Γράφει ο Τραϊκούδης Χρήστος. Οικονομολόγος, προϊστάμενος εμπορικού τμήματος Α’ υλών εταιρείας ανακύκλωσης, Msc in politics & economics in S.E and Eastern Europe, UoM
Ο Σωτήρης Χατζηγάκης ορθώς είχε γράψει ότι η πολιτική σήμερα είναι τρέξιμο πρός δύο κατευθύνσεις, μία να προσπαθείς να ανακουφίσεις όσους σε χρειάζονται και δεύτερη να προλάβεις να σημάνεις συναγερμό για τον κίνδυνο που παραμονεύει ώστε να μήν εξελιχθεί σαν εφιάλτης για την κοινωνία.
Στις εκλογές που είναι λίγες μέρες μακριά μας πρέπει να δώσουμε το παρόν ώστε να αποδείξουμε ότι από τη μία δεν στεκόμαστε απαθείς σε μηνύματα λαϊκισμού που δεν ωφελούν το γενικό συμφέρον και από την άλλη να επιλέξουμε αυτούς οι οποίοι μπορούν να διαχειριστούν τους κινδύνους, τις απειλές αλλά και τις ευκαιρίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ένα από τα καλά της Δημοκρατίας είναι ότι μέσα από την συναναστροφή σου με πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να έχουν ανάμειξη στα κοινά, σου δίνεται η ευκαιρία ως είναι λογικό να ψάχνεις για τον καλύτερο/η. Ένα από τα άσχημα του λαϊκισμού από την άλλη είναι ότι αυτός που λαϊκίζει θέλει τους υπόλοιπους από ημιμαθείς ως απαίδευτους, ανίκανους δηλαδή να διακρίνουν τον άριστο άρα και εχθρούς της πραγματικής Δημοκρατίας.
Η πολιτική συμμετοχή βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στην ημέρα της ψηφοφορίας. Ότι υπόσχεση δίνεται πρέπει και να τηρείται δηλαδή να υλοποιείται προς όφελος της κοινωνίας και της ισχύς του κράτους απέναντι σε εξωτερικές απειλές επομένως οι πολίτες πρέπει να παρακολουθούν και να αντιδρούν, όχι βίαια βέβαια, όταν βλέπουν ότι γίνονται τα ανάποδα από αυτά που ακούγανε προεκλογικά. Η κάθε εκλογική περιφέρεια έχει τους δικούς της εκπροσώπους στη Βουλή και σε αυτούς θα πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν και εδράζονται σε αυτήν όταν τυχόν αντιλαμβάνονται λάθη και παραλείψεις. Από τον καναπέ κριτική ή αυτή που μένει μόνο σε διαλόγους στα καφενεία, στα πάρκα και τις πλατείες δεν ωφελεί. Περισσότερο λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης που αφήνει κάποιους να συνεχίζουν να πράττουν κατά το δοκούν.
Ο ενεργός πολίτης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μίας δημοκρατικής κοινωνίας αλλά ενεργός πολίτης σημαίνει ότι υπάρχει ενασχόληση και ενδιαφέρον για τα κοινά όχι μόνο όταν πλησιάζουν εκλογές αλλά καθημερινά. Ψήφισα κάποιον γιατί τον θεωρώ πιο ικανό να πάει την κοινωνία ένα βήμα πιο μπροστά, δεν σημαίνει ότι μετά τον αφήνω να πράξει το αντίθετο από αυτό το οποίο προεκλογικά έλεγε. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι πολίτες ξεχνάνε εύκολα και ότι σαγηνεύονται από κούφιες υποσχέσεις.
Θα ήθελα να δώσω και ιδιαίτερο βάρος στην παιδεία διότι αυτή αναδεικνύει ανθρώπους που συνδυάζουν την αρετή με την γνώση και προβάλλουν τις αξίες και την ηθική στην κοινωνία συμβάλλοντας έτσι στην συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και πρός όφελος του γενικού συμφέροντος. Παιδεία δεν εννοώ μόνον τα πτυχία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ,μεταπτυχιακά κ.α κυρίως αν αυτά δεν συνδυάζονται με την προσφορά πρός τον συνάνθρωπο ή θεωρούνται αποκλειστικά μέσα εκπλήρωσης της ματαιοδοξίας. Η σώρευση γνώσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να κάνει κάποιον πολύ χρήσιμο για την κοινωνία, μπορεί να τον κάνει και πολύ επικίνδυνο.
Μία αρνητική κρίση της ιστορίας θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό να διακρίνουμε τέτοια άτομα που θεωρούν την ενασχόληση με την πολιτική ευκαιρία εύκολου πλουτισμού και προσωπικής ανέλιξης χωρίς να έχουν καμία επαφή με τα προβλήματα της κοινωνίας, της οικονομίας αλλά και καμία διάθεση να νουθετήσουν τους υπόλοιπους. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι η πρόοδος των υπολοίπων οι οποίοι δεν είναι όμοιοι τους, δεν ανήκουν στις ίδιες ομάδες συμφερόντων οι οποίες ζούνε σε ένα δικό τους κόσμο στον οποίο όμως εντάσσουν το φαγοπότι των ξένων δανείων. Στην Ελλάδα «φαγώθηκαν» πολλά δάνεια από την αλλοδαπή, τα οποία δεν γίνανε σύγχρονες υποδομές.
Η συμμετοχή στις εκλογές λοιπόν είναι πολλή σημαντική, είναι πολιτισμός, είναι η ίδια η Δημοκρατία, είναι η αισιοδοξία για το αύριο. Αυτή την αισιοδοξία όμως δεν πρέπει να την ταυτίζουμε με την αμεριμνησία. Η αποχή και το λευκό δεν λύνουν τα προβλήματα απλά προάγουν το δημοκρατικό έλλειμμα και δίνουν ερείσματα σε κάποιους να φτάνουν σε σημείο να καπηλεύονται την ιστορία μας, την εθνική μας υπερηφάνεια, τα όσα έχουμε καταφέρει με κόπους και αγώνες και αποτελούν παράδειγμα και σε άλλους λαούς.
Αν θέλουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους πρέπει και όλοι μας να συμμετέχουμε ενεργά και καθημερινά.