4 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων
Ο Χρήστος Πετρίδης, Πρόεδρος DREAMTEAM Κοιν.Σ.Επ, Φιλόζωος, Διοργανωτής Εκδηλώσεων, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr για την Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων.
Facebook & Instagram: http://dreamteam.org.gr
“Το Φεστιβάλ Τέχνης LOVE THE STRAYS ξεκίνησε να διοργανώνεται το 2016 με πρωτοβουλία δική μου και είναι πάντα αφιερωμένο στη Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων στις 4 Απριλίου, όπου και πραγματοποιείται για μία εβδομάδα… Το μεγάλο καλλιτεχνικό αυτό γεγονός έχει την υποστήριξη Δημόσιων και Ιδιωτικών Φορέων και φυσικά Φιλοζωικών Οργανώσεων και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ΠΦΠΟ, στην οποία έχω την Τιμή να είμαι Επίτιμο Μέλος.”
Με ποια κριτήρια διαλέγουμε ένα κατοικίδιο; Να ξεκινήσω τη κουβέντα μας από το ότι ΠΟΤΕ δεν αγοράζουμε ένα ζώο, αλλά ΜΟΝΟ υιοθετούμε ένα αδέσποτο από το δρόμο ή από κάποιο καταφύγιο. Η αγάπη ΔΕΝ αγοράζεται και ούτε παράγεται κατά βούληση. Ευτυχώς η πώληση ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα έχει απαγορευτεί και σαφώς πρέπει πάντα να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει και κάτω υπό ποιες συνθήκες (άθλιες συνήθως) τα ζώα αναπαράγονται στα εκτροφεία μέσα από συνεχείς γέννες– τα λεγόμενα ρατσάτα κατοικίδια. Καταρχάς ο κανόνας είναι να αφήσουμε οποιοδήποτε ζώο να μας διαλέξει εκείνο – με την επίσκεψή μας σε κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Το ένστικτο των ζώων είναι απόλυτα αλάνθαστο. Αν όμως πρέπει εμείς να επιλέξουμε, θα πρέπει να εξετάσουμε πρώτιστα τις ανάγκες του εκάστοτε ζώου και να δούμε εάν εμείς θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε σε αυτές! Το οποιοδήποτε ζώο δεν είναι παιχνίδι, διακοσμητικό αντικείμενο, ρούχο που παλιώνει, σκλάβος ή δέσμιος. Είναι ένα Ον με συναισθήματα, ανάγκες, θέλω, με καλές και όχι καλές στιγμές, είναι οικογένεια, όπως ακριβώς ο Άνθρωπος.
Άρα η υιοθεσία συνεπάγεται πως πρέπει να του εξασφαλίσουμε καλή και σωστή διαβίωση με όλες τις ανέσεις και κατάλληλες συνθήκες, σωστή διατροφή, σωστή συμπεριφορά από εμάς προς αυτό και φυσικά πάντα σωστή υγειονομική περίθαλψη. Το ζώο σε οποιαδήποτε ηλικία θα είναι πάντα σαν ένα μωρό παιδί που θα πρέπει εμείς ανά πάσα ώρα και στιγμή να γνωρίζουμε τις ανάγκες του και να του τις καλύπτουμε. Απαιτεί χρόνο, χρήμα, πολλή αγάπη, καλή διάθεση και πάνω απ’ όλα μια υιοθεσία ζώου απαιτεί να έχουμε εμείς οι ίδιοι τη διάθεση να δώσουμε την ευκαιρία στους εαυτούς μας να βελτιωθούμε σαν άνθρωποι μέσα από αυτό !
