Πάνος Σπανός: «Την μαγεία της ποίησης δεν την αλλάζω με τίποτα»

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο

Νέος, αεικίνητος, γεμάτος χιούμορ, αγάπη για την τέχνη, τη ζωή, τον άνθρωπο. Ο Πάνος Σπανός είναι ένας νέος ποιητής, αλλά και πολυπράγμων άνθρωπος, αφού ασχολείται με την μουσική, αλλά και την επιστήμη της Ψυχολογίας.

Με αφορμή την πρώτη του ποιητική συλλογή «Λίγο πριν το απόλυτο…» από τις εκδόσεις Όστρια ο ίδιος μου αποκάλυψε γιατί προτιμά την ποίηση και πώς η συγγραφή μπήκε στη ζωή του. Απολαύστε τον!

  • Αγαπητέ Πάνο, πες μου δυο λόγια για εσένα σαν να συστήνεσαι στο αναγνωστικό κοινό.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Οι πρώτες μου ακαδημαϊκές σπουδές γίνονται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Παράλληλα ξεκινώ σε επαγγελματική σχολή σπουδές στη φωνητική, ορθοφωνία και Singing Performance. Γράφω τα δικά μου τραγούδια και συγκροτώ μουσικά σχήματα στα οποία και συμμετέχω ως τραγουδιστής κάνοντας ζωντανές εμφανίσεις σε πολλές μουσικές σκηνές της χώρας. Το αμερικανικό μουσικό κανάλι του MTV προβάλλει το τραγούδι μου “Over my Summer” όπου στην πολιτεία της  Καλιφόρνια παίζει αδιάκοπα και κατακτώ βραβεία μη Αμερικανού  πρωτοεμφανιζόμενου, καθώς και πρώτο βραβείο pop καλλιτέχνη χωρις δισκογραφία  (unsigned).

Ένα μεγάλο ταξίδι μου, ωστόσο, στην Αμερική όπου και την έζησα για τα καλά ήταν αρκετό για να διαπιστώσω πως ήμουν πολύ Ευρωπαίος για εκείνη και έτσι αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα.

Η μεγάλη μου αγάπη, όμως, είναι η Ψυχολογία. Και παίρνω την απόφαση να κάνω μια νέα αρχή κυνηγώντας το όνειρό μου. Ξεκινώ, λοιπόν, σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας στο ΚΕ.ΨΥ.ΣΥ. Αφού τις ολοκληρώνω μετεκπαιδεύομαι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στη Θετική Ψυχολογία και στη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση. Παράλληλα, συνεχίζω τις σπουδές μου στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο eCampus Universita στην Ιταλία. Το μεγάλο μου ενδιαφέρον για τη Θετική Ψυχολογία και την Ψυχική Ανθεκτικότητα με προσγειώνουν ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Yale, όπου και εμβαθύνω στο αντικείμενο της Ενδυνάμωσης της Ψυχικής Ανθεκτικότητας αλλά και τη Θετική Ψυχολογία. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνω σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Κλινική Υπνοθεραπεία. Παράλληλα ειδικεύομαι στο Mindfulness ως Mindfulness Instructor ενώ αρθρογραφώ προσωπικές μου μελέτες και έρευνες, αλλά και σκέψεις μου σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία σε δημοφιλή επιστημονικά sites της Ελλάδας και του εξωτερικού που άπτονται θεμάτων Ψυχολογίας.

  • Πρώτη συγγραφική απόπειρα με ποιητική συλλογή. Γιατί ποίηση και όχι κάποιο άλλο είδος;

Θαύμαζα από παιδί τους συγγραφείς. Θεωρούσα και εξακολουθώ να θεωρώ πολλή δύσκολη  διαδικασία το γράψιμο. Πάντα, όμως, πίστευα ότι οι ποιητές έχουν να επιτελέσουν έναν άθλο, καθώς κάτι που μπορεί να γραφεί σ’ ένα πεζογράφημα και να αναλυθεί ή να περιγραφεί σε αριθμό σελίδων, ένας ποιητής πρέπει να το χωρέσει σε λίγες μόνο λέξεις τις οποίες ο ίδιος θα επιλέξει, προκειμένου να γίνει σαφές το μήνυμα που θέλει να επικοινωνήσει στο αναγνωστικό κοινό. Αυτή η ιδιαίτερη και πολλή συγκεκριμένη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ποιητές με γοήτευε και με συγκινούσε και καθώς φαίνεται τελικά με κέρδισε.

  • «Λίγο πριν το απόλυτο» λέει ο τίτλος της ποιητικής σου συλλογής. Αποδόμησέ το μου λίγο αυτό, σε σχέση και με το περιεχόμενο των ποιημάτων σου.

Έχω την αίσθηση πως πάντα εκεί βρισκόμουν. Εννοώ σε κείνο το σημείο «Λίγο πριν το απόλυτο ..». Δεν ξέρω καν αν μπορεί κάποιος να βιώσει το απόλυτο. Ενώ το έβλεπα, ενώ έχω βρεθεί πολύ κοντά του, νομίζω ότι ίσως φοβόμουν και δεν ήθελα να δοκιμάσω να δω αν μπορώ να το ζήσω, να δω αν εμπειριώνεται, τελικά, το απόλυτο. Αυτό το «λίγο πριν», ωστόσο, είναι εκείνο που μου δίνει ενέργεια και δύναμη να συνεχίζω να ονειρεύομαι, να μαθαίνω και να δημιουργώ.

