Παρουσίαση της Εικαστικού Βαγιας Πολίτη, η οποία συμμετέχει με τέσσερα εικαστικά βιβλία (“Το κουτί της Πανδώρας” και “Αφορισμοί, Ι/ΙΙ/ΙΙΙ”), στην Έκθεση “Προλεγόμενες, Ιστορίες που ντύθηκε το Σώμα” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 25/09 έως 15/112020.
«Κάθε σχέση με τον άλλο δείχνει να εμπλέκει την ιδέα μιας διαδικασίας μεταμόρφωσης. Μπορώ πραγματικά να εξελιχθώ χωρίς τον άλλον ; Χωρίς φιγούρες προσκόλλησης, αναφοράς ή αντιπαράθεσης; Μπορώ απλά να υπάρχω χωρίς να είμαι μαζί ή χώρια ή ενάντια σε έναν άλλον;» Βάγια Πολίτη
Κόρη βιβλιοχαρτοπώλη, η Βάγια Πολίτη μεγάλωσε μέσα στο άρωμα των βιβλίων, τετραδίων και κλασσικών της λογοτεχνίας. Απόφοιτη της σχολής Καλών τεχνών της Θεσσαλονίκης, η εικαστική της έρευνα πέρασε από το σχέδιο, τη φωτογραφία, το κολλάζ και την ποίηση. Αυτές οι δραστηριότητες εξελίχθηκαν ξέχωρα ώσπου, αποφάσισε ότι η γραφή είναι μια εξ ολοκλήρου εικαστική πράξη δημιουργίας : έκτοτε, δουλέυει με μια τεχνική συνέχεια, συνδέοντας το χέρι με το ψηφιακό εργαλείο, το σχέδιο με την γραφή, επιθυμώντας να διαμορφώσει μια οικουμενική γλώσσα.
Η καλλιτέχνης περιγράφει το καλλιτεχνικό βιβλίο ως εξής : ένα ποιητικό οικοσύστημα που της επιτρέπει να συνενώνει εικόνα, λόγο, εικαστική τεχνική, επικόλληση και αναδίπλωση του χαρτιού για να υλοποιήσει αυτό που την απασχολεί, την σχέση μας με την ετερότητα.
Στον κυρίαρχο λόγο, το έτερο, ορίζεται ως το αντικείμενο και επουσιώδες σε σχέση με ένα υποκείμενο και ουσιώδες. Με τα έργα της, η καλλιτέχνης αντιστρέφει συχνά αυτό το ερώτημα : «ποιό είναι αυτό το κυρίαρχο βλέμμα που ορίζει Αλλους οι Αλλες ως αντικείμενα σχέσεων κυριαρχίας ; » Η Βάγια Πολίτη επιθυμεί να θέσει ερωτήματα γύρω από την συνθήκη των γυναικών, των επισφαλών, των διαφορετικών, των εξόριστων, των αποκλεισμένων του δημόσιου χώρου. Με τα βιβλία Το κουτί της Πανδώρας, Κοντινά πλάνα σε εξορίες, Αλφαβητάρι της Ετερότητας και Τα παιδιά της μετανάστευσης, πολλαπλασιάζει από το 2016 κι έπειτα τα εικαστικά έργα διερώτησης της ετερότητας.
Το 2001 μεταναστεύει στην Νότιο Γαλλία όπου πραγματοποιεί ένα Master πολιτιστικής διαμεσολάβησης. Συντονίστρια πολιτιστικών προγραμμάτων για την καλλιτεχνική εταιρία Arts en cercle, παρεμβαίνει επίσης σε σχολεία, μουσεία, κοινωνικά και πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες πολυμέσων, πραγματοποιώντας εικαστικά εργαστήρια στο πνεύμα μιας καλλιτεχνικής λαικής εκπαίδευσης. Δεν καταλαβαίνει γιατί η καλλιτεχνική εκμάθηση πρέπει να απευθήνεται μόνο στο ανήλικο κοινό, θεωρεί το ενήλικο αλλά και το διαγεννέακο κοινό μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα πρόκληση και υπερασπίζεται μια δια βίου μάθηση με αφετηρία το ίδιο το κοινό.
