Η Dreamteam με γνώμονα, ότι οι καλλιτέχνες αξίζουν τα δικά τους μοναδικά βραβεία, για πρώτη φορά θεσπίζει έναν εικαστικό διαγωνισμό πανελλαδικής εμβέλειας, τα Art Awards, με στόχο την ανάδειξη και την καταξίωση των καλλιτεχνών ανά κατηγορία. (ζωγραφικη- φωτογραφία-γλυπτική-mixed media), στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, αιγίδα Ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων και International Action Art στις 6-7-8 Φεβρουαρίου 2023!
Ως καλλιτέχνης, τι είναι αυτό που επιθυμείτε να δείξετε ή να μεταφέρετε στο κοινό με τα έργα σας; Σε μια εποχή που επιταχύνει διαρκώς τους ρυθμούς της, προσπαθώ να δημιουργώ εικόνες και μικρές ιστορίες που να λειτουργούν ως αφορμή για να κοιτάξει ο θεατής το έργο δύο λεπτά περισσότερο. Να αφεθεί στην αφηγηματικότητα να επιτρέψει στον εαυτό του μια μικρή παύση από την καθημερινότητα και να αφήσει τα επίπεδα φωτός να δημιουργήσουν μια “όαση” ισορροπίας και αρμονίας. Πολλές φορές το μήνυμα του έργου μπορεί να είναι δεικτικό, κάποιες άλλες όχι. Όμως ο στόχος πάντα είναι να ενεργοποιήσεις τον θεατή, να του προσφέρεις απαντήσεις ή να του δημιουργήσεις ερωτήματα.
Πιστεύετε πως η τέχνη είναι ικανό μέσο ή εργαλείο ώστε η κοινωνία, το σύνολο των ανθρώπων, να προοδεύσει και να εξελιχθεί; Και εάν ναι, με ποιό τρόπο; Εφόσον το κοινό είναι πρόθυμο να συγκινηθεί, ο καλλιτέχνης, ανάλογα με τη δυναμική του, μπορεί να επηρεάσει σκέψεις και να καλλιεργήσει αξίες. Η τέχνη είναι ένα φαινόμενο πνευματικό, με τεράστιες δυνατότητες επιρροής στην εξέλιξη του ανθρώπου από τα χρόνια τα αρχαία. Έχει χαρακτήρα πανανθρώπινο. Οι καλλιτέχνες εκφράζουν τα αιτήματα της κοινωνίας. Λέω όμως «πρόθυμο κοινό» γιατί ο εξοστρακισμός της τέχνης από τα σχολεία δείχνει δυστυχώς ότι οι αρμόδιοι, αυτοί οι άκαμπτοι και βαρετοί αρμόδιοι, τίποτα δεν έχουν καταλάβει για τον πολιτισμό. Η τέχνη στο σχολείο μπορεί να γίνει μόρφωση, να γίνει προβληματισμός, να γίνει ΑΝΑ-ΨΥΧΗ!
Τον Φεβρουάριο 2023 λαμβάνετε μέρος στα Πανελλήνια Βραβεία Τέχνης “ART AWARDS” της Dreamteam, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ανάμεσα σε δεκάδες καλλιτέχνες. Τι είναι αυτό που πιστεύετε πως θα κάνει τον κάθε καλλιτέχνη να προσεγγίσει το βραβείο; Αν ο καλλιτέχνης μέσω της προσωπικής εκφραστικής του γλώσσας καταφέρει και ανοίξει διάλογο με το κοινό, αν αγγίξει τα αιτήματα και τις επιλογές της κοινωνίας, αν καταφέρει να βυθίσει το άτομο μέσα στο σύνολο, πιστεύω πως θα προσεγγίσει το βραβείο.