  • Αυτό το βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής σε ποιους;

Είναι ένας φόρος τιμής σε όσους παραμένουν -χωρίς φόβο – παιδιά στην ενήλικη ζωή τους  και δεν φοβούνται να δοκιμάζουν, να τολμούν, να εκφράζονται, να ενθουσιάζονται, να γελούν δυνατά, να χορεύουν, να τραγουδούν, να κλαίνε, να ερωτεύονται και όλα αυτά να τα κάνουν στο κόκκινο. Είναι ένας φόρος τιμής σε όσους ζουν την κάθε στιγμή με μεράκι και αυθεντικότητα και ας έχουν χρεωθεί με πόνο αυτό το υψηλό τίμημα, το οποίο είναι ασύμβατο με τους κανόνες της σύγχρονης κοινωνίας που μας θέλει όλους ίδιους, άχρωμους, άμουσους, άνοστους.

  • Είναι η συγγραφή για εσένα μία μορφή ψυχοθεραπείας ή κάτι άλλο;

Τελικά ναι είναι. Προέκυψε, ξέρεις ! Δεν φανταζόμουν ότι θα κατάφερνα να βοηθηθώ τόσο πολύ μέσα από το γράψιμο ακόμη και σε θέματα που απασχολούν έντονα τον ψυχισμό μου. Να, όμως, που συνέβη! Φαντάζομαι, ότι ίσως δεχτούν μια κάποιας μορφής βοήθεια και οι αναγνώστες του και αυτό, ως ενδεχόμενο, είναι κάτι που με ευχαριστεί πολύ.

  • Ποιο είναι το χαρακτηριστικό εκείνο για το οποίο είσαι πολύ περήφανος για εσένα και γιατί;

Αγαπώ πολύ τους ανθρώπους. Με συγκινεί η ανθρώπινη ψυχή και με γοητεύει το ανθρώπινο σώμα. Πιστεύω ακράδαντα ότι μας αξίζει μια ανώτερη μοίρα και θα φτάσουμε κάποια στιγμή σε εκείνα τα επίπεδα. Προς το παρόν ακόμα μπουσουλάμε.

  • Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί στην εποχή μας και πώς το αντιμετωπίζεις;

Με ενοχλεί τρομερά η αναίδεια, αλλά και η παθητικότητα σε έλλειψη γνώσης και πληροφόρησης.  Πλέον, τα social media δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να εκφράσει την άποψη του. Και με αυτά που διαβάζω τρομάζω λίγο και στενοχωριέμαι Κυρίως, απογοητεύομαι. Επίσης, διαπιστώνω μια απομόνωση και αποξένωση που  δεν ανακόπτεται, αλλά αντίθετα ενισχύεται από τα social media λόγω της συνεχούς ανάγκης τους για παροχή από εμάς  περιεχομένου. Οπότε, η επικοινωνία μεταξύ μας, δίνει τη θέση της στην ανεύρεση υλικού προς δημοσίευση για να πάρουμε τα likes μας, τα σχόλια μας και σιγά σιγά να μπούμε σε αυτή την όψιμη αίσθηση αναγνωρισιμότητας που προσφέρουν ως ανταμοιβή όλες αυτές οι εφαρμογές. Πολλοί δε χρήστες προκειμένου να εντυπωσιάσουν αναφέρονται σε ιστορικές ανακρίβειες και παραποιούν γεγονότα ώστε να τα φέρουν σε μέτρα ωφέλιμα προς το συμφέρον τους.

Προσπαθώ να απέχω από όλη αυτή τη μπερδεμένη κατάσταση και να έχω όσο το δυνατόν μια περισσότερο διαφωτιστική και αυθεντική  παρουσία.

  • Πηγή έμπνευσης για σένα είναι…..;

Οι Κυκλάδες. Το Αιγαίο Πέλαγος. Ο ήλιος. Οι απομονωμένες παραλίες που μου αρέσει να ανακαλύπτω τα καλοκαίρια μου.

  • Τελικά οι άνθρωποι μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας;

Κάποιοι ναι, κάποιοι τα επαναλαμβάνουν μέχρι να αποδεχτούν ότι οδηγούνται σε δρόμους δύσβατους και επικίνδυνους για εκείνους και άλλους.  Όλα είναι θέμα αποδοχής.

  • Θα ήθελες κάποια στιγμή να γράψεις ένα μυθιστόρημα;

Νομίζω με έχει κερδίσει η ποίηση. Θυμάμαι είχα μείνει άγρυπνος δυο νύχτες επειδή αναζητούσα δυο λέξεις ώστε να τελειώσω τον τελευταίο στίχο ενός ποιήματός μου. Τη μια τη βρήκα, την άλλη την έφτιαξα εγώ. Αυτό το κυνήγι λέξεων δεν μπορώ να στο περιγράψω με λόγια. Είναι σαν αστρικό ταξίδι. Σα να βρίσκονται οι λέξεις ανάμεσα στα αστέρια. Αυτή τη μαγεία δε νομίζω να μπορέσω να την αλλάξω. Μου αρέσει.

  • Ο μεγαλύτερος φόβος σου και η μεγαλύτερη επιθυμία σου ποια είναι;

Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι οι αρρώστιες, τα φίδια και ο σεισμός. Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι σε προσωπικό επίπεδο να βιώσω ξανά έναν αληθινό έρωτα αν και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που τον βίωσα σε αυτή τη ζωή μια έστω φορά. Αλλά και το αυτό επιθυμώ για όλο τον κόσμο. Επειδή νομίζω ότι τα δεινά και η δυστυχία προκαλούνται από δυστυχισμένους ανθρώπους που δεν ένιωσαν πραγματική, ουσιαστική αγάπη.