“Στην ακριτική Βυρώνεια Σερρών έχω φυλάξει λίγα δευτερόλεπτα από τον πατέρα μου. Ένας χώρος, όχημα για την αέναη περιπλάνηση των επισκεπτών στον ουράνιο θόλο, το όνομα αυτού Ίδρυμα Πολιτισμού Πέτρου Κοσμίδη.”
H σελίδα του fb: https://www.facebook.com/PetrosKosmidisArt
Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Από τις πρώτες μου μνήμες συναντάω τον εαυτό μου να χρωματίζω να συλλέγω πέτρες από τη φύση, να σκαλίζω και να χαράσσω.
Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν θεωρώ ότι είναι δική μου αρμοδιότητα να το κρίνω αυτό. Σίγουρα δεν είναι μέσα στις προτεραιότητές μου.
Από που αντλείτε την έμπνευση σας; To ενδιαφέρον μου εκκινείται από το ιδιαίτερο της πρόσληψης της πραγματικότητας. Μπορεί κανείς να περιοριστεί στο υποκειμενικό και το αντικειμενικό σχήμα ενώ άλλος να μεταβεί στη σχέση ύλης και πνεύματος. Είναι το αντικείμενο της τέχνης να λειτουργεί ως μηχανισμός υπέρβασης και εξέλιξης και όχι προσδιορισμού και αντίστοιχα περιορισμού του ανθρώπου.
Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Μέσα μου δεν έχω καταφέρει να κατευνάσω τον τρόπο που η Μοντέρνα και Σύγχρονη Τέχνη αναμοχλεύει την Μεταφυσική Ζωγραφική ως το γνωσιακό περιεχόμενο στη διαμόρφωση των εννοιών υπό το φως της νοηματικής κατάρρευσης.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η ανατροφοδότηση της ιστορικής μνήμης, του κοινωνικού ελέγχου, το δικαίωμα του να επανεφευρίσκω την ιστορία του εαυτού είναι ευθύνη και παραμένει πάντα η κύρια πρόκληση της επικοινωνίας.
Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Μπορεί οι ιστορικοί να προβάλουν την ύπαρξη ως αποτέλεσμα συγκρούσεων και πολέμου αλλά η Ελλάδα είναι προφανές και ενοχλητικό παράδειγμα για το ότι η δημιουργία και η τεχνολογία αυτής αποτελεί το κίνητρο, τον καρπό αλλά και το ίδιο το καύσιμο της κοινωνικής ζωής.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στο μέλλον όπως όλοι μας θα κάνω πράγματα που έχουν γίνει ήδη. Στην ακριτική Βυρώνεια Σερρών έχω φυλάξει λίγα δευτερόλεπτα από τον πατέρα μου. Ένας χώρος, όχημα για την αέναη περιπλάνηση των επισκεπτών στον ουράνιο θόλο, το όνομα αυτού Ίδρυμα Πολιτισμού Πέτρου Κοσμίδη.