Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης
Ο Φιλοποίμην Φίνος το 1943, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Φίνος Φιλμς, της οποίας η πρώτη ταινία, “Η Φωνή της Καρδιάς”, έκανε πρεμιέρα στις 29 Μαρτίου 1943 στον κινηματογράφο Rex της Πανεπιστημίου.
Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Δημήτρης Χορν, η Καίτη Πάνου, η Σμαρούλα Γιούλη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας κ.ά. Και την στιγμή που η ταινία γνώριζε απίστευτη επιτυχία – για τα δεδομένα της εποχής – ήρθε ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός για να του στερήσει την χαρά. Ο Φιλοποίμην μαζί με τον πατέρα του Γιάννη συλλαμβάνονται από τους Γερμανούς και ο Γιάννης Φίνος τον Ιούλιο του ’44 απαγχονίστηκε με την κατηγορία τού «δρώντος κομμουνιστή».
Ο Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε το 1908 στην Κάτω Τιθορέα της Φθιώτιδας (στους πρόποδες του Παρνασσού) και ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες παραγωγούς του κινηματογράφου κατά τις δεκαετίες του ’40, ’50, ’60 και ’70. Ίσως ο σημαντικότερος. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 187 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασικές.
Έκανε την πρώτη του ταινία σαν σκηνοθέτης όταν ήταν 31 ετών (“Το Τραγούδι του Χωρισμού”, γυρίστηκε το 1939 και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1944) που ήταν αποτυχία. Ο νεαρός Φίνος απογοητεύτηκε και αποφάσισε να μην ασχοληθεί ξανά με την σκηνοθεσία. Άλλωστε όπως είχε πει και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, περισσότερο τον ενδιέφερε το τεχνικό μέρος του κινηματογράφου παρά το καλλιτεχνικό.
Στη διάρκεια του πολέμου γύρισε σημαντικά ντοκουμέντα από το Μέτωπο της Αλβανίας και στην συνέχεια στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα. Όλο όμως το υλικό και το αρχείο του κατασχέθηκε από τους Γερμανούς και ένα ελάχιστο μόνο μέρος του κατάφερε να διασωθεί.
Από το 1944 λοιπόν που ξεκίνησε ως παραγωγός μέχρι και το 1977 που η Finos Film κατέβασε ρολά, ο «πατριάρχης» του ελληνικού σινεμά κατάφερε να…
H συνέχεια εδώ