Ο Πέτρος Μπαγγέας γενικός χειρουργός με ειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το Lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.
“Μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο, ζούσαμε σε μια εικονική πραγματικότητα όπου τα θεωρούσαμε όλα δεδομένα μέσα σε μια απόλυτη εγωπάθεια.
Μάλιστα θεωρούσαμε ότι και ο μικρόκοσμός μας ήταν αναντικατάστατος.
Ξαφνικά, ένας άγνωστος μέχρι χθες ιός μας γελοιοποίησε, μας έκανε να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε εμείς το κέντρο του κόσμου.”
Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Εκ του αποτελέσματος είναι εξαιρετικά εύκολο να κρίνουμε και να σχηματίζουμε απόψεις. Πλέον βιώνουμε ένα δεύτερο γενικό lockdown με το πρώτο να μην μας έχει διδάξει τίποτα. Η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σε βαθιά ύφεση ενώ οι εκτιμήσεις για την χώρα μας αναφέρουν ότι κάθε μήνας lockdown στοιχίζει 3% του ΑΕΠ. Δυστυχώς η απειθαρχία είναι στο DNA μας. Αν τηρούσαμε τα μέτρα σίγουρα δεν είχαμε φτάσει ως εδώ. Από την αρχή ξέραμε ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι η αυστηροποίηση των μέτρων και όχι η επιβολή lockdown. Την ίδια άποψη είχαν και στον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Τουλάχιστον εύχομαι αυτήν την φορά να μας αφήσει ένα καλύτερο μάθημα διότι η αγορά δεν θα αντέξει να φυτοζωεί για πολύ καιρό. Σίγουρα πάντως μετά από αυτήν την δοκιμασία θα αλλάξει τελείως η οικονομία με απαρχή το τέλος του λιανεμπορίου τουλάχιστον όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Μακροοικονομικά είναι μια νέα κρίση που θα οδηγήσει σε αναδιανομή του πλούτου.
Ακούμε συνεχώς για φακελάκια, δωράκια, προμήθειες…. Τελικά ο γιατρός είναι Λειτούργημα ή Επάγγελμα; Το αιώνιο ερώτημα!! Για να ασκείς ιατρική πρέπει να είσαι υγιής, αρτιμελής να έχεις πρόσβαση στην σύγχρονη γνώση και να έχεις όλες εκείνες τις συνθήκες που θα συντελέσουν στο να κάνεις σωστά αυτό που πρέπει. Όλα αυτά απαιτούν χρήματα. Η Ιατρική λοιπόν είναι κατά βάση ένα επάγγελμα που έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών υγείας. Από την άλλη, πολύ συχνά μιλώντας για τον εαυτό μου έχω βοηθήσει ασθενείς που δεν είχαν χρήματα και πολύ συχνά παρέχω δωρεάν τις υπηρεσίες μου σε ανθρώπους που ξέρω ότι το έχουν ανάγκη. Μάλιστα στα πλαίσια αυτά το παρών διάστημα μέσω της προσωπικής μου ιστοσελίδας (http://www.bangeas.gr) μια ομάδα συναδέλφων παρέχουμε δωρεάν συμβουλευτική σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Επομένως όπως μπορείτε να αντιληφθείτε η ιατρική είναι και λειτούργημα.
Από την άλλη, όντως υπάρχουν ιατροί που χρηματίζονται είτε από ασθενείς, είτε από φαρμακευτικές είτε ακόμα και από συναδέλφους ιατρούς. Το τελευταίο μάλιστα στις μέρες μας είναι αρκετά διαδεδομένο με «συναδέλφους» ιατρούς να σου ζητάνε χρηματικά ποσά για να σε συστήνουν ως τον «καλύτερο» σε ασθενείς. Όλα αυτά προσωπικά με αφήνουν παγερά αδιάφορο και μπορώ να σας πω ότι δεν είναι συχνά φαινόμενα αποτελώντας την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
Ο γιατρός στα μάτια του ασθενή είναι ένας “Θεός”. Αισθάνεστε το ίδιο σε κάθε επέμβαση; Γιατρός ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του θεό είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αποτύχει. Ο Θεός είναι ένας και μοναδικός αλλά και όλοι οι άνθρωποι έχουμε θεϊκά στοιχεία μέσα μας. Σε κάθε περίπτωση κοιτάμε να κάνουμε σωστά την δουλειά μας. Πολύ συχνά στην χειρουργική δίνεις λύσεις σε ιατρικά προβλήματα που δεν μπορούν να δώσουν άλλοι συνάδελφοι. Έχει τύχει πολλές φορές να έρχεται ένας ασθενής σε «κακό χάλι» να οδηγείται απευθείας στο χειρουργείο και λίγο μετά να σου χαμογελάει. Τότε δεν νιώθω Θεός αλλά νιώθω ότι βλέπω τον θεό, στο χαμόγελο των ασθενών.
