Smil, αλλά δεν μπορείς να τον αγνοήσεις.- The Washington Post
Συναρπαστικό, διαβάζεται πολύ εύκολα και δίνει στους αναγνώστες την απαραίτητη βάση για να κατανοήσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.- Bill Gates
Ο συγγραφέας
O Vaclav Smil είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα. Στην έρευνά του ασχολείται με την ενέργεια, την περιβαλλοντική αλλαγή, την παραγωγή τροφίμων, την τεχνολογική καινοτομία, την εκτίμηση κινδύνου και τις δημόσιες πολιτικές, θέματα για τα οποία έχει γράψει πάνω από σαράντα βιβλία και εκατό μελέτες. Το Nature, η εγκυρότερη επιστημονική επιθεώρηση στον κόσμο, έχει κάνει κριτική για περισσότερα έργα του Smil από οποιουδήποτε άλλου εν ζωή συγγραφέα. Είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Καναδά και το 2010 το Foreign Policy τον κατέταξε στους 100 κορυφαίους διανοητές στον κόσμο.
Μεταφραστής: Χρήστος Μπαρουξής, ISBN: 978-960-653-847-6, Ημ. έκδοσης: 16/11/2022, Σελ.: 432, Τιμή: 17.70€
Τιμή e-book: 10.99 €