Ποια είναι τα οφέλη και οι επιδράσεις της συνύπαρξης του παιδιού και του τετράποδου φίλου; Είναι άπειρα τα οφέλη και μόνο θετικές οι επιδράσεις! Το κυριότερο είναι πως το παιδί μαθαίνει – και αυτό εξαρτάται από τη σωστή συμπεριφορά του γονέα προς το ζώο και τα παραδείγματα συμπεριφοράς που δίνει στο παιδί του – να είναι υπεύθυνο. Από μικρό το παιδί θα μάθει το νόημα της ζωής, την αρχή και το τέλος της, θα μάθει να φροντίζει μία ζωή, όπως ενδεχομένως θα χρειαστεί αργότερα να φροντίσει τον εαυτό του και τους άλλους, θα μάθει στη πειθαρχία και στο ωράριο, θα μάθει να δίνει κυρίως αγάπη. Το σημαντικότερο είναι πως ένα παιδί που μεγαλώνει με ένα η περισσότερα ζώα, θα αποκτήσει πιο ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, θα αποκτήσει περισσότερη τρυφερότητα, θα εισπράξει από μικρό ανιδιοτελή αγάπη, θα έχει για πάρα πολλά χρόνια ένα πιστό φίλο, θα μάθει να μοιράζεται τον χώρο του και τον χρόνο του – πράγματα που θα τα συναντήσει στην υπόλοιπη ζωή του! Θα μάθει τι σημαίνει αγάπη !
Ποια είναι η ευθύνη της υιοθεσίας ενός ζώου; Εγκλεισμός και καραντίνα. Η ευθύνη απέναντι σε ένα ζώο όπως προείπαμε δεν σταματά ποτέ! Είναι δια βίου απόλυτα αλληλένδετη η σχέση και παντοτινή αλλά κυρίως είναι εξάρτηση και κυρίως εξάρτηση του ζώου από τον άνθρωπο, στα πάντα. Σχετικά με τη καραντίνα λόγω της πανδημίας, παρατηρήθηκαν και ακραία φαινόμενα. Ναι μεν η καραντίνα και η άδεια για περίπατο με ζώο παρακίνησε πολλούς ανθρώπους να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο αλλά ταυτόχρονα δεν είμαι και πολύ πεπεισμένος πως αυτοί οι άνθρωποι είχαν ιδέα ή αγαπούσαν πάντα τα δέσποτα ζώα ή τα είδαν ως ευκαιριακό τρόπο να βγαίνουν από το σπίτι τους. Άραγε αυτά τα ζώα που αποκτήθηκαν στη καραντίνα θα συνεχίσουν κατά την “απελευθέρωσή” μας να έχουν σπίτι; Από την άλλη λόγω της ψυχολογικής κυρίως πίεσης που κυριαρχούσε σε όλους παρατηρήθηκε το οδυνηρό φαινόμενο του ‘’ξεσπάσματος’’ των ανθρώπων πάνω στα ζώα, μιας και ήταν το ευκαιριακό πάντα θύμα.
Αντίδοτο η απόκτηση ενός ζώου; Αναμφίβολα η απόκτηση ενός ζώου από κάποιον πάντα συνειδητοποιημένο άνθρωπο, είναι αντίδοτο για οτιδήποτε δεινό συμβαίνει στη ζωή του. Ένα ζώο συντροφιάς, σκύλος, γάτα, πουλιά και οικόσιτα γενικότερα, είναι αυτά που θα μας βγάλουν από τη ρουτίνα, που θα απασχολήσουν το μυαλό μας από τα δικά μας προβλήματα λόγω της ενασχόλησής μας με τα ίδια τα ζώα και τις ανάγκες τους, είναι αυτά που θα μας σηκώσουν από τον καναπέ μας ώστε να περπατήσουμε, είναι αυτά που θα κουρνιάσουν δίπλα μας ανά πάσα ώρα και στιγμή δείχνοντας την αγάπη τους. Το ζώο είναι αυτό που θα μας δίνει πάντα ανιδιοτελή αγάπη και φυσικά είναι αυτό που πάντα μα πάντα θα μας περιμένει πίσω από την πόρτα του σπιτιού μας όσο και αν λείψουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σκύλοι κυρίως και τα άλογα χρησιμοποιούνται ως ζώα θεραπείας και ψυχοθεραπείας παντού ανά τον κόσμο, σε ενήλικες και παιδιά.
