Λένα Καρακασίδου: “Βρίσκομαι συνεχώς σε φάση αναζήτησης υλικών και τεχνοτροπιών με σκοπό την εξέλιξή μου ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης”

“Η τέχνη αποτελεί προσωπικό μέσο έκφρασης για τον κάθε καλλιτέχνη. Αυτό κάνω κι εγώ. Προσπαθώ να αποτυπώνω στον καμβά αυτά που εγώ βλέπω και νιώθω.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Ζωγράφιζα από μικρό παιδί, με παρότρυνε η μητέρα μου η οποία επίσης λατρεύει τη ζωγραφική. Συμμετείχα σε όλους τους λιγοστούς τότε σχολικούς διαγωνισμούς και παρόμοιες εκδηλώσεις. Ήδη από τότε φανταζόμουν το μέλλον μου άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωγραφική…. Τελικά ακολούθησα εντελώς διαφορετικό δρόμο. Μια τυχαία συζήτηση κατάφερε να ανάψει τη φλόγα και πάλι μετά από τριάντα χρόνια.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν θα μπορούσα αλλά και δεν θα ήθελα να κατατάξω τα έργα μου σε κάποια κατηγορία. Σίγουρα έχω δεχθεί επιρροές από καλλιτέχνες που θαυμάζω και θα έλεγα πως τα έργα μου εμπεριέχουν ρεαλιστικά στοιχεία. Βρίσκομαι συνεχώς σε φάση αναζήτησης υλικών και τεχνοτροπιών με σκοπό την εξέλιξή μου ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Από την καθημερινή ζωή, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα social media, από μνήμες του παρελθόντος που κουβαλώ μέσα μου, το αστικό τοπίο, από τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω μου. Όμως να μην ξεχνάμε πως η έμπνευση έχει να κάνει καθαρά και μόνο με την αντίληψη του καλλιτέχνη.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Σίγουρα υπάρχουν καλλιτέχνες που θαυμάζω και ίσως υποσυνείδητα να έχω επηρεαστεί. Δεν θα έλεγα όμως ότι προσπαθώ να μιμηθώ κάποιον. Η τέχνη αποτελεί προσωπικό μέσο έκφρασης για τον κάθε καλλιτέχνη. Αυτό κάνω κι εγώ. Προσπαθώ να αποτυπώνω στον καμβά αυτά που εγώ βλέπω και νιώθω. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι ο καλλιτέχνης αποτυπώνει στα έργα του (ίσως και άθελά του) τη ζωή, την πολιτική και οικονομική κατάσταση του τόπου και της εποχής που έζησε, οπότε θα ήταν άτοπη η όποια προσπάθεια μίμησης.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Θα ήθελα ο θεατής κοιτώντας τα έργα μου να μπορεί να αναγνωρίσει συναισθήματα, ενδεχομένως να προβληματιστεί ή και να νιώσει ευχαρίστηση. Αυτό θεωρώ πως είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει από ανάγκη να εκφράσει και να αποτυπώσει τα συναισθήματά του στα έργα του.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Το έργο των καλλιτεχνών επηρεάζεται από τις εκάστοτε συνθήκες της εποχής. Στη σημερινή Ελλάδα όλα είναι δύσκολα και σκοτεινά κατά τη γνώμη μου. Οι νεοέλληνες θεωρώ πως στερούνται καλλιτεχνικής παιδείας (σε αυτό συνέβαλαν και οι εκάστοτε κυβερνήσεις που μάλλον δεν την θεωρούν σημαντική αρκετά ώστε να επενδύσουν σε αυτή). Οι καλλιτέχνες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση να δείξουν τη δουλειά τους. Υπάρχει ένας κύκλος κλειστός που πολλές φορές δεν δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθούν έργα άρτια δουλεμένα με πολύ κόπο και προσπάθεια και προωθούνται άλλα πολύ λιγότερης κατά την άποψή μου καλλιτεχνικής αξίας δίχως ψυχή. Ευτυχώς υπάρχουν αξιόλογες προσπάθειες κάποιων, που μέσω κυρίως των media δίνουν ευκαιρίες σε όλους…

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα ήθελα να συνεχίσω να πειραματίζομαι με νέα υλικά και τεχνοτροπίες, να αποκτήσω περισσότερη γνώση. Ήδη έχω ενεργή συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις και διαδικτυακούς διαγωνισμούς. Όσον αφορά κάποια ατομική έκθεση δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου, επιλέγω να δημιουργώ λίγα σε αριθμό έργα, στα οποία όμως αφιερώνω απεριόριστο χρόνο καθώς είμαι λάτρης της λεπτομέρειας και της τελειότητας (που φυσικά γνωρίζω πως η τελευταία δεν μπορεί να επιτευχθεί ποτέ). Ξέρετε…. σκίζω και ξαναρχίζω από την αρχή. Μόνο εφ’ όσον με ικανοποιεί η πορεία ενός έργου μου προχωρώ. Ειδάλλως σκίζω και ξανασκίζω και πάλι από την αρχή… όχι διορθώσεις…. Η ζωγραφική όπως και κάθε μορφή τέχνης απαιτεί μελέτη, κόπο, προσπάθεια, δουλειά και πάλι δουλειά. Επιθυμώ να γίνει γνωστό το έργο μου στο ευρύ κοινό, άλλωστε η κάθε μορφή τέχνης όπως και ο κάθε καλλιτέχνης τρέφεται από την αναγνώριση και τα εγκωμιαστικά σχόλια.