ΛΥΣΙΣ: Περφόρμανς της Μαίρης Ζυγούρη στο Αμφιάρειο, Ωρωπός την Κυριακή 12 Ιουνίου στις 12:00 μ.μ. με Είσοδο Δωρεάν

Η εικαστικός, περφόρμερ και ερευνήτρια Μαίρη Ζυγούρη συνεχίζοντας την πολύχρονη ενασχόληση και έρευνα πάνω στις εικαστικές πρακτικές της Ιδιοτοπικής Επιτέλεσης, (site specific performance), παρουσιάζει το νέο της πρότζεκτ «ΛΥΣΙΣ» στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου Ωρωπού, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022 με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Διερευνώντας αυτή τη φορά τις διαδικασίες του ύπνου, του ονείρου και της ανάλυσής του, ως καλλιτεχνικά εργαλεία, η εικαστικός-περφόρμερ εστιάζει την πρακτική της στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου, ως το κατ’ εξοχήν ονειρομαντείο και θεραπευτικό ιερό της αρχαιότητας, συνδιαλεγόμενη παράλληλα με τη μοναδική γεωγραφική του θέση και γεωμορφολογία του.

Με το ερευνητικό πρότζεκτ «ΛΥΣΙΣ», επιχειρεί μέσω της καλλιτεχνικής διαδικασίας και της βιωματικής εμπειρίας στον χώρο, να επανασυσχετίσει τις ονειρό-θεραπευτικές και μαντικές πρακτικές του παρελθόντος του Αμφιαρείου, (εγκοιμήσεις, εξαγνισμοί, ονειρικός και μαντικός ενθουσιασμός, εκστατική διαύγεια, κατάνυξη, ονειρομαντεία, υδρομαντεία, κ.τ.λ), με την ποιητική της επιτελεστικής δράσης και τις μεθοδολογίες της σύγχρονης περφόρμανς, υιοθετώντας την πολυπρισματική ματιά του ονείρου, και εμπεριέχοντας στην καλλιτεχνική της δράση τη δυναμική συμβόλων, τελετουργικών, χειρονομιών, νευμάτων, ψυθήρων.

Οι ερευνητικοί άξονες που θα αποτελέσουν πυρήνα και πυξίδα για το πρότζεκτ, βασίζονται: α. στην πολύσημη μυθική φιγούρα του Αμφιαράου (ένδοξος βασιλιάς, γενναίος πολεμιστής, τραγικός ήρωας, μάντης, θεραπευτής),  β. στην  τελετουργική διαδικασία της εγκοίμησης, γ. στην σχέση του νερού με τον Χρόνο (κλεψύδρα), και δ. στην διαλεκτική σχέση Τέχνης, Ονείρου και πραγματικότητας.

Το στοιχείο που θα ενοποιεί την «αφήγηση» των δράσεων και την μετακίνηση από τον έναν «σταθμό» στον άλλον, θα είναι η παρουσία των αναθημάτων (τύπια). Οι απεικονίσεις αυτές  ως σημάνσεις στον χώρο από μεγένθυμένα μέλη σώματος (μάτι, αυτί, στόμα, πόδι και άλλα), θα αντιστοιχούν στα «μέλεα»,πρωτότυπες υβριδικές συνθέσεις λόγου, κίνησης και μουσικής ως επιτελεστικές αποδόσεις ονειρικών και άλλων αναδυόμενων στοιχείων.

Η βιωματική έρευνα στο σύνολό της θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου περιλαμβάνοντας μια περίοδο καλλιτεχνικής και ερευνητικής προετοιμασίας, (12 Μαίου-12 Ιουνίου) , η οποία θα καταλήξει με μια ζωντανή δημόσια παρουσίαση/περφόμανς. Κατά την περίοδο προετοιμασίας η καλλιτέχνης συνομιλεί με μια σειρά καλεσμένων από  διαφορετικά επιστημονικά και καλλιτεχνικά πεδία (θέατρο/περφόρμανς, μουσική, χορός, ψυχολογία,αρχαιολογία) πάνω στις θεματικές που αναδεικνύονται από την ίδια την πολυδιάσταση και πολύσημη ταυτότητα του αρχαιολογικού χώρου.

Η καταληκτική περφόρμανς «ΛΥΣΙΣ», που θα λάβει χώρα τις 12 Ιουνίου στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου στον Ωρωπό, θα αποτελέσει μια ιδιότυπη ξενάγηση, μια ιδιοτοπική (site specific) ονειρική αφήγηση, όπου το κοινό καλείται να ακολουθήσει το δρώμενο σε έξι σημεία σταθμούς μέσα στα όρια του Αρχαιολογικού Χώρου.

Η καλλιτέχνης καλεί τον θεατή να αναστοχαστεί την έννοια της θεραπευτικής χρήσης των ονείρων στην υπηρεσία της επιτελεστικής τέχνης, προσφέροντας μια συλλογική πολυαισθητηριακή και συμμετοχική εμπειρία για το κοινό, και αναδεικνύοντας εμμέσως πιθανές όψεις και επιδράσεις ενός συλλογικού ασυνείδητου γίγνεσθαι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη/Ιδέα/Σκηνοθεσία: Μαίρη Ζυγούρη

Περφόρμερ: Μαίρη Ζυγούρη, Άννα Τζάκου, Δημήτρης Τσιάμης

Επιστημονικός συνεργάτης: Νένα Σαμιώτη

Βιντεοσκόπηση/ Καταγραφή: Παναγιώτης Ίσαρης

Φωτογραφίες: Ζαφείρω Βλάχου

Επικοινωνία/Γραφείο Τύπου: Χρύσα Ματσαγκάνη, Μάνος Νομικός

Διοργάνωση: Polus Collective

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κυριακή 12 Ιουνίου

Ώρα Έναρξης: 12:00 το μεσημέρι

Διάρκεια: 60 λεπτά

Είσοδος Δωρεάν με προκράτηση θέσης στο τηλέφωνο: 6932103214 καθημερινά μετά τις 3.30 μ.μ.

Αμφιάρειο Ωρωπού: 42χλμ από το κέντρο της Αθήνας.

Δρομολόγια ΚΤΕΛ Ανατολικής Αττικής στο Πεδίον του Άρεως, επί της οδού Μαυροματαίων & Ιουλιανού. 

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

Υπό την Αιγίδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

Υπό την Αιγίδα του Museo Castro Mediano, Lecce, Ιταλία

Με την υποστήριξη του Δήμου Ωρωπού