Έκθεση Φωτογραφίας για τα πρώτα Λεπροκομεία της Ελλάδας
από τη Σπιναλόγκα στη Θεσσαλονίκη
Από το πρώτο λεπροκομείο της Ελλάδας, στη Χίο και σε κτίρια-ερείπια στη Σάμο και στη Λέρο μέχρι στη Σπιναλόγκα, ταξίδεψαν τέσσερις επαγγελματίες υγείας και αποτύπωσαν, με φωτογραφικούς φακούς τους τόπους όπου πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους οι άνθρωποι που έπασχαν από τη νόσο του Χάνσεν.
Συγκεκριμένα, τα Λεπροκομεία στη Σπιναλόγκα, στη Λέρο, στη Χίο, στη Σάμο και στο νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα» στην Αθήνα, φωτογράφησαν οι: Ευαγγελία Μεϊμέτη, Νοσηλεύτρια στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, ο Σωτήρης Πατσατζάκης, Παθολόγος-Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο Καβάλας, ο Κωνσταντίνος Καρόζης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και η Χαρίκλεια Λούπα, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ στην Αθήνα.
Τα αποτυπώματα της διαδρομής θα παρουσιαστούν στην Έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο: «Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν». Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19.30, στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη. Στην Έκθεση θα παρουσιαστούν 50 φωτογραφίες με στόχο να «ταξιδέψουν» τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την ανάγκη αποφυγής στιγματισμού και κοινωνικού αποκλεισμού.
Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Με αφορμή την Έκθεση, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με θέμα «Λέπρα: η νόσος των ζωντανών-νεκρών», το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 12.00μμ, στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Καθηγητής Υγιεινής-Κοινωνικής Ιατρικής και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Νίκη Παπαβραμίδου και η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Ελένη Σωτηρίου.
Αποτελούν παρελθόν πλέον αυτά τα βιώματα;
«Ίσως όχι και τόσο αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και σήμερα υπάρχουν σύγχρονες νόσοι που μπορεί να μη μας κλείνουν στους τοίχους ενός λεπροκομείου αλλά μας περιορίζουν στους τοίχους ενός ιδρύματος ή στην καλύτερη περίπτωση ενός σπιτιού και δεν είναι λίγες οι φορές που στιγματίζουν» αναφέρουν οι συντελεστές της Έκθεσης.
«Τα κτίρια αυτά -ιστορικά μνημεία- μέχρι σήμερα μας μιλούν για την ιστορία τους, μία ιστορία ανθρώπων που απομονώθηκαν και στιγματίστηκαν από την κοινωνία» αναφέρουν οι φωτογράφοι της Έκθεσης. Ενδεικτικά, αναφέρεται η Λέρος όπου το λεπροκομείο δημιουργήθηκε μέσα στο ρωμαϊκό φρούριο ώστε να απομονωθούν πλήρως οι άνθρωποι από την κοινωνία, ενώ στη Χίο ο φακός αποτύπωσε τα προσωπικά αντικείμενα που άφησαν πίσω τους εκείνοι που έφυγαν χωρίς να θελήσουν να παραμείνουν περισσότερο στον χώρο και να χάσουν χρόνο μαζεύοντας τα πράγματα τους.
Η νόσος του Χάνσεν
Με τον όρο λέπρα, ή αλλιώς νόσος του Χάνσεν, εννοείται χρόνια λοιμώδης ασθένεια του ανθρώπου. Το μυκοβακτήριο της λέπρας ανακαλύφθηκε το 1873 από τον Νορβηγό ιατρό Γκέρχαρντ Αρμάουερ Χάνσεν. Η λέπρα παραμορφώνει τα άτομα που πάσχουν αλλοιώνοντας το δέρμα τους, ενώ παρουσιάζονται και εξογκώματα. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει από τις συνέπειες της νόσου, όπως μολύνσεις ή φυματίωση.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν το φωτογραφικό λεύκωμα «Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν», 112 σελίδων, η έκδοση του οποίου πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης, τoυ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Το λεύκωμα αποτελείται από φωτογραφίες Λεπροκομείων από τη Σπιναλόγκα, τη Σάμο, τη Λέρο, τη Χίο και την Αθήνα. Στις σελίδες του αναδεικνύονται τόσο τα κτίρια όσο και η ιστορία τους, που τείνει να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για μία κληρονομιά που σε λίγα χρόνια, ίσως, να είναι άγνωστη στις νέες γενεές, «διότι δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, πολλά από αυτά τα ιδρύματα καταστρέφονται και βανδαλίζονται, καθημερινά» αναφέρουν οι συντελεστές της Έκθεσης. Τα κείμενα του λευκώματος επιμελήθηκε η ιστορικός κα Νίκη Παπαβραμίδου.
Πληροφορίες για την Έκθεση
Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19.30
Διάρκεια: 13-19 Σεπτεμβρίου 2019, ώρες 10.00-17.00
Χώρος: Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12-14, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη
Ιστοσελίδα: