8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε το 8ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.
Το φετινό συμπόσιο με θέμα «Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας» ολοκληρώθηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, με το επίσημο δείπνο-ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, και η παρουσία του επιστέγασε την επιτυχία της διοργάνωσης του Συμποσίου μέσα σε ένα λαμπρό κλίμα. Απευθυνόμενος στην κατάμεστη αίθουσα, ο Πρωθυπουργός σε μια ομιλία εκτός των συμβατικών πλαισίων, μίλησε για τον τρόπο που ο ίδιος αντιμετωπίζει το θέμα της διακυβέρνησης, και υπογράμμισε -με αναφορές στον Γερμανό φιλόσοφο, Μαξ Βέμπερ- τη σημασία της πολιτικής της ευθύνης, ενάντια στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό που σήμερα βρίσκονται σε άνοδο διεθνώς, ενώ τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι η πολιτική δεν είναι στην θέση του παρατηρητή των εξελίξεων, αλλά η ίδια διαμορφώνει τις εξελίξεις.
Στο ίδιο το συμπόσιο η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε πρωτοφανής, και ιδιαίτερα των νέων οι οποίοι είχαν ενεργή συμμετοχή με σειρά τοποθετήσεων και ερωτήσεων προς τους προσκεκλημένους ομιλητές. Στον καθιερωμένο πλέον αυτό θεσμό της πόλης, κορυφαίοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου, ανέλυσαν θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος και ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω στους επιμέρους θεματικούς άξονες «Η Ευρώπη σε καιρό αλλαγών», «Λαϊκισμός και η εξουσία του νόμου», «Ο πλούτος της Ελλάδας», «Τουρκία, Νοτιοανατολική Ευρώπη και νέα προσφυγική κρίση»:
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέπτυξε το σχέδιό του για τα επόμενα 5 χρόνια ως Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αντιπαρατέθηκε με μια σειρά μύθους γύρω από το μεταναστευτικό. Κορυφαίοι ομιλητές από το εξωτερικό, όπως οι Anders Åslund, Kevin Featherstone, Florian Bieber, Miroslaw Wyrzykowski, András Szalai, Δημήτρης Τσαρούχας, Zoran Ilievski, Marcus Engler, μίλησαν για το Brexit, την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ανατολική Ευρώπη, την εμπλοκή της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων στο μεταναστευτικό αλλά και την παραπαίουσα ευρωπαϊκή τους προοπτική. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα μετά την κατάρρευση των μύθων της μεταπολίτευσης, ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Κώστας Κωστής υπήρξαν λιγότερο αισιόδοξοι. Τέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής στη σχέση κράτους-πολίτη-πολιτικών ως προϋπόθεση ανάπτυξης.
Στο τέλος του Συμποσίου, ο Δημήτρης Καιρίδης, Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνο, ανανέωσε το ραντεβού για το 9ο Συμπόσιο, στις 18 Οκτωβρίου 2020.