«Ο μύθος της Ηρούς και του Λέανδρου» Αποσυμβολισμός και Ψυχολογικές Προεκτάσεις

Γράφει η Αγγελή Γεωργία: Αφηγήτρια, ραδιοφωνική παραγωγός και ερευνήτρια του αποσυμβολισμού μύθων και λαϊκών παραμυθιών από όλο τον κόσμο.

Ο μύθος της Ηρούς και του Λέανδρου είναι μια από τις πιο γνωστές και τραγικές ερωτικές ιστορίες της αρχαιότητας, γεμάτη συμβολισμούς για την αγάπη, την αυτοθυσία και το πεπρωμένο.

Η υπόθεση του μύθου:

Η Ηρώ ήταν ιέρεια της Αφροδίτης, η οποία ζούσε στον πύργο της στην πόλη Σηστός στην ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησπόντου. Καθώς ήταν ιέρεια της θεάς της αγάπης, της είχε επιβληθεί όρκος αγνότητας. Ο Λέανδρος, ένας όμορφος νέος από την απέναντι ασιατική ακτή, στην πόλη Άβυδος, ερωτεύτηκε την Ηρώ παράφορα. Κάθε νύχτα, ο Λέανδρος κολυμπούσε τον Ελλήσποντο για να συναντήσει την αγαπημένη του, καθοδηγούμενος από το φως της λάμπας που άναβε η Ηρώ στον πύργο της. Ο έρωτάς τους παρέμενε κρυφός και δυνατός, όμως μια θυελλώδη νύχτα, ο άνεμος έσβησε το φως της λάμπας. Ο Λέανδρος χάθηκε στα κύματα και πνίγηκε. Όταν η Ηρώ βρήκε το σώμα του αγαπημένου της να ξεβράζεται στην ακτή, συντετριμμένη από τη θλίψη, έπεσε από τον πύργο της και αυτοκτόνησε για να είναι μαζί του στη μετά θάνατον ζωή.

Ψυχολογικές προεκτάσεις:

Αυτοθυσία για την αγάπη: Ο Λέανδρος διακινδυνεύει τη ζωή του καθημερινά, κολυμπώντας σε επικίνδυνα νερά, για την αγάπη του. Η Ηρώ, παρά τον όρκο αγνότητας, ενδίδει στα συναισθήματά της, δείχνοντας την υπεροχή του έρωτα απέναντι στους κοινωνικούς περιορισμούς.

Ο φόβος της απώλειας: Η ιστορία θίγει τον υπαρξιακό φόβο της απώλειας του αγαπημένου προσώπου και τη βαθιά ψυχική οδύνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αυτοκαταστροφή.

Η δύναμη της αγάπης και της εμμονής: Ο Λέανδρος δεν διστάζει μπροστά σε κανένα εμπόδιο, ούτε καν στον θάνατο, για να φτάσει στην Ηρώ, δείχνοντας μια μορφή «ερωτικής εμμονής» που παρατηρείται συχνά στην ψυχολογία των ερωτευμένων.

Το τραγικό τέλος ως κάθαρση: Η αυτοκτονία της Ηρούς αποτελεί μια ψυχολογική κορύφωση, όπου η τραγωδία γίνεται το απόλυτο τίμημα της αγάπης.

Αποσυμβολισμός του μύθου:

Ο Ελλήσποντος ως σύνορο και εμπόδιο: Η γεωγραφική απόσταση και η θάλασσα συμβολίζουν τα εμπόδια που συχνά τίθενται στην αγάπη και στις ανθρώπινες σχέσεις.

Το φως της λάμπας: Το φως που οδηγεί τον Λέανδρο είναι το σύμβολο της ελπίδας και της καθοδήγησης στην αγάπη. Όταν αυτό το φως σβήνει, χάνεται και η ζωή του.

Η Ηρώ ως σύμβολο της αγνότητας και της θυσίας: Ως ιέρεια, η Ηρώ συμβολίζει την εσωτερική σύγκρουση μεταξύ καθήκοντος και επιθυμίας, ενώ η αυτοθυσία της είναι μια ακραία πράξη πιστότητας.

Ο Λέανδρος ως σύμβολο του ανίκητου έρωτα: Η αφοσίωση του Λέανδρου αποτυπώνει την ιδέα ότι η αγάπη μπορεί να υπερβεί ακόμη και τα πιο δύσκολα εμπόδια, αν και με τραγικές συνέπειες.

