Συνέντευξη του πρώην Πρωταθλητή Άλματος εις μήκος Κοσμά Γλύκα που συμμετέχει στην Εικαστική Upcycling Art έκθεση “REGENESIS”.
Τι σας οδήγησε στην ενασχόληση με την τέχνη και ειδικά στην Trash Art; Καθοριστικό σημείο για να γνωρίσω και να ασχοληθώ με την τέχνη είναι, προ εικοσαετίας περίπου, μια έκθεση του Κώστα Τσόκλη. Με ενθουσίασε η ανάμειξη των υλικών του και το αποτέλεσμα που έβγαινε στα έργα του. Θέλει χρόνο η μετάβαση από το “κοιτάζω” στο “κάνω”. Ξεκίνησα λοιπόν αργότερα με μαθήματα παραδοσιακής γλυπτικής, πέρασα στις κατασκευές και τελικά με συνεπήραν οι κατασκευές με επανάχρηση αντικειμένων και υλικών. Ανοίγεται ένας δρόμος και δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει. Εμένα με οδήγησε στην επανάχρηση των αντικειμένων, αυτών που έχει τελειώσει η ζωή τους. Τους δίνω μια “δεύτερη ευκαιρία”, την αξίζουν.
Νομίζετε ότι η τέχνη και ειδικά η Τrash Art έχει την δυνατότητα να ευαισθητοποιήσει και να κάνει το ευρύ κοινό να αλλάξει τρόπο ζωής και συνήθειες ώστε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στην προστασία του περιβάλλοντος; Η δυνατότητα μέσω της TRASH ART υπάρχει αλλά σίγουρα χρειάζεται χρόνος και εκπαίδευση. Τον Σεπτέμβριο στην έκθεση “TRASH ART – Cases of Hyle” στο Πεδίον του Άρεως φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο κόσμος είναι δεκτικός σε αυτήν την τέχνη, δεν την προσπερνάει. Τα μηνύματα ήταν θετικά και φαίνεται ότι ο κάθε ένας προβληματίζεται θετικά μπροστά σε ένα έργο που έχει γίνει από σκουρασμένα μέταλλα, πλαστικά σκουπίδια ή γυαλιά από σπασμένα μπουκάλια. Η πρώτη αντίδραση είναι θαυμασμός και για το πως το έφτιαξε ο δημιουργός και σε δεύτερο χρόνο έρχεται η σκέψη ότι ίσως μπορώ και εγώ να δημιουργήσω κάτι από τα σκουπίδια. Αυτό οδηγεί στο να βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά, να βλέπουμε κάτι πεταμένο, και να το φανταζόμαστε αλλιώς. Άρα δεν είναι όλα σκουπίδια, κάποια πράγματα μπορούν να μεταμορφωθούν.
Έχετε αγαπημένα υλικά που δημιουργείτε με αυτά τα έργα σας και από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Τα αγαπημένα μου υλικά είναι το μέταλλο και το ξύλο. Ειδικότερα οι κάδοι πλυντηρίων και τα παλιά μεταλικά καθίσματα των τρακτέρ τα τιμώ ιδιαίτερα. Από τα ξύλα, προτιμώ τα δοκάρια των εσωτερικών πορτών (τα οποία υπάρχουν σε αφθονία λόγω των ανακαινίσεων) λόγω των πολλών εφαρμογών που έχουν. Η έμπνευση καθορίζεται κυρίως από το υλικό που έχω. Οι κάδοι πλυντηρίων θα γίνουν φωτιστικά όλων των ειδών, αλλά και καθίσματα. Όταν έχεις πολλά παλιά εργαλεία και διάφορα άλλα εξαρτήματα σε οδηγούν να κάνεις ένα πρόσωπο, ένα ζώο. Ιδιαίτερα παραγωγική ώρα για έμπνευση είναι πριν τον βραδυνό ύπνο όπου έρχονται διάφορες ιδέες για το τι θα κάνεις π.χ. το μεταλλικό κουτί του espresso που βρήκες το πρωϊ. Επίσης όταν έχεις επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα που έχεις για μία μελλοντική δημιουργία, ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά σου η τέλεια ιδέα και προχωράς. Όλα αυτά που περιγράφω σε λίγες γραμμές στην πραγματικότητα παίρνουν χρόνια για να λειτουργήσουν, αλλά αν ξεκινήσεις ο δρόμος είναι συναρπαστικός.
Πιστεύετε ότι οι ενέργειες που γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ικανοποιητικές στην Ελλάδα; Υπάρχει ένα όραμα, πάντα πιστέυω ότι όλες οι ηγεσίες έχουν ένα όραμα. Το ζήτημα πάντα είναι ότι η καλή διάθεση χάνεται καθώς κατεβαίνουμε προς τα κάτω και πάμε στην έφαρμογή. Εκεί πρέπει να είναι ισχυρή η κινητοποίηση και η κινητροποίηση, χρειάζεται πάντα να δώσεις κάτι για να πάρεις κατι άλλο. Όταν περάσουμε από το στάδιο της εκπαίδευσης και της εφαρμογής – πράγμα το οποίο θα πάρει χρόνια- θα γίνει κτήμα μας. Χρειάζεται να βρίσκονται πάντα τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις. Έχουμε ξεκινήσει αργά και δειλά και πρέπει να επιταχύνουμε άμεσα.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να επικοινωνήσετε δια μέσου των δημιουργιών σας; Θέση μου είναι πάντα η “δεύτερη ευκαιρία” για αντικείμενα και υλικά. Το “second chance for reuse” το χρησιμοποιώ παντού στην επικοινωνία μου, στις συζητήσεις, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα περισσότερα αντικείμενα και υλικά έχουν κάτι να δώσουν τουλάχιστον για άλλη μια φορά. Σας προκαλώ να κοιτάξετε γύρω σας και να δείτε παρατημένα και παλιά αντικείμενα στους χώρους που κινείστε και να τα φανταστείτε αλλιώς. Δείτε στους μπλέ κάδους και γύρω από αυτούς τι έχει πεταχτεί. Περάστε από ένα παλαιοπωλείο, θαυμάστε τα παλιά αντικείμενα και ονειρευτείτε να τα μεταμορφώνετε. Οι παλιές αποθήκες, οι μάντρες με σκράπ, παντού υπάρχουν χώροι που μπορούν να δώσουν αριστουργήματα. Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία στα αντικείμενα και τα υλικά, είναι εκεί και περιμένουν.