…Ο καλλιτέχνης ως υποκείμενο της δημιουργίας πως σχετίζεται με το φετίχ στο κοινωνικό; Αρχικά θα λέγαμε πως εφόσον η τέχνη αφορά και στο ασυνείδητο, κάθε καλλιτέχνης έρχεται έμμεσα ή άμεσα σε επαφή με αυτό και άρα με το τραύμα του και το πρωταρχικό του άγχος. Και εφόσον το έργο σχετίζεται με το κοινωνικό και απευθύνεται στον Άλλο άρα αλληλεπιδρά τόσο με το κοινωνικό φαντασιακό όσο και με το φετίχ…
Επιμέλεια: Γιάννης Μήτρου Διδάσκων στη σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, ψυχαναλυτής, visual-performance artist https://www.facebook.com/almakalma.rlpa
Πώς προσεγγίζετε καλλιτεχνικά το θέμα της έκθεσης; Αν μπορούσα να απαντήσω αυτή την ερώτηση με μία λέξη θα έλεγα συνειρμικά. Θεωρώ πως είναι ο πιο άμεσος αλλά και ταυτόχρονα εύστοχος τρόπος. Πιστεύω ότι με τον ίδιο τρόπο προσεγγίζει και ο θεατής το έργο. Με κάποια άλλη προσέγγιση ίσως χανόταν η ουσία τόσο στο τελικό έργο όσο και στην περίοδο κατασκευής του.
Ως νέος καλλιτέχνης πως βλέπετε τη νέα κοινωνική πραγματικότητα σε σχέση με την τέχνη; Μία τέτοια πραγματικότητα δίνει πρόσφορο έδαφος για νέους προβληματισμούς, νέες ιδέες και διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ως άτομο που αντιμετωπίζω αλλά και συνδιαμορφώνω την νέα πραγματικότητα, που την ίδια στιγμή είμαι και αποτέλεσμα αυτής, νομίζω θα υπάρξει καινοτομία στον χώρο των τεχνών. Αυτό γιατί καμία άλλη εποχή δεν έδινε στα χέρια του καλλιτέχνη τόσες δυνατότητες -μέσω της τεχνολογίας- αλλά και τόση τροφή για σκέψη -μέσω της πληροφορίας-.
Πιστεύετε ότι οι συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες και θεωρητικούς μπορούν να εξελίξουν τη δουλειά σας; Το να επικοινωνείς την δουλειά σου, όποια και αν είναι αυτή, με άλλους ανθρώπους που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο με εσένα είναι αυτό που θα σε κάνει να δείς το έργο σου μέσα από τα μάτια των άλλων και θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις. Επίσης το να έρχεσαι σε επαφή με έργα άλλων καλλιτεχνών σε βοηθάει να εμπλουτίσεις τον τρόπο σκέψης σου. Συνεπώς θεωρώ απαραίτητες τις συνεργασίες αν ο στόχος σου είναι να εξελιχθείς.
Σύντομο bio
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997. Σήμερα είναι τελειόφοιτος στη Σχόλη Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο 5ο εργαστήριο ζωγραφικής. Η εικαστική του μελέτη είναι κυρίως στο πεδίο της ζωγραφικής αλλά ασχολείται επίσης με τις κατασκευές, μικρά γλυπτά και εικαστικές εγκαταστάσεις. Από το 2021 ασχολείται με το ραδιόφωνο σε διαδικτυακό σταθμό που έχει την δική του εκπομπή. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στην Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας σε ομαδικές εκθέσεις όπως στο “Πάνω-Κάτω τέχνη” στο ¨Ατελείωτο¨ art studio, στο ¨Λιβάδι του εφήμερου¨ στο Λιβάδι Βασιλικών, στο “Affordable art” στη γκαλερί Λόλα Νικολάου και στο “Κοίτα μην αρρωστήσεις” στον πολυχώρο τέχνης Μπενσουσάν Χαν.
Facebook: Demétres Demetridis
Instagram: Demetres_d3de