Αν κάτι είναι επιτακτικό να γίνει, αυτό είναι η συνεργασία μεταξύ πολιτικών, νομοθετών και κοινωνίας.
Αγαπητοί αναγνώστες.
Το 2020 θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εκκινεί με καλούς οιωνούς για την πατρίδα μας αν εκτός αυτής δεν υπήρχαν γεγονότα τα οποία εγείρανε τόσα ερωτηματικά. Θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη δεν μπορούν να γίνουν, ούτε ξαφνικά μπορούμε να γίνουμε πλούσιοι, διότι τα προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον χρόνο να μην αποτελεί σύμμαχό μας. Δυστυχώς σε πολλά καίρια ζητήματα μείναμε πίσω και παρόλη τη φιλότιμη προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει το οικονομικό περιβάλλον της χώρας, η ιστορία έχει αποκτήσει τέτοια ορμή που μία πιθανή απόκλιση από τους στόχους θα μας φέρει αντιμέτωπους με πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.
Οι υποδομές μας σε σημεία κλειδιά όπως οι βιομηχανικές ζώνες, τα βιομηχανικά πάρκα, τα λιμάνια και σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου, ώστε να διασφαλίσουμε περισσότερο μία εύρυθμη οικονομική ανάπτυξη, είναι ακόμη σε κακή κατάσταση.
Όλοι ευελπιστούμε ότι τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν και τη βελτίωση αυτών των υποδομών και αν δεν, θα πρέπει ως κοινωνία να το απαιτήσουμε.
Αν λοιπόν κάτι είναι επιτακτικό να γίνει αυτό είναι η συνεργασία μεταξύ πολιτικών, νομοθετών και κοινωνίας με γνώμονα το κοινό καλό και κοινό καλό δεν είναι ούτε το κακό συντηρημένο οδικό δίκτυο, ούτε η έλλειψη κοινόχρηστών χώρων, ούτε τα κτήρια με υπερβάσεις αδείας, ούτε η έλλειψη του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Η κυβέρνηση έχει να κάνει πολλή δουλειά ακόμη και αν πρέπει να δυσαρεστήσει κάποιους, πρέπει να προχωρήσει χωρίς δισταγμούς. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά κάτι που προεξοφλήθηκε με τις σημαντικές μειώσεις στο κόστος δανεισμού της χώρας. Οι αποδόσεις των ομολόγων όλων των διαρκειών σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις φθάνοντας σε ιστορικά χαμηλά προ μνημονίων. Επιπρόσθετα πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για μείωση της άμεσης φορολογίας καθώς και της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, ενώ αυτή η εικόνα αποτυπώθηκε και στην άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Για να διατηρηθεί όμως αυτή η «ορμή» θα πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα δεν είναι εύκολο να επιλυθούν ούτε καν να εξομαλυνθούν σε ένα μεγάλο βαθμό.
Δυστυχώς γνωρίζουμε μόνο για ήρωες και επιτυχίες και όχι για την αρνητικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας. Μία αρνητική κριτική πάνω σε κάποια γεγονότα θα ήταν πολλή εποικοδομητική για ένα καλύτερο μέλλον.
Το είχα γράψει και παλαιότερα αλλά το ξανά τονίζω και σε αυτό το κείμενο ότι η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην προσπάθεια των κοινωνιών του δυτικού κόσμου να φέρουν ευμάρεια και να παράγουνε πολιτισμό είναι αναμφισβήτητη και λογική συνάμα. Την τεχνολογία την οποία τόσο ακριβά εισάγουμε και θαυμάζουμε δεν δημιουργήθηκε από τυχαίους ανθρώπους ούτε οι επιχειρήσεις τους επιλέξανε τυχαία από την άλλη. Εδώ να επισημάνω ότι το ζήτημα της στελέχωσης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι κάτι που θα απασχολήσει ιδιαίτερα στο μέλλον τον επιχειρηματικό κόσμος και θα έχει, αν και το απεύχομαι, δυσάρεστες συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταγωνιστούν ένα συνεχώς πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον αν δεν αναπτυχθούν και δεν στελεχωθούν κατάλληλα και το κατάλληλα δεν πάει με τον βαθμό συγγένειας ούτε με την κάπως αστεία αντίληψη την οποία έχουν μερικοί ότι οι υφιστάμενοί τους πρέπει να είναι λιγότερο οξυδερκείς και εκπαιδευμένοι από αυτούς. Με τέτοια μυαλά, όπως λέει ο σοφός λαός και εδώ είναι απολύτως σοφός, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά ούτε και να μας υπολογίζουν οι ξένοι στη δύσκολη γεωπολιτική σκακιέρα. Όλα έχουν τη σημασία τους λοιπόν.
Και αν κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι όλα τα παραπάνω είναι κοινοτυπίες και δεν έχουν ουσία να αναφέρονται στο δημόσιο διάλογο, τότε το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα αλλάξει η κατάσταση αν ολοένα και περισσότεροι πολίτες δεν μπαίνουν στη διαδικασία της αυτοκριτικής πρωτίστως και εν δευτέροις στην άσκηση δημιουργικής πίεσης προς το εκάστοτε πολιτικό σύστημα ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος;
Αυτοί οι οποίοι επιζητούν οι πολίτες να συμπεριφέρονται ως μία άβουλη μάζα δεν πρόκειται να πολύ ασχοληθούν με την υποκίνηση και την πνευματική καλλιέργεια των πολλών και αν κάτι είναι ζητούμενο αυτό είναι να αντιληφθούμε ότι πρέπει πρωτίστως να διευθετήσουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα, ώστε να μπορέσουμε να ασκούμε μία πιο εποικοδομητική εξωτερική πολιτική.
Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους σας εύχομαι.