Η αίθουσα τέχνης Artevisione παρουσιάζει την έκθεση MH ΖΩΗΝ ΜΕΤ’ ΑΜΟΥΣΙΑΣ, φράση από τον Ηρακλή Μαινόμενο του Ευριπίδη, (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: Να μην ζεις χωρίς τις Μούσες) σε επιμέλεια της Ms Ιστορικού της Τέχνης ΕΚΠΑ και μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη.
Είκοσι εννέα σύγχρονοι εικαστικοί πραγματεύονται θέματα από το πεδίο των καλών τεχνών, της λογοτεχνίας, της αστρονομίας, της μουσικής, της ορχηστρικής τέχνης, που διαφεντεύεται από τις Εννέα Μούσες, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν τα ζοφερά σημεία της σύγχρονης πραγματικότητας, να λυτρωθούν από την “οδύνη της ύπαρξης”, κατά την ηθική φιλοσοφία των Νίτσε και Σοπενχάουερ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο τεκμηρίωσης. Ars longa, vita brevis (η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς)!
Επιμέλεια: Ε. Θ. Καϊράκη, Ms Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, Μέλος της ΕΕΙΤ https://www.facebook.com/kairaki
Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε στην έκθεση; Αρχικά το θέμα της έκθεσης, που μου υπενθύμισε ότι το να «μη ζούμε χωρίς μουσική ή χωρίς τις μούσες – την παιδεία γενικώς» είναι κάτι οδυνηρό για την ψυχή μας. Έπειτα η αγάπη μου για τον αρχαίο πολιτισμό και την σοφία που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες δίνοντας ιδιαίτερα βαρύτητα στις τέχνες και το πόσο σημαντικές ήταν για την ευδαιμονία και την ανύψωση του πνεύματος.
Πώς αντιλαμβάνεστε την ώσμωση των τεχνών; Η ώσμωση των τεχνών, τολμώ να πω ότι είναι το ευγενές αποτύπωμα του ανθρώπου στη φύση. Προσωπικά για μένα όλες οι μορφές τέχνης αλληλοσυνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Η αποτύπωση της φύσης σ’ ένα καμβά έχει μέσα της αρμονία, μελωδία, η μορφή ενός αγάλματος έχει κίνηση, η φιγούρα χορό, ένα πορτρέτο έχει υποκριτική…
Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Από την ίδια τη ζωή και τις καθημερινές στιγμές. Είτε αυτό είναι ένα αστικό τοπίο, είτε ένα πρόσωπο, είτε ένα συναίσθημα… ή μια φράση που θα με ωθήσει να οραματιστώ μια εικόνα και να πιάσω τα πινέλα μου.
Ars longa, vita brevis. Πώς αντιλαμβάνεστε ως εικαστικός τη φράση; «Η ζωή είναι σύντομη και η τέχνη μακρά….» Η Τέχνη είναι το αλάτι της ζωής. Η ζωή για να ομορφύνει χρειάζεται την Τέχνη. Η Τέχνη όμως απαιτεί αφοσίωση, αυταπάρνηση και πίστη, υπηρετώντας την με αγάπη, προκειμένου μόνο αγάπη να αντανακλά στην ζωή … ακόμα και αν το έργο που δημιουργείς έχει σκληρές, έντονες, αυστηρές γραμμές και πινελιές.
Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον; Πρώτιστα να εξελίσσω την τέχνη μου και την ψυχή μου… βιώνοντας την ευτυχία μέσα από την εξέλιξή μου. Ως καλλιτέχνης στοχεύω μέσα στο 2022 να ολοκληρώσω μια σειρά από έργα μου και να υλοποιήσω την πρώτη μου ατομική έκθεση. Επίσης, να αναβιώσω για 4η φορά την ομαδική έκθεση φιλανθρωπικού σκοπού «Η Τέχνη Θεραπεύει – Art Heals» την οποία εμπνεύστηκα έχοντας προσωπική εμπειρία στην οικογένεια μου από το Alzheimer.
Θωμάς Πατιός: Η αγάπη μου για την τέχνη της ζωγραφικής και η έμφυτη κλήση μου στο σχέδιο, από πολύ νεαρή ηλικία με έκανε να ασχοληθώ αρχικά με την προσωπογραφία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση της «ματιά» χρησιμοποιώντας ως υλικό το μολύβι. Η προσωπική μου ωστόσο δίψα για μάθηση, με ώθησε να πειραματιστώ με ακρυλικό και λάδι και από το 2012 ξεκίνησα να μαθητεύω δίπλα σε ζωγράφους, όπως την δασκάλα μου Χαρά Παρθένη.
Δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό μου να «εκτεθεί» μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής, από το 2014 λαμβάνω μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, όπως στην έκθεση “Day seven”, στο Ζάππειο Μέγαρο το 2015, καθώς και στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Η Τέχνη Θεραπεύει – Αrt Heals» φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με κύριο σκοπό την ενίσχυση των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια ή Άλτσχαϊμερ καθώς και των Φροντιστών τους, την οποία εμπνεύστηκα βιώνοντας από κοντά την συγκεκριμένη συνθήκη.