ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ: “Όση τεχνική και να υπάρχει σε ένα μουσικό για να ολοκληρωθεί, χρειάζεται θεωρώ να επικοινωνεί και η ψυχή του”

“…Εικοσι δύο κύπριοι καλλιτέχνες ενώσαμε τις φωνές μας με σκοπό όλα τα έσοδα που θα προκύψουν από το τραγούδι να δωθούν από εμάς ως εισφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, για στήριξη της μάχης κατά του κωρονοιού”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς; Η μουσική έχει μεγάλη αξία στη ζωή του ανθρώπου. Είναι ένα δυνατό μέσο που ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς. Μέσα από αυτή συνυπάρχουν ανθρώποι που προέρχονται από διαφορετική θρησκεία, χώρα και κουλτούρα. Είναι γλώσσα οικία που αναγνωρίζεται από κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, γαληνεύει τα σωθηκά και αναδεικνύει την καλή εκδοχή του ανθρώπου. Θεωρώ πως είναι ένα δυνατό και παράλληλα αθώο όπλο που μπορεί να φέρει την ειρήνη επί γης, έστω και στιγμιαία.

Ποιόν μουσικό θαυμάζετε και γιατί; Δύσκολο να διακρίνω μόνο έναν. Ένας μουσικός-καλλιτέχνης για να κινήσει το ενδιαφέρον μου, πρέπει θεωρώ να έχει ένα σύνολο πραγμάτων όπως, προσωπικότητα, χαρακτήρα, δημιουργικότητα και μέσα απ΄ την τέχνη του να έχει να πει ουσιαστικά πράγματα. Θαυμάζω επίσης τους μουσικούς-καλλιτέχνες που μπορούν να ισορροπίσουν την τεχνική και το συναίσθημα. Όση τεχνική και να υπάρχει σε ένα μουσικό για να ολοκληρωθεί χρειάζεται θεωρώ να επικοινωνεί και η ψυχή του.

«Η μουσική είναι μια, οι μουσικοί πολλοί». Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση; Μέσα απ΄τη μουσική πηγάζουν τόσα μουσικά ιδιώματα διαφορετικά μεταξύ τους αλλά ταυτόχρονα τόσο όμοια. Δεν ξέρω αν μπορεί η μουσική να μετρηθεί σε μια ή πολλές, αντικειμενικά δεν είναι χειροπιαστό αντικείμενο. Η μουσική είναι ένας αόρατος φίλος που μας βοηθάει να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματα που νιώθουμε, άλλοτε χαρά, άλλοτε λύπη κ.α. Το σίγουρο είναι πως η μουσική είναι συναισθήματα, συναισθήματα αλλιώτικα κάθε φορά. Υπάρχουν μουσικοί με διαφορετική αντίληψη, αισθητική και εκπαίδευση, μουσικοί με περισσότερες δεξιότητες, μουσικοί με λιγότερες, μουσικοί που δουλεύουν περισσότερο, μουσικοί που δουλεύουν λιγότερο. Υπάρχουν φορές που η απόδοση τους είναι καλή και άλλες όχι. Όταν ενώσουν τις δυνάμεις τους όμως γίνονται θαύματα. Αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα απο αυτά που μας χωρίζουν. Η μουσική είναι ένα μέσο που μπορεί να καλυτερεύσει την ανθρωπότητα, αν αξιοποιήται σωστά, το πιστεύω πολύ.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Χρειάζεται να γίνει αυτονόητο ότι η μουσική είναι σημαντική ανάγκη στη ζωή του ανθρώπου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολυτέλεια απ΄τη στιγμή που καλλιεργρεί το πνεύμα και εξευγενίζει την ψυχή. Η μουσική είναι τέχνη και επιστήμη μαζί και η προσφορά της στον άνθρωπο μεγάλη. Ας θέσουμε το ερώτημα στους εαυτούς μας, πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς μουσική; Τότε θα αντιληφθούμε και θα κατανοήσουμε πολλά.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική; Η παιδική ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ανθρώπου. Υπάρχουν περιπτώσεις που το ταλέντο διακρίνεται σε πολύ νεαρή ηλικία και άλλες σε μεταγενέστερο στάδιο. Πρώτα απ΄όλα χρειάζεται οι γονείς να μην αρνηθούν να δουν το ταλέντο. Όταν ένα παιδί εκφράσει την αγάπη του για τη μουσική, θα πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα και στίριξη και απ΄τους δύο. Όταν ένα παιδί έχει την δυνατότητα να ακούει, δηλαδή να έχει μουσικό αφτί, να τραγουδάει σωστά, να έχει καλή ρυθμική αγωγή και να πειθαρχεί στην μελέτη του, τότε μιλάμε για ταλέντο. Ο ανταγωνισμός όμως είναι μεγάλος θα πρέπει άμεσα οι γονείς να δράσουν για την σωστή εκπαίδευση του στη μουσική.