Κακοποιήσεις – Ελλάδα 2021 Φαινόμενο τραγικό που χρήζει άμεσης κινητοποίησης από οποιοδήποτε αντιλαμβάνεται να συμβαίνει. Δυστυχώς οι κακοποιήσεις στα ζώα είναι φαινόμενο της εποχής – και πάντα ήταν μιας και πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν γύρω μας και δίπλα μας ψυχοπαθείς και σχιζοφρενείς άνθρωποι με δολοφονικά ένστικτα. Γίνεται τεράστιος αγώνας από τους φιλοζωικούς φορείς, από μεμονωμένους εθελοντές αλλά και από το ίδιο το κράτος που ευτυχώς θέσπισε αυστηρότερους νόμους σχετικά, ώστε οι κακοποιήσεις να μειωθούν και αυτό θα γίνει ΜΟΝΟ μέσα από τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών που είναι οι αυριανοί ενήλικες, από τις καταγγελίες από όλους μας όταν αντιλαμβανόμαστε κάτι άσχημο να συμβαίνει σε κάποιο ζώο ακόμη και ανώνυμα στην Αστυνομία, από την αυστηριοποίηση των πεινών κατά το μέγιστο, από τη συνεχή ενημέρωση όλων των ανθρώπων. Μην ξεχνάμε ότι ένας άνθρωπος που κακοποιεί ζώα, με την ίδια άνεση θα εκδηλώσει ίδια ή παραπλήσια άγρια ένστικτα απέναντι σε ένα άλλο άνθρωπο, παιδί, γυναίκα, ηλικιωμένο. Οι περισσότεροι δολοφόνοι ξεκίνησαν τη δράση τους κακοποιώντας ζώα.
Μιλήστε μας για την κινηματογραφική ταινία RE-ACTION που κάνατε με βάση τα αδέσποτα ζώα και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η ταινία Re-Action, δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη μας να μεταφέρουμε και να μεταδώσουμε την αγάπη που έχουμε για τα ζώα προς όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε αλλά και να δείξουμε τα πραγματικά οφέλη του ζώου προς τον άνθρωπο, μικρό ή μεγάλο. Στη κινηματογραφική αυτή ταινία του 2017 που στηρίχτηκε σε χορηγίες για τη δημιουργία της, έκανα τη παραγωγή, τη διεύθυνση παραγωγής, επικοινωνία, media και δημόσιες σχέσεις. Η πρόκληση και το ρίσκο ήταν πολύ μεγάλο δεδομένου ότι σε αυτή τη ταινία έπαιξαν εθελοντικά και αφιλοκερδώς – όπως όλοι οι συντελεστές μπροστά και πίσω από τις κάμερες – αφιέρωσαν το χρόνο και το όνομά τους πολύ μεγάλα ονόματα του Ελληνικού κινηματογράφου, τηλεόρασης και θεάτρου. Επίσης συνετέλεσαν πολλοί και μεγάλοι επαγγελματίες και εταιρίες, σχεδιαστές μόδας, χορευτές, δημοσιογράφοι, μουσικοί, κλπ κλπ, χωρίς τη βοήθεια των οποίων το εγχείρημα αυτό θα ήταν αδύνατο. Η ταινία Re-Action τελεί υπό 4 μεγάλων αιγίδων, προβλήθηκε 2 φορές από το τηλεοπτικό σταθμό MEGA, προβλήθηκε σε αίθουσες σχεδόν σε όλη τη χώρα υπό την αιγίδα Δήμων και Περιφερειών, πάντα αφιλοκερδώς, με μόνο προαιρετικό αντίτιμο τη προσφορά ζωοτροφών για τους εκάστοτε και τοπικούς φιλοζωικούς συλλόγους και ενίοτε προβάλλεται και σε σχολεία ως φιλοζωική εκπαίδευση στα παιδιά. Αν με ρωτάτε προσωπικά η ταινία αυτή ήταν ίσως από τα μεγαλύτερα μαθήματα της ζωής μου μιας και σε αυτή έβαλα όλη τη προϋπηρεσία μου και τη γνώση από τον τηλεοπτικό χώρο, από τις διοργανώσεις και την επικοινωνία και κατάλαβα πολύ καλά πως όταν ο άνθρωπος θέλει τότε μπορεί! Το ευτύχημα είναι πως αυτή η ταινία και ουσιαστικά η αγάπη μας για τα ζώα βρήκε αντίκρισμα και πως πάρα πολλοί άνθρωποι που μέχρι τότε δεν ήταν πολύ φιλόζωοι, άρχισαν να βλέπουν πιο θετικά και με ρεαλιστική αγάπη τα ζώα! Τότε καταλάβαμε πως πετύχαμε τον στόχο μας και πως ένα πολύ μεγάλο στοίχημα είχε κερδιθεί προς όφελος των ζώων!
