Παράταση στην προθεσμία υποβολής για την συμμετοχή στο project / έκθεση που οργανώνει η συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective μέχρι και την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020 ανακοινώθηκε σήμερα, σε απἀντηση δεκάδων σχετικών αιτημάτων από καλλιτέχνες και άλλες συλλογικότητες που δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Στην ανακοίνωση της ομάδας επισημαίνεται ότι δεν θα δοθεί περεταίρω παράταση.
Συγκεκριμένα, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ομάδας:
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Artists4Art της συλλογικότητάς μας ARC – Art Revisited Collective προσκαλούμε εικαστικούς καλλιτέχνες με έργα περιβαλλοντικού και οικολογικού προσανατολισμού να μας υποβάλλουν έργα τους με στόχο την συμμετοχή τους σε έκθεση με διακριτικό τίτλο “Πριν τελειώσουν οι Αλκυονίδες Μέρες” που θα παρουσιάσουμε τέλη Ιανουαρίου 2021 στην Αθήνα.
Το σημαντικότερο διακύβευμα της εποχής μας, η επείγουσα δράση που πρέπει να αναπτύξουμε για να διασώσουμε το ανθρώπινο είδος και όσες περισσότερες μορφές ζωής μπορούμε από την αυτοκαταστροφική μανία του τεχνολογικού “πολιτισμού” μας, εγγράφεται στη ποπ-κουλτούρα ως παρότρυνση αγαθοεργούς διάσωσης του προσωποποιημένου πλανήτη μας που βρίσκεται σε κίνδυνο. “Σώστε τον πλανήτη”, ακούμε.
Ο πλανήτης δεν μας έχει ανάγκη. Απερίφραστα, η διάσωση μας ενδιαφέρει. Και αυτή εξαρτάται κυρίως από την επιβίωση του οικοσυστήματος με τρόπο “φιλικό”προς το είδος μας. Η ποιότητα ζωής μας ομοίως. Και οι δύο παράμετροι είναι ανούσιες σε έναν πλανήτη χωρίς ζωή. Συνεπως είμαστε υπεύθυνοι για το φυσικό περιβάλλον, και κάθε μορφή ζωής που υπάρχει σε αυτό. Και πρέπει να αγωνιστούμε να το προστατεύσουμε. Αν το πετύχουμε, προστατεύουμε το παρόν μας και βελτιώνουμε το μέλλον μας.
Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές, γιγαντιαίες απώλειες σε ζωές και δομές, αλλά, κυρίως, υποβάθμιση των συνθηκών της ζωής μας. Επιδημίες χωρίς προηγούμενο (δεν είναι μόνο ο νέος κορωνοϊός, ενδεικτικά θυμηθείτε μέσα τα τελευταία 40 χρόνια AIDS, SARS, “γρίπη των πτηνών”, “γρίπη των χοίρων”, “τρελές αγελάδες”, Zika, Ebola), περιβαλλοντικές ασθένειες και αλλεργίες, υπερθέρμανση, ακραία καιρικά φαινόμενα -απότοκοι της αντίδρασης του κλίματος στη βάναυση ανθρώπινη παρέμβαση, φαινόμενο του θερμοκηπίου, ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση των υδάτων, απόβλητα που πλεον το οικοσύστημα αδυνατεί να διασπάσει, αποδάσωση, μείωση της βιοποικιλότητας, δεν απασχολούν την καθημερινότητά μας μέχρι να επιδράσουν επάνω μας προσωπικά, στον καθέναν μας, απειλώντας ευθέως ή καταστρέφοντας τη ζωή μας. Το φυσικό περιβάλλον έχει γίνει αγνώριστο. Οι κλιματικά διακριτές εποχές του χρόνου τη τελευταία δεκαετία τείνουν προς εξαφάνιση. Το μόνο που μας έμεινε σταθερά (προς το παρόν) είναι οι Αλκυονίδες Μέρες.
H εμφάνιση των αλκυονίδων ημερών σήμερα αναφέρεται στο διάστημα μεταξύ των μέσων Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουρίου, διάστημα το οποίο περιέχει τη μυθολογική σύνδεση με τη περίοδο επώασης των αβγών των αλκυόνων τον Ιανουάριο. Από μετεωρολογικής άποψης παρατηρείται εξίσωση των πιέσεων μεταξύ της Βόρειας Ευρώπης και της περιοχής της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έχει ως αποτέλεσμα μια αντί-κυκλωνική κατάσταση με άπνοια και καλοκαιρία στην καρδιά του Χειμώνα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι αλκυονίδες μέρες ήταν ένα σταθερό μετεωρολογικό φαινόμενο κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ., κατά το διάστημα 15 Ιανουαρίου με 15 Φεβρουαρίου. Αν και έχουν παρατηρηθεί έτη χωρίς “αλκυονίδες μέρες”, το φαινόμενο επιμένει σε πείσμα της κλιματικής αλλαγής, και είναι σήμερα μία από τις ελάχιστες κλιματολογικές “σταθερές” της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Είνα καλό να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα στις πραγματικές διαστάσεις του, πριν σπεύσουμε να το λύσουμε. Είναι καλό να σπεύσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, πριν αναιρέσει την ζωή μας. Είναι καλό να αναθεωρήσουμε τους όρους της ζωής μας, πριν επιφέρουμε αμετάκλητα ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον μας. Είνα σημαντικό να κοιτάξουμε το “τέρας” κατάματα, πρίν τελειώσουν (και) οι Αλκυονίδες Μέρες.