Ποιο θεωρείτε πως είναι το χάρισμα ή το πλεονέκτημα του εκάστοτε καλλιτέχνη που τον κάνει να ξεχωρίζει και να καταφέρνει να πουλάει τα έργα του; Ταυτότητα καλλιτεχνική σημαίνει το να έχεις μία ισχυρή φιλοσοφία και να την υποστηρίζεις. Η πρωτοπορία, η σχεδιαστική ικανότητα, τα πολλά επίπεδα ερμηνείας του έργου δίνουν μια ισχυρή ταυτότητα στον καλλιτέχνη και του εξασφαλίζουν φήμη. Προσωπικά πιστεύω στην αρμονία, στην ισορροπία, στο μέτρο, στη συμμετρία και ταυτόχρονα στην υπέρβαση που αναδύεται μέσα από όλα αυτά.
Τί είναι η Τέχνη για εσάς; Σε μια εποχή διάψευσης, βίας, κρίσης, καταγγελίας και μοναξιάς, η Τέχνη είναι αισθητική επικοινωνία, η Τέχνη είναι σάλπισμα ελπίδας!
Καλλιτεχνικά, ποιος είναι ο στόχος σας; Στόχος μου είναι η χαρά της επικοινωνίας με το κοινό μέσω της μαγικής γλώσσας που λέγεται τέχνη. Επίσης, η προώθηση και η αναγνώριση των έργων μου και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σπύρος Πανουργιάς / Spiros Panourgias
Επίκληση στη Γαία / Summonin’ Gaia
Δίπτυχο / Diptych: Tot: 150 cm ύψος / height x 180 cm πλάτος / width. Ακρυλικά & μελάνι σε καμβά / Acrylics & ink on canvas
Το έργο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 11η Biennale της Φλωρεντίας το 2017, με θέμα ‘’EARTH – Creativity & Sustainability’’ & βραβεύτηκε με:
- INTERNATIONAL PRIZE RAFFAELLO & CANOVA – Βενετία, Ιταλία – 2020
- FINALIST CERTIFICATE – CIRCLE FOUNDATION for the ARTS – Artist of the year 2018 Contest – Λυών Γαλλία
http://artme.gr/meet-artist/about/
e-mail: [email protected]
Η Βένια Παστάκα, Ιστορικός Τέχνης γράφει: Το έργο με το οποίο συμμετέχει ο Σπύρος Πανουργιάς στην 11η Biennale της Φλωρεντίας μας εισάγει σε ένα σκοτεινό και μυστηριακό αστικό τοπίο του οποίου την μονοχρωμία σπάει δυναμικά ένα επιβλητικό γκράφιτι. Σε αυτό δεσπόζει η μορφή της αρχέγονης θεότητας, της Γαίας. Το παιχνίδι της εικόνας μέσα σε εικόνα και τα ασαφή όρια μεταξύ του ονειρικού και του πραγματικού κυριαρχούν. Ο δημιουργός παντρεύει τον ρεαλισμό με την αισθητική των comics και τις goth επιρροές , φτάνοντας σε ένα άκρως δυναμικό αποτέλεσμα. Παρόλη την ζοφερότητα που αποπνέει η πόλη, το εύρημα του «σπασίματος» του γκρίζου με το φωτεινό και έγχρωμο γκράφιτι, δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας και μια διαβεβαίωση της υπερίσχυσης του φωτός πάνω στο σκοτάδι.
Ο δημιουργός, με έντονη κριτική διάθεση στην εικόνα του σκοτεινού αστικού περιβάλλοντος, ενσωματώνει στο έργο του την καθημερινή ζωή, την τέχνη, τον καταγραμμένο μύθο. Η θεά Γαία, η κορυφαία κοσμική ύπαρξη, εκφράζει τον ιερό χαρακτήρα της προστασίας του πλανήτη και καθαγιάζει τον ανταρτοπόλεμο που τελείται στα πόδια της. Η τέχνη γίνεται όργανο του αγώνα των νέων απέναντι στο απρόσωπο κράτος, την αποστασιοποιημένη εκκλησία, τους αγνώστους πολίτες – παρατηρητές. Η λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κατανοητό και το μύθο έχει ήδη σβήσει. Η πανίσχυρη θεά της κοσμογονίας ανταποκρίνεται στην επίκληση. Η μορφή της καταγγέλλει αλλά το μήνυμα της Ελληνίδας προμήτορος είναι η ελπίδα.