Μιχάλης Κατσούδας: «Η τέχνη στα καλά χέρια δεν είναι ποτέ επικίνδυνη»

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο

Ένας νέος και πολλά υποσχόμενος ηθοποιός εξομολογείται. Αγαπά την τέχνη του και την υπηρετεί με συνέπεια και ήθος. Ο Μιχάλης Κατσούδας μοιράζεται μαζί μας, σκέψεις, όνειρα και στόχους για τη νέα σεζόν που ξεκινάει. Απολαύστε τον!

• Τι ετοιμάζεις τη νέα θεατρική σεζόν;

Συνεχίζω την άριστη συνεργασία μου με τον θίασο replica στο έργο “The Rant” , σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κλειδερη, που ξεκινήσαμε τον Ιούλιο στην σκηνή του projectR στην Καλλιθέα , πήγε πολύ καλά  και θα πάρει παράταση για τον Σεπτέμβριο.

Με την εταιρεία παραγωγής Ίσον theatrical projects βρισκόμαστε σε μελλοντική συνεργασία για καινούργια projects , με ενδιαφέρουσες πρωτότυπες ιδέες. Ήδη υπάρχει κίνηση προς φρέσκο υλικό σε έργα  νέων δημιουργών,  όπως της Παρασκευής Ανεβλαβή και της Ευαγγελίας Γατσωτή που κάνουν τα πρώτα τους πετυχημένα βήματα στον χώρο της θεατρικής συγγραφής.

• Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την υποκριτική και τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, μέσω αυτής;

Από τις πιο κρίσιμες ερωτήσεις στην παιδική ηλικία είναι “τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις”. Μέχρι μια ηλικία το βλέπεις ως παιχνίδι και γιατί να μην είναι αφού σε όλα τα παιχνίδια που παίζαμε μικροί μπαίναμε σε έναν ρόλο. Αν δώσεις προσοχή σε ένα μικρό παιδί που λέει “Είμαι ο Μπάτμαν” σε κάνει να το βλέπεις και εσύ, γιατί το πιστεύει. Όταν αποφασίσεις να αφιερώσεις την ζωή σου στην υποκριτική τέχνη, σκοπός σου είναι να αφηγηθείς μια ιστορία, η οποία θα ασκήσει επιρροή στους ανθρώπους που θα την ζήσουν μαζί σου, είναι η αγάπη σου για τον άνθρωπο και αυτό από μόνο του σε γεμίζει.

Ο ηθοποιός, κατά την γνώμη μου, έχει χρέος να δώσει ερεθίσματα στον θεατή, να τον οδηγήσει σε βαθύτερες αναζητήσεις που άλλοτε δεν τις είχε σκεφτεί. Οι παραστάσεις που βλέπουμε, οι ταινίες που απολαμβάνουμε εμπεριέχουν πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο, με αφορμή το γεγονός αυτό επιθυμώ να δουλεύω στο σανίδι. Καμία φορά οι ηθοποιοί δίνουμε φωνή σε αυτούς που δεν μπορούν να φωνάξουν , σε αυτούς που δεν έχουν δικαιωθεί , σε αυτούς που ψάχνουν καταφύγιο. Αν σκεφτείς πόσο μεγάλη λύτρωση δίνει το θέατρο τότε καταλαβαίνεις και την ανάγκη να υπάρχει ζωντανό.

Όσο μεγαλώνω μαθαίνω καινούργια πράγματα για την τέχνη και το πιο σημαντικό που έχω μάθει είναι ότι η γνώση δεν σταματάει ποτέ. Χαίρομαι τόσο πολύ γι’ αυτό, γιατί είμαι ένας άνθρωπος που θέλει να εξελίσσεται συνεχώς. Σε κάθε νέα συνεργασία ανοίγει και ένα νέο μονοπάτι με νέες προοπτικές και κοιτάω να αρπάξω όση περισσότερη πληροφορία μπορώ.

• Ονειρεύεσαι μεγάλους ρόλους ή σπουδαίες συνεργασίες;

Στην αρχή των σπουδών μου είχα στο μυαλό μου μεγάλους χαρακτήρες. Τώρα έχω αλλάξει. Προτιμώ το μυστήριο, να μην ξέρω δηλαδή ποιος θα είναι ο επόμενος χαρακτήρας που θα ενσαρκώσω. Θέλω  να βρίσκομαι σε ετοιμότητα, που άλλωστε είναι και μια από τις βασικές λειτουργίες του ηθοποιού, να είναι πάντα ετοιμοπόλεμος. Προσωπικά βρίσκω ότι κάθε χαρακτήρας είναι σημαντικός , από τους πιο μικρούς μέχρι τους πιο μεγάλους, γιατί κρύβει ένα μικρό διαμάντι μέσα του και αυτό αναζητώ. Σπουδαία συνεργασία θεωρώ μια σχέση σεβασμού και επικοινωνίας που μπορεί να ακούγεται δεδομένη, όμως δεν είναι. Οπότε δεν με επηρεάζει πώς πού και με ποιους θα είναι … αρκεί να έχω απέναντι μου ανθρώπους με καθαρό βλέμμα, όρεξη για δουλειά, σεβασμό και θέληση για επικοινωνία.

