Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε σήμερα επιμνημόσυνη δέηση, τιμώντας τη μνήμη των 63 θυμάτων – σμηνιτών, υπαξιωματικών και αξιωματικών – του μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου C-130, της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβη στο όρος Όθρυς, πριν από 31 χρόνια.
Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση, του Βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων κ. Νίκου Μανωλάκου, ο οποίος εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων, του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, του Υποπτέραρχου Γεώργιου Βαγενά, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και συγγενών των θυμάτων στο μνημείο των πεσόντων, στην ομώνυμη πλατεία της πόλης.
Τιμές απέδωσαν άγημα και η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στην τελετή τηρήθηκαν όλα τα περιοριστικά μέτρα που ορίζει ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιες αρχές κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τη μνήμη των εξήντα τριών αεροπόρων μας, οι οποίοι χάθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου 1991, κατά τη συντριβή του αεροσκάφους C-130 στο όρος Όθρυς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα δυστύχημα που τότε, 31 χρόνια πριν, συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε ένα δύσβατο και απόκρημνο σημείο και χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες για να εντοπιστούν τα συντρίμμια του.
Φυσικά, η αγωνία και ο πόνος ήταν – και παραμένει – μεγαλύτερος για τις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τα παιδιά τους, τους συζύγους ή τους πατεράδες τους.
Σε εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα, θα ήθελα να εκφράσω από καρδιάς τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια των δικών σας ανθρώπων.
Κάτι τέτοιες στιγμές, και με αφορμή αυτές τις τραγικές επετείους, αντιλαμβάνεται κανείς, ίσως πιο έντονα, το πόσο δύσκολο και σημαντικό έργο επιτελούν καθημερινά, οι αξιωματικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας, οι οποίοι προασπίζουν τον εναέριο χώρο και την τιμή της χώρας μας. Και τους είμαστε όλοι ευγνώμονες.
Ευχή όλων μας είναι να μην υπάρξουν άλλες τέτοιου είδους απώλειες στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και καμία οικογένεια να μην ξαναζήσει στο μέλλον τέτοια τραγωδία.
Κυρίες και κύριοι,
Ο Δήμος Πειραιά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τιμά με τη σεμνή αυτή τελετή στο μνημείο που έχει αναγερθεί στην πόλη μας, τους 63 πεσόντες αεροπόρους, που χάθηκαν, υπηρετώντας την πατρίδα τους.
Δικό μας χρέος είναι, ο καθένας από την μεριά του και όλοι μαζί ενωμένοι να προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την πατρίδα μας.
Ο θάνατος των 63 αεροπόρων μας, αλλά και ο θάνατος όλων των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα έχει πάει χαμένος αν όλοι εμείς δείξουμε ενότητα και ομοψυχία, τουλάχιστον στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα, παραμερίζοντας οποιαδήποτε άλλη διαφωνία.
Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι παρά τις απαραίτητες συμφωνίες με συμμάχους, παρά τις απαραίτητες προμήθειες σε εξοπλισμό, αεροσκάφη, φρεγάτες ή ό,τι άλλο, το μεγαλύτερο όπλο των Ελλήνων είναι να ενώνονται και να παραμερίζουν διαφωνίες, κάτι που έχει αποδείξει η ιστορία.
Εύχομαι και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει σε κάθε περίπτωση, ειδικά τώρα που τα θέματα με την Τουρκία παραμένουν ή είναι ιδιαιτέρως αυξημένα.
Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ, να είστε καλά».
Στεφάνια κατέθεσαν :
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.
Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς.
Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων κ. Νίκος Μανωλάκος.
Εκ μέρους του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο Υποπτέραρχος Γεώργιος Βαγενάς.
Εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Πεσόντων Αεροπόρων, ο κ. Γρηγόρης Παναγιώτου.
Εκ μέρους του Συλλόγου Αλληλεγγύης Οικογενειών των 63 θυμάτων του Αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, η κα Αναστασία Τσαγκαράκη.
Στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν: ο Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης κ. Σπύρος Σπυρίδων και ο Πρόεδρος του Οίκου Ναύτου κ. Γιάννης Κουλιζάκος.