Ως γιατρός μπορείτε να μας περιγράψετε την κοινωνία ανθρώπων του “αύριο”; Σίγουρα αν μου κάνατε αυτήν την ερώτηση πέρυσι τέτοια εποχή θα σας είχα δώσει μια τελείως διαφορετική απάντηση. Ακόμα και τώρα ωστόσο μου είναι πιο εύκολο να σας πω πώς δεν θα ήθελα να είναι. Μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο, ζούσαμε σε μια εικονική πραγματικότητα όπου τα θεωρούσαμε όλα δεδομένα μέσα σε μια απόλυτη εγωπάθεια. Μάλιστα θεωρούσαμε ότι και ο μικρόκοσμός μας ήταν αναντικατάστατος. Ξαφνικά, ένας άγνωστος μέχρι χθες ιός μας γελοιοποίησε, μας έκανε να νιώσουμε τόσο αδύναμοι και κυρίως μας έκανε (θέλω να πιστεύω) να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε εμείς το κέντρο του κόσμου. Βλέπουμε σε φωτογραφίες πώς ζούσαμε και σκεφτόμαστε πόσο θα κρατήσει όλο αυτό και πότε θα επανέλθουμε σε αυτό που θεωρούμε ως κανονικότητα. Τελικά όπως αποδεικνύεται εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε απαραίτητοι σε αυτόν τον πλανήτη και για αυτό πρέπει να αλλάξουμε στάση ζωής. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε σαν φιλοξενούμενοι και όχι σαν κυρίαρχοι. Φαντάζομαι λοιπόν μια νέα κανονικότητα όπου τελικά όταν ο ιός νικηθεί, το μικροαστικό βόλεμα δεν θα επανέλθει γιατί αυτή είναι μάλλον η τελευταία μας ευκαιρία.
Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Ο φόβος είναι το απαραίτητο διεγερτικό του σεβασμού. Όντας μέσα στα νοσοκομεία την μισή μου ζωή, από νεαρός φοιτητής βίωσα πολλές απώλειες. Κάθε ζωή είναι μοναδική αλλά όταν χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο είναι πολύ διαφορετικό. Το θάνατο δεν τον φοβάμαι αλλά τον σέβομαι γιατί οδηγεί σε μια νέα ζωή. Δεν μπορώ να πω ότι φοβάμαι την ασθένεια αλλά μέσα από αυτήν την δουλεία καταλαβαίνεις ότι τελικά είσαι πολύ τυχερός όταν έχεις υγεία. Κατά κύριο λόγο διαπιστώνεις το πόσο ευάλωτος είσαι. Την υγεία μας δυστυχώς την θεωρούμε δεδομένη, ας την εκτιμήσουμε πριν την απωλέσουμε.
Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Η μάσκα σίγουρα δεν ήρθε για να μείνει αλλά θα αργήσουμε πολύ να τη βγάλουμε. Κάτι που θέλω να τονίσω είναι ότι η κακή χρήση της μάσκας είναι πολύ χειρότερη από το να μην φοράς καθόλου. Βλέπω ανθρώπους στον δρόμο να πιάνουν την μάσκα τους μετά το κινητό, τα κλειδιά τους κοκ. Καταλαβαίνεται ότι όλο αυτό δεν έχει νόημα. Απαιτείται εκπαίδευση και θεωρώ ότι η εφαρμογή της μάσκας έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Στο μέτρο αυτό η μυστική συνταγή δεν είναι φοράω μάσκα για να προστατευτώ αλλά φοράω μάσκα για να προστατεύσω τους άλλους. Ας θεωρήσουμε τους εαυτούς μας φορείς προσπαθώντας να σταματήσουμε έτσι την μετάδοση του ιού. Ποτέ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ατομική υγιεινή.
Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Το αντίδοτό μου είναι ένα γνωμικό. «Καλύτερο μαξιλάρι για να κοιμηθείς το βράδυ είναι η καθαρή συνείδηση». Η απομόνωση που ζούμε μέσα από την καραντίνα συμβάλει στο να έρθουμε κοντά στην συνείδηση μας και να αναζητήσουμε μέσα από αυτήν τον φωτεινό μας εαυτό. Πρέπει να τα βρούμε με τον εαυτό μας. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Υπομονή και επιμονή. Η περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολή. Πλέον δεν είναι εκείνα τα 20-30 κρούσματα του Μαρτίου. Πλέον κάθε κρούσμα έχει ονοματεπώνυμο, ο φίλος, ο συγγενής, ο έρωτας. Ίσως και εγώ δυνητικά αυτήν την στιγμή να είμαι θετικός και να μην το ξέρω. Το νοσοκομεία μας δέχονται ολοένα και περισσότερη πίεση. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι και να μην το βάζουμε κάτω. Ο ιός είναι δεδομένο ότι έχει ημερομηνία λήξης. Μετά από αυτό όμως πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να ωριμάσουμε κοινωνικά. Στην τελική λίγο πολύ έτσι είναι η ζωή, πότε με ξαστεριά πότε με μπόρα. “Στην μπόρα κάνε υπομονή στην ξαστεριά προχώρα.”
Bio. Πέτρος Μπαγγέας γενικός χειρουργός με ειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία
Εκπαίδευση – Εξειδίκευση
Ο Πέτρος Μπαγγέας γεννήθηκε το 1982 στην Έδεσσα. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατά την διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως βοηθός καθηγητού στο Εργαστήριο Ανατομικής του Πανεπιστημίου.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2010 και ξεκίνησε ειδικότητα γενικής χειρουργικής στην Ά Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ” Θεσσαλονίκης. Ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χειρουργική ογκολογία καθώς και για την χειρουργική παχέος εντέρου και μαστού.
Το 2016 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην νανοτεχνολογία και νανοϊατρική του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η μεταπτυχιακή του διατριβή με τίτλο “κατασκευή τρισδιάστατων εργαλείων με αντιμικροβιακές ιδιότητες” βραβεύτηκε με Άριστα και έλαβε διεθνή αναγνώριση.
Το έτος 2018 ολοκλήρωσε την 2η μεταπτυχιακή του εξειδίκευση στην χειρουργική Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος στο Πανεπιστημιακό Γενικό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Στα τέλη του 2019 ολοκλήρωσε την διδακτορική του Διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Βέρνης στην Ελβετία με επιβλέποντα τον Έλληνα Καθηγητή Αριστομένη Εξαδάκτυλο. Παράλληλα κατά το ίδιο έτος προσθέτει στο βιογραφικό του την εξειδίκευση στην λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών στο νοσοκομείο Zuyderland Medisch Centrum στο Heerlen Ολλανδίας.
Ο ιατρός ασκεί το διδακτικό και κλινικό του έργο στο νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” Θεσσαλονίκης ως πανεπιστημιακός υπότροφος και παράλληλα είναι υποψήφιος διδάκτορας της ιατρικής σχολής Α.Π.Θ. Εργάζεται ιδιωτικά διατηρώντας ιατρείο στην Θεσσαλονίκη, Έδεσσα και Αριδαία και ως συνεργάτης στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, το Γένεσις και την βιοκλινική Θεσσαλονίκης.
Την τελευταία δεκαετία η έφεση και το ενδιαφέρον για την μοντέρνα και αναίμακτη χειρουργική εκφράζεται από το πλήθος των ερευνητικών και επιστημονικών συγγραμμάτων. Έχει δημοσιεύσει συνολικά 31 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει κάνει συνολικά 78 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι κριτής εργασιών σε 4 διεθνή περιοδικά και συντάκτης ενός βιβλίου με τίτλο 3D Printing: Applications in Medicine and Surgery. Αναλυτικά στοιχεία για το συγγραφικό και επιστημονικό έργο, μπορείτε να δείτε στο ανάλογο πεδίο της ιστοσελίδας.
Επιστημονικό έργο
O Πέτρος Μπαγγέας έχει στο βιογραφικό του 78 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και 31 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά. Στο παρακάτω Link μπορείτε να ενημερώνεστε για τις τρέχουσες επιστημονικές δραστηριότητες του Ιατρού.
https://scholar.google.com/citations?user=KN9ulwMAAAAJ&hl=el
Οι βιομετρικοί δείκτες του Π. Μπαγγέα είναι: Impact factor: 59 Hirsch index:4