Ο χορός “γεννάει”, εκφράζει και επικοινωνεί συναισθηματα. Δημιουργεί ψυχική ευφορία και “ανάταση”. Θεωρείται ο πρώτος τρόπος “επικοινωνίας” στην ιστορία του ανθρώπου.
Ο χορός είναι ανάγκη ή πολυτέλεια; Ο Χορός γεννήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία. Εκφράζει συναισθήματα, χρησιμοποιώντας την γλώσσα του σώματος. Εκφράζει την σχέση του ανθρώπου με τον άνθρωπο, την φύση, τον εαυτό του. Ό,τι μας περιβάλλει είναι χορός. Ακόμα κι η ακινησία έχει κινηση…όλα είναι χορός. Τώρα…η εκμάθηση του χορού που προϋποθέτει δίδακτρα -εκτός των δημόσιων δομών και φορέων- σίγουρα είναι “πολυτέλεια” για κάποιους ανθρώπους που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για να ζήσουν. Η εμπειρία των πολλών χρόνων λειτουργίας της σχολής μου στο Κουκάκι, συνοικία όπου στο παρελθόν έμεναν πολλοί οικονομικοί μετανάστες, μου έδειξε ότι και άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα προσπαθούσαν και έφερναν τα παιδιά τους να μάθουν χορό γιατί θεωρούσαν ότι είναι μια σημαντική τέχνη που θα τα βοηθήσει σωματικά και θα τους δώσει χαρά.
Ποιά είναι τα οφέλη του χορού; Μέσω του χορού, εκτονώνεται κανείς σωματικά και ψυχικά, επικοινωνεί, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζεται, αποκτά καλή αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολλές επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν το όφελος του χορού. Στον κλασσικό και σύγχρονο χορό μαθαίνουμε να μην φοβόμαστε την κούραση και την προσπάθεια ενώ εξασκούμε την υπομονή και την προσήλωση στην λεπτομέρεια, όπως και την πειθαρχία που “συμβιώνει αρμονικά” με την ελευθερία. Επίσης μαθαίνουμε να “ακούμε”- οπως λέμε στην δουλειά μας- το σώμα μας, όπως επίσης να το σεβόμαστε και να το αγαπάμε.
Γυμνάζεται κάποιος με το χορό; Φυσικά γυμνάζεται. Ανάλογα με το είδος του χορού, γυμνάζεται με διαφορετικούς τρόπους.
Οι χοροί διδάσκονται στην αυθεντική τους μορφή; Δεν μπορώ να μιλήσω με ακρίβεια για είδη χορών που δεν γνωρίζω καλά, όπως οι παραδοσιακοί ή άλλοι χοροί. Όσον αφορά στον κλασσικό ή σύγχρονο χορό μαθαίνουμε την τεχνική η οποία εξελίσσεται κι αυτή μέσα στα χρόνια.
Πόσο βοηθάει ψυχικά η ενασχόληση με το χορό; Όπως είπαμε και πριν, ο χορός “γεννάει”, εκφράζει και επικοινωνεί συναισθηματα. Δημιουργεί ψυχική ευφορία και “ανάταση”. Θεωρείται ο πρώτος τρόπος “επικοινωνίας” στην ιστορία του ανθρώπου.
Ο χορός μπορεί να βοηθήσει κάποιο άτομο στην κοινωνικοποίησή του; Ναι, φυσικά πολλοί άνθρωποι διαλέγουν τον χορό σαν τρόπο κοινωνικοποίησης, γιατί τα περισσότερα είδη χορού προϋποθέτουν την ομάδα. Ακόμα κι όταν κάποιος εξασκείται μόνος του, βρίσκεται σε μια αίθουσα μαζί με τους υπόλοιπους συν- χορευτές του. Ο χορός άλλωστε είναι μια τέχνη που έχει ανάγκη την συνεργασία κι αυτό είναι υπέροχο!!!!
