Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ: Joan Josep Barcelói Bauçà (Palmademallorca-Spain, 1953). Σπούδασε Λογοτεχνία και Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στις Βαλερίδες Νήσους, Μαδρίτη και Λονδίνο. Μέσω της καριέρας του έχει διερευνήσει διάφορα πεδία Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της λογοτεχνίας, της σκέψης και των τεχνών. Ως πλαστικός και εικαστικός καλλιτέχνης, τα εικονογραφικά και γλυπτά του έργα δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ φυσικών και συνθετικών υλικών, με τη δημιουργία τεμαχίων Framedin Contemporary Art. Ο καλλιτέχνης αναπτύσσει ένα στυλ που χαρακτηρίζεται από σουρεαλισμό και αφαίρεση, με αναφορές σε ένα ονειρικό και μυθικό, πνευματικό και σαρκικό κόσμο, αναζήτηση στο Garevolutionary. Η έννοια του delvesinto τα φιλοσοφικά και επιστημονικά κριτήρια, Beatwood, Πέτρα, Γη και ακρυλικά και υλικά μελάνικα. Η τέχνη του συνδέεται με εικαστικές τέχνες και λογοτεχνία, δείχνοντας νέες έννοιες και στυλ κατανόησης στη λογοτεχνία και την τέχνη. Η προσφορά στο gusto εισέρχεται σε έναν κόσμο που ενώνει τις κοινωνικές και επιστημονικές Επιστήμες σε ένα μόνο λεκτικό και καλλιτεχνικό σώμα. Έχει εκθέσει σε πολλές Ατομικές και Ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες χώρες.
Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους με ενδιέφερε να συμμετάσχω σε αυτή την έκθεση. Ένας από αυτούς είναι το θέμα, “MIT dem blau des himmels und des meeres”, αφού είναι πολύ υποδηλωτικό και ένιωθα πολύ αναγνωρισμένος. Άλλοι λόγοι είναι ότι με ενδιαφέρει να εκθέσω στην Αυστρία και επίσης επειδή είναι μια έκθεση με την πλειοψηφία Ελληνων καλλιτεχνών.
Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Είμαι πολυεδρικός καλλιτέχνης που συνδυάζει διάφορες πτυχές της τέχνης, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η λογοτεχνία και η ποίηση. Έτσι, η πορεία μου προς το μέλλον είναι πλαισιωμένη σε αυτό το είδος δραστηριοτήτων, με τις οποίες μπορώ να εκφράσω τις ιδέες μου και μπορώ να αισθάνομαι πλήρως αναγνωρισμένος. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να ειπωθεί ότι οι μελλοντικές μου δημιουργίες θα συνεχίσουν να είναι έργα τέχνης και ποίησης, μια ένωση μεταξύ πλαστικών τεχνών και λογοτεχνίας, πάντα μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο και όπου εισέρχονται καινοτόμες πτυχές.
Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Προφανώς, η εικαστική τέχνη είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή επικοινωνίας και το σύγχρονο ρεύμα θα συνεχίσει να είναι η μορφή έκφρασης που επιτρέπει την πρόοδο προς τις νέες έννοιες και τα παραδείγματα, μια εξέλιξη της τέχνης που θα δείξει την εξέλιξη με την πάροδο του χρόνου των ιδεών, των τεχνικών και τη χρήση νέων υλικών.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Ο όρος “δύσκολες στιγμές” μπορεί να έχει δύο πτυχές: αφενός, ζούμε σε δύσκολες στιγμές σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, γεγονός που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τέχνης, και από την άλλη πλευρά, ζούμε σε δύσκολες στιγμές σε πνευματικό επίπεδο, με τις επακόλουθες αντιξοότητες της σκέψης και της δημιουργικότητας. Παρ’ όλα αυτά, οι δύσκολες στιγμές πρέπει να γίνουν κατανοητές ως περίοδοι στις οποίες είναι απαραίτητο να διερευνηθούν και να εμβαθύνουν στις αιτίες που τις έχουν καθορίσει και είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε χωρίς φόβο, να αναζητήσουμε και να περιμένουμε τις στιγμές της λαμπρότητας.
Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Η επικοινωνία μεταξύ του δημιουργικού καλλιτέχνη και του επισκέπτη στην έκθεση είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ τους. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί τα έργα του για τη δική του απόλαυση έτσι ώστε να είναι ευχάριστα στον επισκέπτη και αν μπορεί να βρει σε αυτά κάτι να τους ενώνει, αυτό θα ήταν τέλειο. Ωστόσο, μερικές φορές, δεν υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ του έργου του καλλιτέχνη και του επισκέπτη, είναι απλώς μια επαφή που δεν επιδιώκει να προχωρήσει περαιτέρω, είναι μόνο θέμα παρατήρησης και ανάλυσης χωρίς περαιτέρω παραβίαση.
Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ
Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 7 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.
Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:
Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.
Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.
Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.
Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]