Μιας και μιλάμε για καλλιτεχνικά, μιλήστε μας και για το Φιλοζωικό Φεστιβάλ Τέχνης LOVE THE STRAYS που διοργανώνετε με τον Πολιτιστικό Φορέα Dreamteam. Το Φεστιβάλ Τέχνης LOVE THE STRAYS ξεκίνησε να διοργανώνεται το 2016 με πρωτοβουλία δική μου και είναι πάντα αφιερωμένο στη Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων στις 4 Απριλίου, όπου και πραγματοποιείται για μία εβδομάδα. Είναι πλέον θεσμός και πρόκειται για το μεγαλύτερο εικαστικό και ταυτόχρονα φιλοζωικό event στην Ελλάδα. Σε διοργάνωση της Dreamteam, συμμετέχουν δεκάδες εικαστικοί δημιουργοί, γίνονται ομιλίες, παρουσιάσεις, ενημερώσεις και βραβεύσεις και πάντα το μεγάλο καλλιτεχνικό αυτό γεγονός έχει την υποστήριξη Δημοσίων και Ιδιωτικών Φορέων και φυσικά Φιλοζωικών Οργανώσεων και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ΠΦΠΟ, στην οποία εχω τη Τιμή να είμαι επίτιμο μέλος. Το ευτύχημα είναι ότι το ακολουθούν και παρακολουθούν μεγάλο πλήθος ανθρώπων και επισκεπτών μέσα από τους οποίους πάντα συγκεντρώνουμε μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών για τα αδέσποτα ζώα. Το φεστιβάλ Τέχνης LOVE THE STRAYS by Dreamteam θα επανέλθει όπως όλα, όταν επέλθει και η κανονικότητα λόγω πανδημίας και όλα λειτουργήσουν κανονικά.
Πόσο ευαισθητοποιημένη είναι σήμερα η κοινωνία απέναντι στα αδέσποτα ζώα; Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αλλά και με πολύ ακόμα δρόμο μπροστά μας! Η Ελλάδα στην οποία διαβιούν περίπου 3.000.000 αδέσποτα ζώα, συγκαταλέγεται στις Ευρωπαϊκές εκείνες χώρες που έχουν πολύ υψηλό ποσοστό αδέσποτων. Πρέπει να καταλάβουμε πως ένα αδέσποτο ζώο δεν φυτρώνει στον δρόμο αλλά κάποιος το κάνει αδέσποτο. Όλα λοιπόν ξεκινούν από τις στειρώσεις και τις ανεξέλεγχτες γέννες, από τον ανούσιο πολλαπλασιαμό των κατοικιδίων, από την έλλειψη εφαρμογής του Νόμου από τους Δήμους, από την ελλειπέστατη ενημέρωση των ανθρώπων. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε πως οι εθελοντές λειτουργούν με ιδίους πόρους και πως δεν είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν και να περιθάλπτουν τα αδέσποτα. Οι εθελοντές λειτουργούν σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητές τους. Υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι που λαμβάνουν μεγάλα κονδύλια για τα αδέσποτα ζώα και τη φροντίδα τους, τη σίτιση, τις στειρώσεις, την υγειονομική περίθαλψη, το mico chip, τις υιοθεσίες κλπ. Όμως όλα ξεκινούν από την ατομική ευθύνη και από το γεγονός πως η Αγάπη δεν έχει ράτσα, φύλλο, ηλικία!
Με ποιο ζώο ταυτίζεστε; Είμαι ανθρώπινο ζώο αλλά μάλλον θα παρομοίαζα τον εαυτό μου με σκύλο. Ζω με σκύλους σε ολόκληρη τη ζωή μου, έχω 4 και φροντίζω άπειρους ανά τους δρόμους όταν μπορώ και έτσι έχω μάθει πολύ καλά τη ψυχολογία τους και τις αντιδράσεις τους. Ο σκύλος είναι παντοτινός φίλος, δίνει ανιδιοτελή αγάπη, εκτιμάει την οικογένειά του και όσους αγαπά και ταυτόχρονα είναι έτοιμος να τους υπερασπιστεί όταν αυτοί κινδυνεύουν με οποιοδήποτε κόστος, έχει πολύ ανεπτυγμένο ένστικτο– για αυτούς τους λόγους ταυτίζομαι με τον Σκύλο!