Υπάρχει όριο ηλικίας για να ξεκινήσει κάποιος το χορό; Σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς χορό, αρκεί να του αρέσει αυτό που κάνει. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας, όπως δεν υπάρχει όριο, ούτε στο βάρος στο ύψος ή στην σωματική διάπλαση. Ο χορός είναι για όλους μας!!
Από ποια ηλικία ξεκινάνε τα παιδιά χορό; Η εκμάθηση βημάτων χορού και η προσπάθεια συνεργασίας μέσα στην ομάδα χωρίς την παρουσία και την συμμετοχή των γονιών, ξεκινάει γύρω στα τρισήμι τέσσερα χρόνια. Υπάρχουν όμως μαθήματα που γίνονται μαζί με τους γονείς που τα παιδιά είναι και μικρότερα σε ηλικία.
Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και επαγγελματικά στην πορεία; Φυσικά και μπορεί. Βασική προϋπόθεση είναι να αγαπάει αυτήν τη τέχνη, να έχει υπομονή και αντοχή στις δυσκολίες του συγκεκριμένου επαγγέλματος οπως μια δυσκολία είναι ο οικονομική αποκατάσταση.
Θα ήθελα πριν κλείσουμε αυτή την συνέντευξη να αναφερθώ στην δύσκολη εποχή που ζούμε..την εποχή της πανδημίας… Όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με τον χορό έχουμε -φυσικα- κλείσει τις σχολές μας, έχουμε πάψει να δουλεύουμε και ανησυχούμε για την επιβίωσή μας μη ξέροντας πότε θα ξαναδουλέψουμε…Κι όχι μόνο εμείς… Πρωτίστως όμως είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Να μην χαθούν πολλοί ανθρωποι. Ο χορός θα έρθει η ώρα που θα εκφράσει αυτή την δύσκολη κατάσταση γιατί είναι αυτός ο ρόλος του. Ειναι τέχνη κι η τέχνη είναι μέσα στην ζωή.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αυτές τις ώρες που αναγκαστικά μένετε σπίτι, βάλτε όποια μουσική θέλετε και ΧΟΡΕΨΤΕ!!!! Κάνει καλό στην υγεία. Και όπως έλεγε η σπουδαία χορογράφος Πίνα Μπάους “dance, dance, otherwise we are lost”!!!!
Βιογραφικό. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησα χορό στη σχολή της Ραλλούς Μάνου, όπου και αποφοίτησα από την Ανώτερη Επαγγελματική σχολή της. Παράλληλα με τις σπουδές μου υπήρξα μέλος του Ελληνικού Χοροδράματος ως την στιγμή που έφυγα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο για να συνεχίσω τις σπουδές μου στο London Contemporary dance school. Όταν επέστρεψα, έγινα μέλος στο “Χοροθέατρο Ροές” της Σοφίας Σπυράτου, όπου κάναμε πολλες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα δούλευα στο θέατρο και στην τηλεόραση. Διδαξα σε πολλές ερασιτεχνικές σχολες χορού, όπως και στην Ανώτερη Ερασιτεχνική σχολή “Σύγχρονο Θέατρο” του Γιώργου Κιμούλη. Χορογράφησα και χόρεψα σε θεατρικές παραστάσεις. Ιδρυσα το χοροθέατρο “Μετ’ εμποδίων”, στο οποίο χορογραφούσα, και με την ομάδα “ανεβάσαμε” αρκετές παραγωγές. Τελευταία δουλειά που έκανα ως performer, ήταν λίγα χρόνια πρίν στο Bios στην παράσταση “Χορός ξανά”, σε σκηνοθεσία Γιουλας Μπούνταλη. Και τέλος….το 1997 21 χρόνια πρίν, έφτιαξα την δική μου ερασιτεχνική σχολή χορού στο Κουκάκι, την σχολή “Κινησις 21”, την οποία διευθύνω, και στην οποία διδάσκω,μαζί με πολύ αξιόλογες δασκάλες και φίλες έχοντας μεγάλη αγάπη για την δουλειά μας!!