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
Η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά εικαστικούς καλλιτέχνες που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ή/και οικολογικά ζητήματα στο έργο τους. Στην έκθεση θα γίνουν δεκτά πρωτότυπα (δηλαδή όχι αντίγραφα ή ψηφιακές εκτυπώσεις) έργα Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Γλυπτικής, Κολλάζ και ιδιαίτερα μικτών τεχνικών, εικαστικής φωτογραφία, εικαστικό αντικείμενο. Επίσης θα εξετάσουμε προτάσεις για επιδαπέδιες εγκαταστάσεις περιορισμένων διαστάσεων (κάλυψη μέχρι 6 τετρ. μέτρων) και αναρτώμενες επιτοίχιες κατασκευές.
Τι πρέπει να μας υποβάλλετε
Αναμένουμε να μας υποβάλλετε όλα τα παρακάτω στο email [email protected] με θέμα “ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ” :
* φωτογραφίες απο τρέχοντα ή παλιότερα έργα σας που επικεντρώνονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Εάν οι φωτογραφίες που θέλετε να μας στείλετε δεν “χωράνε” σε email χρησιμοποιήστε τη δωρεάν υπηρεσία του wetransfer: δεν δεχόμαστε άλλες cloud υπηρεσίες. Αναμένουμε να μας στείλετε 3-9 φωτογραφίες έργων.
* μικρό υποστηρικτικό κείμενο (δηλαδή καλλιτεχνική δήλωση/statement που να δίνει το στίγμα των έργων, τον προσανατολισμό τους, ποιο/ποια προβλήματα θίγει, κ.α.),
* βιογραφικό σημείωμα, σε μορφή κειμένου στην Ελληνική γλώσσα
* στοιχεία επικοινωνίας (δηλαδή τηλέφωνο, email, αλλά και άλλα σημεία παρουσίας σας στο Διαδίκτυο -π.χ. Instagram, αν υπάρχουν).
Διευκρινίζουμε ότι:
– Τα έργα που θα υποβάλλετε δεν είναι απαραίτητα αυτά που θα εκθέσετε: αν επιλεξουμε να συνεργαστούμε, θα έχετε 3 μήνες στην διάθεση σας να δημιουργήσετε νέα, εφόσον το επιθυμείτε.
– Η προθεσμία υποβολής δεν παρέχεται για να φτιάξετε έργα, αλλά για να συγκεντρώσετε τα στοιχεία των έργων που θα θέλατε να μας υποβάλλετε.
– Θα προτιμηθούν έργα με σαφές στίγμα, άποψη, και αναφορά σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά θέματα.
– Η έκθεση διοργανώνεται από την ARC – Art Revisited Collective καθώς στην σύλληψη, το θέμα, το κείμενο και τη διοργάνωση της συμβάλλουν καλλιτέχνες της συλλογικότητάς μας σε κάθε επίπεδο. Την επιμέλεια υπογράφει ο Εικαστικός Επιμελητής και Ιδρυτής της Πάρης Καπράλος”.
Σχετικά με την ARC – Art Revisited Collective
Η ARC – Art Revisited Collective είναι μία ομάδα Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα όχημα στήριξης του οράματος τους και της συνεργασίας τους ικανό να στηρίξει δράσεις, προβάλλοντας μία ολοκληρωμένη άποψη για την σύγχρονη τέχνη σήμερα. Την ομάδα ίδρυσε, συντονίζει και διαχειρίζεται ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος. Η συλλογικότητα από την ίδρυση της έχει παρουσιάσει 8 εκθέσεις και ειδικά projects στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά κύριο πεδίο δράσης της θεωρείται η Ελλάδα, ενώ στους στόχους της είναι να κινηθεί μελλοντικά και προς άλλες χώρες επιλεκτικά. Η συλλογικότητα από το 2020 αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και εντάσσει δράσεις/συμπράξεις σε 2 διαρκή άυλα projects, τα “Νέα Σύμβολα” και την “Artists4art” που ξεκίνησε ως Debate μελών μας για την απεύθυνση της τέχνης στην ελληνική κοινωνία και τη μόχλευση ανατρόφοδοτησης και εμπλοκής του κοινού στην εικαστική διαδικασία, αλλά πλέον αναπτύσσεται ως πλαίσιο δράσεων και περιεχομένου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορουν να αναληφθούν πρωτοβουλίες εκτός των διαρκών projects, αλλά, ότι, αυτά “χτίζουν” κοινό και αποτελούν δομημένα εργαλεία προβολής της συλλογικότητας για συνέργειες. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.