H Βάγια Πολίτη συνεργάζεται συχνά με άλλους καλλιτέχνες. Αντιλαμβάνεται την καλλιτεχνική συνεργασία ως προνομιακή σχέση συλλογικής αλληλεπίδρασης και εξέλιξης : προτείνει και συντονίζει καλλιτεχνικά διεθνή projects, οργανώνει δράσεις διαμεσολάβησης με το κοινό (διαλέξεις, εργαστήρια και ομιλίες) και συμμετέχει σε projects άλλων καλλιτεχνών. Αυτό που την ενθουσιάζει στην οργάνωση των δράσεων είναι το μοίρασμα της αισθητικής εμπειρίας και των ερωτήματων που προκύπτουν με τον κόσμο.
Το τελευταίο της έργο Αλληλοεξαρτήσεις αναπτύσεται μέσα στα πλαίσια του συλλογικού ελληνογαλλικού project Ετερότητες, το οποίο είναι καρπός συνεργασίας με την Μαρία Παπατζέλου. Η καλλιτέχνης εικονογραφεί διάφορα είδη απειλούμενα προς εξαφάνιση και συλλέγει πληροφορίες για τη βιωσιμότητα τους στον κόσμο. Επιθυμεί να αναδύξει την ιδέα της αλληλοεξάρτησης ανάμεσα σε κάθε μορφή ζωντανής ετερότητας, μέσα σ’ένα οικοσύστημα που έχει ήδη δείξει τα όριά του.
Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη, έζησε στην Βόρεια Ελλάδα μέχρι 30 χρονών. Εδω και 19 χρόνια ζει και εργάζεται στην Νότια Γαλλία.
Résidences και ευρωπαικά project :
2020 Εφημερίδα αλληλοεξαρτήσεων. Εγκατάσταση με σχέδια και μάσκες στο Κέντρο τέχνης Jean Marie Granier στην πόλη Lasalle, Cévennes / 2019 Η συνάντηση. Εγκατάσταση βιβλίου στο πάρκο pôle nature του Vitrezay. Hautes Saintonge, Charente Maritimes / 2018 Κοντινά πλάνα σε εξορίες. Εγκατάσταση μνημειώδους βιβλίου από οχυδωμένο μέταλλο, Royan, Charente Maritimes / 2017 Εγκατάσταση Το ανθρώπινο κύμα. Homo Utopicus in Crisis, Βυζαντινό μουσείο Θεσσαλονίκης / 1999 9η BIENNALE νέων καλλιτεχνών της Μεσογείου : Διαδραστική εγκατάσταση Κύλινδροι ανοιχτής επικοινωνίας, Ρώμη / 1997 Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα : projet d’échanges européens PICTOR, με την σχολή καλών τεχνών του St Etienne.
Εκθέσεις (ενδεικτικά):
2020 2019 Αλφαβητάριο της ετερότητας, 12η έκδοση Les chapiteaux du livre, domaine de Bayssan, Hérault / Μεταμορφώσεις, γκαλερί Karouzou, Ζυρίχη /2018 Contemporary artists’ books, Aθήνα, παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου (UNESCO) / 2017 Δεν υπάρχει εναλλακτική MΘ, IV έκδοση Je m’ΑNîmes, L’art en contre, Nîmes / 2016 Le livre en long et en large, πρώην παρεκκλήσιο Louis Feuillade, Lunel / 2016 Χίμαιρες και παράλληλοι κόσμοι. Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη / 2014 Obsessions d’artistes. Les Aubes, Montpellier / 2010 Γυναικείες Γεωγραφίες. Γκαλερί Artower Agora, Aθήνα / 2009 De Natura. Γκαλερί Artower, Aθήνα / 2008 Les 4 saisons. Πολιτιστικό κέντρο Lawrence Durrel, Sommières / 1997 Αποθήκη 1. Λιμάνι Θεσσαλονίκης / 1994 Ομαδικές παρεμβάσεις της Ομάδας καλλιτεχνών Αμάλγαμα, Ανω Πόλη.