Νέα Καλλιτεχνική Διεύθυνση για το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη

Η καταξιωμένη πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου έχει αναλάβει τα καθήκοντα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Με πολυετή εμπειρία και διεθνή καλλιτεχνική δραστηριότητα, οραματίστρια στο χώρο της μουσικής δημιουργίας, γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα της μουσικής εκπαίδευσης ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στη διεθνή μουσική σκηνή, στην οποία έχει διακριθεί ως μια καταξιωμένη καλλιτέχνης που χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης στο εξωτερικό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Ερατώ Αλακιοζίδου https://www.eratoalakiozidou.com/ ανήκει στη γενιά των καλλιτεχνών που ασχολούνται ενεργά με το σύγχρονο ρεπερτόριο, ενώ παράλληλα ασχολείται ενεργά με την ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών του 20ου & 21ου αιώνα.

Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή της, τα οποία ή ίδια παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις, ενώ το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα έργων κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Έχει παρουσιάσει πάνω από 100 πρεμιέρες έργων Ελλήνων συνθετών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Παράλληλα έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση νέων μουσικών θεσμών στη Ελλάδα.

Με σπουδές στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους δασκάλους και παιδαγωγούς μεταξύ άλλων με την Ελένη Παπάζογλου (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης-Δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί), L. Boyadjieva (Conservatoire de Villepinte Παρίσι, με Diplome Superieur d’Execution, την ανώτερη διάκριση και Α΄ Bραβείο), Γ. Θυμή, Ε. Λουκίδου, Ζ. Κωσταβέλη, Ε. Ξεναρίου, S. Barova, S. Dimitrova, Alfredo Speranza, Lazar Berman, Margaret Newmann, Carla Cuidici, Julia & Constantin Ganevi. Με υποτροφία του Μακεδονικού Ωδείου σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά (πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης & Φούγκας).

Οι επιρροές της, μουσικές και τεχνικές προέρχονται από πολλές πιανιστικές σχολές, κυρίως των δασκάλων με τους οποίους δούλεψε ως προς την σολιστική ερμηνεία και τη μουσική προσέγγιση κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου: Νίκος Αστρινίδης (μαθητής του Dinu Lipatti), Julia και Constantin Ganev (μαθητές του Heinrich Neuhaus), Roberto Szidon (μαθητής της Ilona Kabos, Claudio Arrau &Arthur Rubinstein).

Διατηρεί μια πολυεπίδεδη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της σύγχρονης δημιουργίας. Ασχολείται ενεργά με ερμηνείες σύγχρονων έργων, με την διερεύνηση θεματικών ενοτήτων ως προς το ρεπερτόριο, εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνα, παιδαγωγικά πρότζεκτ, εκδόσεις, αρθρογραφία, καλλιτεχνικές διοργανώσεις και παραγωγές.

Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Ελβετία, Βέλγιο, Τουρκία, Βουλγαρία, Γαλλία, Αγγλία, Πολωνία κ.α τόσο με ατομικά ρεσιτάλ όσο και με σύνολα μουσικής δωματίου και ορχήστρες, αποσπώντας πάντα εξαιρετικές κριτικές.

Από το 2002 έως το 2018 διατέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης δημιουργώντας ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό φορέα με διεθνή εμβέλεια, νέα σύνολα και ορχήστρες, υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό προγραμματισμό, εξωστρεφείς καλλιτεχνικές και κοινωνικές δράσεις, καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και ανάπτυξης δικτύου πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας (Δίκτυο Καλλιτεχνικών Διευθυντών Δημοτικών.Ωδείων).

Υπήρξε ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής και Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης «Συνθέρμια» από το 2004-2012. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως καλλιτεχνικής διευθύντριας (2008), βραβεύτηκε από την η Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής για την επιτυχή διοργάνωση του φεστιβάλ «Συνθέρμια» και τη γενικότερη καλλιτεχνική της δραστηριότητα με την «τιμητική διάκριση» πολιτισμικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια.

Από το 2012-2017 διετέλεσε καλλιτεχνική Διευθύντρια, διοργανώτρια και ιδρύτρια της Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας, της Μουσικής Ακαδημίας Synthermia plus, έχοντας σαν στόχο την υπέρβαση της συνήθους πρακτικής της απλής εξοικείωσης με το ρεπερτόριο, αλλά και τις σύγχρονες τεχνικές εκτέλεσης των οργάνων, θεωρώντας πως η γνώση αυτών αποτελεί μόλις την αρχή της αναζήτησης και όχι την επιβεβαίωση μιας εξειδίκευσης στην κλασική &.τη.σύγχρονη.μουσική.

Το 2017 ίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ «International Workshop Music Festival MUSIC DIARIES» εισάγοντας μεταξύ άλλων την ενότητα του artistic research.

Έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για το σύνολο της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας από τον Ελληνικό και Διεθνή τύπο και έχει βραβευθεί από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Καθηγητών Κ.Ω.Θ . Διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης όπου διατελεί και χρέη International Relations Coordinator (IRC) και στο Ωδείο Αθηνών.
Έχει ηχογραφήσει για την Protasis Productions, Subways Music, Ankh Productions και από το 2017 ηχογραφεί για την Odradek Records.