Ιστορικότητα και ανάλυση:

Αν και ο μύθος θεωρείται παραδοσιακά φανταστικός, υπήρχαν φωνές στην αρχαιότητα που πίστευαν ότι μπορεί να βασίζεται σε κάποιον πραγματικό έρωτα. Ο Μουσαίος (5ος αιώνας μ.Χ.) είναι ο αρχαίος ποιητής που κατέγραψε τον μύθο σε επικό ποίημα, ενώ μεταγενέστεροι ιστορικοί και συγγραφείς, όπως ο Οβίδιος και ο Παυσανίας, αναφέρθηκαν σε αυτόν. Η συναισθηματική ένταση και η ανθρώπινη διάσταση της ιστορίας την κάνουν διαχρονική και αληθοφανή ως προς τα συναισθήματα, αν και το ίδιο το γεγονός δεν τεκμηριώνεται ιστορικά.

Η διαχρονικότητα του μύθου:

Ο μύθος της Ηρούς και του Λέανδρου έχει εμπνεύσει λογοτεχνία, τέχνη και μουσική, από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι σήμερα, αποτελώντας ένα από τα πιο συγκινητικά σύμβολα της ανεκπλήρωτης αγάπης και της αυτοθυσίας. Ακόμα και σήμερα, η ιστορία αυτή προκαλεί έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις και χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για την ψυχολογική ανάλυση του έρωτα και της τραγικής του φύσης.

Ο μύθος της Ηρούς και του Λέανδρου έχει καταστεί σύμβολο της απεγνωσμένης αγάπης και του πόθου που ξεπερνά τα όρια της λογικής και του σώματος, καταλήγοντας στην αυτοκαταστροφή. Η τραγική τους ιστορία, όπου ο Λέανδρος χάνει τη ζωή του προσπαθώντας να διασχίσει τα νερά για να συναντήσει την αγαπημένη του και η Ηρώ αυτοκτονεί από απόγνωση όταν καταλαβαίνει το θάνατο του, είναι γεμάτη ψυχολογικές προεκτάσεις.

Από ψυχολογική άποψη, ο μύθος αναδεικνύει τον συναισθηματικό εγκλωβισμό και την υπερβολική προσκόλληση σε έναν άλλο άνθρωπο, με αποτέλεσμα την απώλεια της ατομικότητας και την ανατροπή των ψυχικών ισορροπιών. Η Ηρώ και ο Λέανδρος είναι σύμβολα του «ανικανοποίητου πόθου» που οδηγεί σε υπερβολές και καταστροφή, αντί να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς σύνδεσης. Αυτή η υπερβολική ταύτιση με το άλλο άτομο, όπως φαίνεται και από την αυτοκτονία της Ηρούς, μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη του αδιέξοδου που προκύπτει όταν κανείς βασίζεται αποκλειστικά στη σχέση για την προσωπική του ευτυχία.

Η έννοια της αυτοθυσίας και της αναγκαιότητας της άλλης προσωπικότητας για την ολοκλήρωσή της, αποτελεί έναν ακόμα ψυχολογικό μηχανισμό, που σχετίζεται με την αίσθηση ανεπάρκειας ή μοναξιάς. Η ιστορία, λοιπόν, προσφέρει ένα ισχυρό ψυχολογικό μήνυμα για τη σημασία της αυτοεκτίμησης και της ψυχικής αυτονομίας, προειδοποιώντας για την επικινδυνότητα της απόλυτης εξάρτησης από τον άλλον. Αναφέρεται στην ιδέα ότι κάποιος μπορεί να θεωρεί πως χρειάζεται τον άλλον για να νιώσει πλήρης ή ολοκληρωμένος. Στον μύθο της Ηρούς και του Λέανδρου, αυτό εκφράζεται μέσω του πόθου και της εξάρτησης της Ηρούς από τον Λέανδρο, πιστεύοντας ότι μόνο μέσα από αυτή τη σχέση μπορεί να επιτύχει την προσωπική της ολοκλήρωση. Αυτό, ψυχολογικά, μπορεί να αναπαριστά την αίσθηση ότι η προσωπική μας αξία ή ευτυχία εξαρτάται από έναν άλλο άνθρωπο, κάτι που οδηγεί σε μια εξαρτημένη σχέση, αντί σε μια υγιή και ισότιμη συνύπαρξη. Η «ολοκλήρωση» δεν είναι κάτι που προκύπτει από την εξωτερική σχέση, αλλά από την εσωτερική αυτοεκτίμηση και αυτονομία του ατόμου.

Αγγελή Γεωργία: Αφηγήτρια, ραδιοφωνική παραγωγός και ερευνήτρια του αποσυμβολισμού μύθων και λαϊκών παραμυθιών από όλο τον κόσμο. 

www.angeligeorgia.gr

email: [email protected]

https://angeligeorgiastoryteller.gr

https://mithoikaipolitismoi.gr/