Η Νίκη Κάπαρη είναι Αφηγήτρια μύθων και παραμυθιών, Δασκάλα και Λαογράφος. Ας τη γνωριστούμε λίγο καλύτερα.
“Ετοιμάζουμε ένα διαδικτυακό εισαγωγικό σεμινάριο για την τέχνη της αφήγησης που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα απογευματινά δίωρα, κάθε Τετάρτη από τις 31 Μαρτίου ως τις 21 Απριλίου. Διοργανώνεται από το +αίσθημα και ευχαριστούμε πολύ το Στέλιο Καλαθά για την πρόσκληση και τη χαρά της συνεργασίας.”
Πώς προέκυψε το παραμύθι στη ζωή σας; Είχα την ευλογία να περνώ τα παιδικά μου καλοκαίρια στη Ζάκυνθο και τον Προυσσό Ευρυτανίας, σε τόπους που έμοιαζαν σκηνικά με αιωνόβιες ελιές, αμπέλια, πηγάδια αλλά και βουνά ελατοσκέπαστα που γίνονταν ονειρικά σαν το φεγγάρι έβγαινε πίσω από τις κορφές τους. Ηλεκτρικό δεν υπήρχε και το φως της λάμπας γέμιζε τις νύχτες με σκιές που στη φαντασία μου γίνονταν λάμνισσες και στοιχειά. Άκουγα παραμύθια από τη νόνα μου (όπως λέμε τη γιαγιά στην Ζάκυνθο), από τους θείους μου ιστορίες για τον πόλεμο και τους αντάρτες… Όλοι τότε έλεγαν ιστορίες, κι εγώ τις έκανα εικόνες, ζούσα μέσα τους. Ώσπου ένα καλοκαίρι στο νησί, μού είπαν οι παλιοί πως η κάπαρη φυτρώνει εκεί που πέφτουν τα αποχτενίδια από τις νεράιδες σαν χτενίζουν τα χρυσά μαλλιά τους στο φεγγαρόφωτο. Κάπως έτσι, μπήκε και ρίζωσε μέσα μου ο σπόρος του παραμυθιού.
Ως δασκάλα που είστε μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η σχέση των παιδιών με τα παραμύθια; Μπορώ να μιλάω ώρες γι’ αυτή τη σχέση αλλά τώρα θέλω να σταθώ σε αυτό: Από όταν άρχισα να δουλεύω ως δασκάλα, στα μάτια των μαθητών μου διαβάζω τις αγωνίες, τις απορίες και τους φόβους τους και πάντα τους λέω παραμύθια. Και τότε, το βλέμμα τους ηρεμεί, γεμίζει εμπιστοσύνη, δυναμώνει. Γιατί τα παιδιά θυμούνται πως ο κόσμος από τον οποίο έρχονται είναι δίκαιος, γεμάτος αρμονία και αγάπη κι αυτόν τον κόσμο αναγνωρίζουν στα παραμύθια. Στα τόσα χρόνια διδασκαλίας καμαρώνω που οι μαθητές μου είναι εξοικειωμένοι με την παραμυθιακή γλώσσα και τους κώδικες του παραμυθιού. Το γεγονός ότι έρχονται πάντα στις παραστάσεις, κάποιοι με τα δικά τους παιδιά πια, είναι μαγικό!
Τι ρόλο παίζει η μουσική στην αφήγησή σας; Τις αφηγήσεις μου πάντα συντροφεύει ο Γιάννης Ψειμάδας, ένας σπουδαίος μουσικός και συνθέτης, που ξέρει να μεταφράζει τις σιωπές και τις ανάσες των παραμυθιών σε μουσική, χρησιμοποιώντας αρχαία λύρα και παραδοσιακά όργανα, όπως κάντελε, ντούλτσιμερ από χώρες του κόσμου αφού η μουσική και τα παραμύθια συνδέονται σε μια παγκόσμια γλώσσα.
Για πολλά χρόνια παρουσιάζατε το Παραμύθι της Κυριακής στο Ε.Α.Μ. Πώς βιώσατε αυτή τη συνεργασία; Από το 2005 και για τα επόμενα 15 χρόνια, είχαμε την τιμή να αφηγούμαστε αρχαίους ελληνικούς μύθους στο Ε.Α.Μ (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που έγινε με πρωτοβουλία του Μουσείου και είχαμε άμεση συνεργασία με τους αρχαιολόγους. Πέρασαν χιλιάδες παιδιά και μεγάλοι από τις αφηγηματικές μας δράσεις. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα μαρμάρινων θεών και θνητών μυήθηκαν στη μυθολογία μας οι μύθοι έγιναν γέφυρες και τίποτα δεν χώριζε το αρχαίο με το νέο. Το χτες με το σήμερα ενώνονταν και βιώνονταν σε ένα «αεί παρόν».
Αφηγείστε παραμύθια σε μικρούς και μεγάλους. Ποιοι είναι οι χώροι που σας εμπνέουν; Όπου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη την «παρηγορία»των παραμυθιών, εκεί είναι και η έμπνευση! Υπηρετώ την τέχνη της αφήγησης από το 2000. Από τότε ως σήμερα, μαζί με τον Γιάννη Ψειμάδα, τα παραμυθοταξίδια μας με συνταξιδιώτες παιδιά και ενήλικες, σε πόλεις, νησιά και ορεινά χωριά σε όλη την Ελλάδα εξελίσσονται σε μουσεία, βιβλιοθήκες, χώρους τέχνης, λίμνες, ακρογιαλιές, αλώνια, αρχαιολογικούς χώρους, ερειπωμένους πύργους, σπηλιές… Κάθε φορά εμείς και όσοι είναι κοντά μας, μικροί και μεγάλοι, γυρίζουμε από την περιπλάνησή μας στο δάσος της αφήγησης κρατώντας ένα κομμάτι από το όνειρο που ζήσαμε. Και είμαστε γεμάτοι σιγουριά πως αυτή η αίσθηση θα γίνει στάση ζωής και ο κόσμος μας θα γίνει ελεύθερος, δίκαιος, αρμονικός, δηλαδή….παραμυθένιος!
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζουμε ένα διαδικτυακό εισαγωγικό σεμινάριο για την τέχνη της αφήγησης που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα απογευματινά δίωρα, κάθε Τετάρτη από τις 31 Μαρτίου ως τις 21 Απριλίου. Διοργανώνεται από το +αίσθημα και ευχαριστούμε πολύ τον Στέλιο Καλαθά για την πρόσκληση και τη χαρά της συνεργασίας. Σε αυτό το σεμινάριο θα ασχοληθούμε με τεχνικές της προφορικής αφήγησης σε σχέση με την παραμυθιακή γλώσσα, τη φωνή, τον χώρο. Θα προσεγγίσουμε μέσα από παραδείγματα τον συμβολισμό των λαϊκών, μαγικών παραμυθιών, θα ακολουθήσουμε δρόμους για να γράψουμε παραμύθι και θα ανακαλύψουμε τον αφηγητή που ο καθένας μας κρύβει μέσα του. Απευθύνεται σε όποιον αγαπά το παραμύθι και την τέχνη της αφήγησης. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο 6946105520.
Σας περιμένουμε με τη μεγαλύτερη χαρά! Καλή αντάμωση!
Με την αγάπη μου
Νίκη Κάπαρη Αφηγήτρια,Λαογράφος,δασκάλα https://www.facebook.com/NikiKapariStoryteller https://yannispsimadas.gr/afigisi/