• Τι είναι αυτό που σε προβληματίζει ως νέο ηθοποιό στην Ελλάδα του σήμερα;

Η Ελλάδα είναι περίεργη χώρα. Μία σε κάνει να την ερωτεύεσαι και άλλοτε να την μισείς. Έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμη να διανύσουμε σαν χώρα. Μένουμε στάσιμοι σε θέματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, όπως το οικονομικό κομμάτι του ηθοποιού. Η ελάχιστη έως ανύπαρκτη υποστήριξη των ηθοποιών στον οικονομικό τομέα είναι προσβλητική. Το ότι δεν μας επιτρέπεται να βιοποριστούμε μέσω της δουλειάς μας πρέπει να είναι  πρώτο μέλημα στη λίστα. Αυτό που με προβληματίζει λοιπόν περισσότερο, είναι ότι αυτή η χώρα δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια να ονειρευτείς , να χαρείς για ένα μέλλον πιο όμορφο, το σύστημα της σου κόβει τα πόδια. Όμως παρόλες τις δυσκολίες βλέπω μια προσπάθεια αλλαγής, κυρίως από τους νέους ανθρώπους και αυτό δίνει ελπίδα  ειδικά στον χώρο της τέχνης , που έχει αδικηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια. Βλέπω ανθρώπους να μην το βάζουν κάτω και έτσι πρέπει. Η τέχνη είναι ένα από τα καλύτερα αν όχι το καλύτερο αγαθό που μπορείς να προσφέρεις σε έναν τόπο και αυτό οφείλουμε να κάνουμε ως νέοι καλλιτέχνες, να δίνουμε ελπίδα και ανάσα στην ζωή.

• Σκέφτηκες να ασχοληθείς ποτέ με κάτι άλλο, λόγω ανασφάλειας του επαγγέλματος;

Μοιραία θα συμβεί δυστυχώς. Είναι ακραία δύσκολο το βιοποριστικό θέμα , αλλά αν το σκεφτείς καλά , κατακτάς σημαντική εμπειρία για τον χώρο της υποκριτικής , με το να ασχοληθείς με διάφορες δουλειές. Κάθε εργασία κρύβει και ένα μικρό workshop για κάποιο μελλοντικό ρόλο. Επιπλέον,  δίνεις τροφή στο πιο σημαντικό εργαλείο του ηθοποιού, την παρατηρητικότητα. Τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι με τις πωλήσεις και θεωρώ ότι είναι μεγάλο σχολείο η συναναστροφή με διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Όπως και στη δική μου έτσι και σε κάθε δουλειά θα βρεις τρόπο να την εντάξεις αργότερα στην τέχνη σου.

• Με ποιους σκηνοθέτες ή ηθοποιούς θα ήθελες να συνεργαστείς στην πορεία της καριέρας σου;

Εδώ θα πω το ότι όνειρο μου είναι να συνεργαστώ με τον Quentin Tarantino. Οι ταινίες του είναι ένας από τους κύριους λόγους που αποφάσισα να μπω στα μονοπάτια της υποκριτικής. Σε ένα γενικό πλαίσιο θα έλεγα πως έχω επηρεαστεί κυρίως από τον αμερικανικό κινηματογράφο. Ο ευρωπαϊκός ήρθε αργότερα στην ζωή μου και έχει πάρει πλέον την θέση του στην καρδιά μου. Γενικά , είμαι ανοικτός άνθρωπος. Θέλω και έχω ανάγκη να συνεργάζομαι με διαφορετικούς ανθρώπους του χώρου, είτε είναι ηθοποιοί , είτε σκηνοθέτες. Με κάποιους θα ταιριάξεις περισσότερο,  αλλά το σημαντικό είναι ότι εμπλουτίζεται συνεχώς μέσα από την διαδικασία η σκέψη σου και η αντίληψη σου και ανοίγονται νέοι δρόμοι ανά τα χρόνια.

• Η τηλεόραση είναι κάτι που σε αφορά, θεωρώντας ότι θα σου δώσει και περισσότερη προβολή για την δουλειά σου;

Δεν είναι μόνο η προβολή, είναι ένας άλλος διαφορετικός και τεράστιος κόσμος. Πιστεύω ότι αφορά τον κάθε ηθοποιό λίγο πολύ. Λένε ότι η τηλεόραση είναι κυρίως για την ψυχαγωγία , όμως διακρίνω ότι υπάρχουν πολλά χρήσιμα εργαλεία για έναν ηθοποιό κατά την διαδικασία υποκριτικής στην κάμερα. Είναι άλλη λειτουργία εντελώς διαφορετική από το θέατρο και περιέχει μεγάλη γοητεία. Ήδη στην Ελλάδα , παίζονται πολλές αξιόλογες σειρές. Κάνουμε θετικά βήματα συνεχώς και αυτό είναι κάτι αξιοθαύμαστο. Η τέχνη σε καλά χέρια δεν είναι ποτέ επικίνδυνη.

• Ποιο είναι το μότο της ζωής σου με το οποίο πορεύεσαι;

Η ευγένεια και η διακριτικότητα για μένα είναι το παν, όπως η χαρά και η ανθρωπιά. Αυτό που θέλω, είναι να τα κρατήσω ζωντανά μέσα μου. Θέλω να πέφτω για ύπνο και να σκέφτομαι ότι μόνο καλά λόγια έχουν να πουν οι άνθρωποι γύρω μου, γνωστοί, φίλοι και αγαπημένοι κάθε φορά που με φέρνουν στην σκέψη τους. Έχω μάθει να προσφέρω αγάπη και θετική ενέργεια και αυτό είναι μια αρετή , που μου χάρισαν οι γονείς μου και θα είμαι πάντα ευγνώμων απέναντι τους.