Διδάσκεται σήμερα η μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση; Ως πολιτισμός έχουμε πλούσια παράδοση και υλικό. Πιστεύω πως πρέπει να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιηθεί καλύτερα στην μουσική εκπαίδευση. Η εμπειρία μου ως μαθητής, φοιτητής και στο μέλλον ίσως και εκπαιδευτικός, συνομιλώντας με καθηγητές στην εκπαίδευση διαπιστώνουμε πως οι ώρες που αφιερώνονται για την μουσική στην εκπαίδευση είναι μηδαμινές. Είναι αδύνατον ένας καθηγητής, δάσκαλος να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του μέσα σε ένα 45΄λεπτο την βδομάδα. Επίσης πολλές φορές είναι στο χέρι του μουσικού-παιδαγωγού τι θα διδάξει και τι όχι. Υπάρχει μεγάλη ελευθερία στον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστεί και θα διδαχθεί το μάθημα. Αυτό ίσως κάποιες φορές να δημιουργεί προβλήματα.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Παρ’ όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν στην μουσική εκπαίδευση, η Ελλάδα έχει σπουδαίους μουσικούς που διαπρέπουν στον ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό. Μουσικοί- καλλιτέχνες με γερές βάσεις, υπόβαθρο, που σέβονται την τέχνη τους και κατορθώνουν πολλά. Είμαι αισιόδοξος πως η νέα γενιά μουσικών-καλλιτεχνών έχει να δώσει πολλά στο μέλλον στην μουσική και τον πολιτισμό.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε με τον στιχουργό Λάζαρο Αντωνιάδη την δισκογραφική μας δουλειά, προάγγελος είναι το τραγούδι μας «Στεριά» που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από την Heaven Art. Πρόσφατα έγραψα τη μουσική στο «Τραγούδι μας» σε στίχους του Σταύρου Σταύρου. Εικοσι δύο κύπριοι καλλιτέχνες ενώσαμε τις φωνές μας με σκοπό όλα τα έσοδα που θα προκύψουν από το τραγούδι να δωθούν από εμάς ως εισφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, για στήριξη της μάχης κατά του κωρονοιού.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1994 και έχει καταγωγή από την Λευκωσία της Κύπρου. Η εκπαίδευση του στην μουσική ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία με μαθήματα πιάνου, κιθάρας, σύνθεσης μαθήματα σύγχρονου τραγουδίου, ορθοφωνίας, θεωρίας, αρμονία και στην συνέχεια εισάγεται στο Τμήμα Μουσικολογίας & Μουσικών Σπουδών Αριστοτέλειου Πανεπηστιμίου Θεσσαλονίκης.

Έλαβε μέρος σε διαγωνισμούς σύνθεσης και τραγουδιού στην Κύπρο όπως Διαγωνισμός σύνθεσης Μάριος Τόκας 2011 παίρνοντας το δεύτερο Παγκύπριο Βραβείο, Διαγωνισμός μελοποίησης στίχων Κώστα Μόντη 2012 παίρνοντας το πρώτο Παγκύπριο βραβείο κ.α. Συνεργάστηκε σε συναυλίες με την Σοφία Βόσσου και Στέλλα Γεωργιάδου στην Κύπρο.
Άνοιξε συναυλίες των Βασίλη Λέκκα , Χρήστου Θηβαίου, Μήλτου Πασχαλίδη, Μπλέ, Γυμνά Καλώδια, Φωτεινής Βελεσσιώτου και Κίτρινα Ποδήλατα. Στην στρατιωτική του θητεία 2013-2014 υπηρέτησε στην Στρατιωτική Μουσική Εθνικής Φρουράς Κύπρου (ΣΜΕΦ).
Τον Ιανουάριο του 2016 γίνεται μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος και συμμετέχει σε φιλανθρωπικές συναυλίες που πραγματοποιεί η ΣΟΝΕ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, υπό την διεύθυνση του Ευάγγελου Αραμπατζή.