Μιχαήλ Μουμτζής: “Η δημιουργία προϋποθέτει ελευθερία”

Γεννήθηκε στου Ζωγράφου το 1963 . Κατάγεται από την Μακεδονία (περιοχή των Σερρών). Μετά από περιπλάνηση σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας κατοικεί μόνιμα στη γενέτειρα του. Είναι απόφοιτος της Α.Σ.Ο.Ε.Ε και της Control Data. Δραστηριοποιείται στον κλάδο Οικονομικών και Πληροφορικής.Είναι αυτοδίδακτος και τα τελευταία χρόνια, διαθέτοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο για σκέψη, αναζήτηση, εξερεύνηση, ένιωσε την ανάγκη να της αφιερωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά κερδίζοντας τον χαμένο χρόνο. “Εξασκείται”, όπως συνηθίζει να λέει, “στην Τέχνη της Ζωγραφικής με Ακουαρέλα”. Το φυσικό τοπίο, η Θάλασσα με τα καράβια της, το “ταξίδι”, τα έντονα χρώματα της “Χρυσής Ώρας” αλλά και το αστικό τοπίο μέσα στο οποίο κινείται καθημερινά ή που θα ήθελε να κινείται, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις ακουαρέλες του. Στα έργα του σημαντική επιρροή άσκησαν ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Πάρις Πρέκας και σύγχρονοι ακουαρελίστες όπως ο Τζόσεφ Ζμπούκβιτς, ο Αλβάρο Καστανιέ και ο Χέρμαν Πέκελ.

Πότε και με ποια αφορμή συνειδοτοποιήσατε ότι θέλετε να γίνετε καλλιτέχνης; Δεν υπήρξε κάποια αφορμή αλλά ανάγκη να εξωτερικεύσω τον εσωτερικό μου κόσμο. Η ζωγραφική  είναι το μέσο που με βοήθησε σε αυτή τη πορεία εξόδου και ιδιαίτερα η ακουαρέλα με την διαφάνεια των χρωμάτων και την ευαισθησία που έχει ως τεχνική στην απόδοση του θέματος.

Με ποιες θεματικές έχετε ασχοληθεί;  Πως και από τι εμπνέεστε; Το φυσικό τοπίο, η θάλασσα με τα καράβια της, το “ταξίδι”, τα έντονα χρώματα της “Χρυσής Ώρας” αλλά και το αστικό τοπίο μέσα στο οποίο κινούμαι καθημερινά ή που θα ήθελα να κινούμαι, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις ακουαρέλες μου. Αυτό που με συγκινεί όταν το βλέπω θέλω να το αποδώσω με τη χρωματική παλέτα που έχω επιλέξει και τη σύνθεση που θα αποδώσει αυτό που μου εμπνέει η εικόνα που έχω μπροστά μου.

Τα έργα σας  έχουν βιωματικά στοιχεία; Υποθέτω πως έχουν. Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές και ό ίδιος γιατί επέλεξα το ένα ή το άλλο. Αποτυπώνω όλα εκείνα που αποτελούν το πεδίο της συγκίνησης μου, τη ματιά μου πάνω στον κόσμο και στην εύθραυστη ορατή και αόρατη παρουσία όλων εκείνων που τον συνθέτουν. Έχω ζωγραφίσει πολλές θαλασσογραφίες, καράβια, πλεούμενα κάθε είδους. Ίσως σε κάποια άλλη ζωή να ήμουν ναυτικός.

Υπάρχει αγωνία στη δημιουργία; Η δημιουργία προϋποθέτει ελευθερία, πρέπει να έχεις ελευθερία στην έκφραση για να αποτυπώσεις αυτό που αισθάνεσαι τη στιγμή που τελείται το έργο. Ποτέ δε σκέφτομαι τι και πώς πρέπει να ζωγραφίσω.

Ποιός πιστεύετε ότι είναι ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης και των εικαστικών καλλιτεχνών σήμερα; Η τέχνη είναι μια γλώσσα που θέλει να μιλήσει. Η μαγεία του έργου τέχνης είναι ότι μπορεί να λέει κάτι πέραν αυτού που δείχνει. Υπάρχουν αντικείμενα και καταστάσεις που τα προσπερνάμε και δεν τα παρατηρούμε. Η τέχνη δίνει τη δυνατότητα να σταθούμε και να δούμε εικόνες που θα αγγίξουν το συναίσθημα, τη φαντασία, τις επιθυμίες μας. Βλέπουμε έναν άλλο κόσμο, εικονικό, ίσως αυτόν που θα θέλαμε να υπάρχουμε.

Πού πιστεύετε ότι είναι ο κατάλληλος χώρος να τοποθετηθούν τα έργα σας; Στην ψυχή του ανθρώπου που επέλεξε το έργο μου, γιατί σίγουρα άγγιξε κάτι μέσα του. 

Ο Μιχαήλ Μουμτζής εκθέτει στην Αθήνα αυτό τον καιρό και μέχρι το Σάββατο 15 Ιουλίου, σε μία έκθεση σε σύλληψη και επιμέλεια Πάρη Καπράλου με τίτλο “Χρώμα σε νερό 7: Θερινή Ραστώνη”, η οποία λαμβάνει χώρα στη Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο) και είναι επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 19.00, Σάββατο 11:00 – 15.00.