Ο Μυρωνίδης Σταύρος – Μαθηματικός, γκαλερίστας, δημοπράτης, ιδιοκτήτης του myro group, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr
Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη μέρα του «απεγκλωβισμού»; Στη λήψη αποφάσεων υπάρχει κάτι που λέγεται προσδόκιμο της απόφασης της δράσης. Να το πω στα γρήγορα, η πιθανότητα του να κερδίσω, με το τι κερδίζουμε, η πιθανότητα να χάσω, με το τι χάνουμε.
Πάρθηκε από κάποιες κυβερνήσεις η απόφαση της καραντίνας. Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν υπολογίσει είτε σε παγκόσμιο επίπεδο είτε σε κρατικό πως θα είχαμε σώσει περισσότερες ανθρώπινες ζωές, αν δεν είχαμε χάσει τόσα χρήματα από την καραντίνα και τα είχαμε ξοδέψει να βοηθήσουμε τους φτωχούς του πλανήτη, τους ανθρώπους που δεν έχουν μόρφωση κ.α., έτσι ώστε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Δυστυχώς τα νούμερα και στη μία περίπτωση και στην άλλη περίπτωση δεν μου είναι γνωστά, για να ξέρω αν τελικά έχουμε 0,01% θνησιμότητα ή ένα τοις χιλίοις ή ένα στις δέκα χιλιάδες, σε περίπτωση που κάποιος μολυνθεί, γιατί δεν ξέρουμε στην ουσία πόσοι έχουν μολυνθεί. Πολλές φορές λανθασμένα, αντί να παίρνουμε μεγάλα δείγματα, π.χ. δέκα χιλιάδες άτομα τυχαίου πληθυσμού και να ελέγξουμε πόσους από αυτούς έχουν τον ιό και πόσοι τελικά θα πεθάνουν. Δεν έχω ακούσει να γίνεται κάποια τέτοια μελέτη.
Άρα αυτή τη στιγμή δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα ήταν η καλύτερη απόφαση.
Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ήμια «ευκαιρία» για την πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Αν πάρουμε τη χώρα μας συγκεκριμένα και όχι σε παγκόσμιο επίπεδο, τα Ελληνικά είναι μία γλώσσα υψηλής περιεκτικότητας (high context language). Περισσότερα στην επικοινωνία μας λέγονται με τις κινήσεις του προσώπου, των χεριών, τη σωματική κίνηση και τις εκφράσεις. Άρα η γραπτή επικοινωνία μεταξύ Ελλήνων ενδεχομένως να είναι προβληματική, όταν είναι μέσω του διαδικτύου. Ο πολιτισμός, όμως της ανθρωπότητας έχει δείξει ότι στις δυσκολίες που εμφανίζονται πως μπορεί να βρίσκει κάποιον πολύ αποτελεσματικό τρόπο να τις επιλύει. Μας μπήκε με το ζόρι η ανάγκη να επικοινωνήσουμε από μακριά και είμαι σίγουρος ότι ο τρόπος θα βρεθεί. Αν τελικά όμως είναι καλύτερο για το ανθρώπινο είδος, χωρίς φυσικά να έχουμε ορίσει, τι είναι το καλύτερο, δεν το γνωρίζω. Εγώ προσωπικά έχω ζοριστεί με τη μη κοντινή επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω μου και ελπίζω όλα αυτά να τελειώσουν γρήγορα και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Εάν δείτε έναν παγκόσμιο χάρτη, χρωματικά, ως προς του θανάτους ανά εκατομμύριο, θα καταλάβετε ότι υπάρχει μία ζώνη Βαλκανίων που επεκτείνεται έως πολύ ψηλότερα, σε πρώην Σοβιετικές χώρες που έχουν ισάξιες ή ακόμη καλύτερες επιδόσεις με την Ελλάδα, που σημαίνει ότι δεν έχουμε ανακαλύψει τον τροχό, απλώς είναι από τις λίγες φορές δεν είμαστε από τους χαμένους, μέχρι στιγμής. Επειδή τυχαίνει να είμαι και μαθηματικός σας λέω πως κάτι που τυχαίνει να έχει εκθετική ή γεωμετρική αύξηση, μπορεί να αλλάξει μέσα σε είκοσι μέρες. Άρα όταν μιλάμε για τουρισμό αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, το θεωρώ μία ουτοπία και ένα πολύ μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό το ρίσκο που τελικά πήραμε, να μπούμε σε καραντίνα. Θα είναι καταστροφική η φετινή χρονιά για τον τουρισμό και ίσως μας βάλει να καταλάβουμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ανάπτυξης της χώρας μας, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ο κινητήριος μοχλός της Ελληνικής οικονομίας.
Η «καραντίνα» είναι η αρχή ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητας μας; Δεν πιστεύω ότι πάρθηκαν αποφάσεις στη χώρα μας με βάση τον έλεγχο της κοινωνίας. Οι αποφάσεις ήταν ενδεχομένως λαϊκίστικες, στο να δείξουν οι πολιτικοί μας ότι νοιάζονται για την ανθρώπινη ζωή. Αμφιβάλλω ότι οι δικοί μας πολιτικοί κατανοούν βαριές μαθηματικές, επιδημιολογικές ή χρηματοοικονομικές έννοιες, έτσι ώστε να παίρνουν αποφάσεις με βάση το καλό της χώρας μας ή τον έλεγχο της κοινωνίας. Πιστεύω ότι οι αποφάσεις που έχουν παρθεί είναι κυρίως για να μη χάσουν τη θέση τους, γιατί το πολιτικό μας σύστημα είναι ένα σύστημα που πολλοί άνθρωποι ψηφίζουμε πολιτικούς με βάση το πόσο δημοφιλείς ή λαϊκιστές είναι.
Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Όπως όλοι οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, έτσι κι εγώ, μαζί με τους υπαλλήλους έχουμε πληγεί περισσότερο. Κάτι που δεν έχουν μοιραστεί σαν κοινωνία οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα μας και δεν υπήρε κάποια ρήτρα με το πόσες θέσεις εργασίας χάνονται στον ιδιωτικό τομέα, να χαθούν και οι αντίστοιχες στον δημόσιο, έτσι ώστε να υπάρχει ένας σωστός καταμερισμός. Πρέπει λοιπόν, να κοιτάξω χρηματοοικονομικά οι αποφάσεις που θα παρθούν να είναι με βάση μία κοινωνία όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία ενδεχομένως να έχει πληγεί πάρα πολύ. Το πιο σημαντικό όμως αυτή τη στιγμή είναι να χάσω τα δεκατέσσερα κιλά που έχω πάρει.