Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία.
Η Μουσική Παιδεία είναι Πολιτισμός. Για να δράσει και να αναπτυχθεί χρειάζεται το κατάλληλο πεδίο και πλαίσιο στήριξης ή τουλάχιστον κίνησης κι επικοινωνίας.
Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;
Η μουσική έχει αποδείξει τη σημαντικότητά της σε επίπεδο επικοινωνίας. Εφόσον πρόκειται για παγκόσμια γλώσσα οπότε σαφώς και ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς.
Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;
Θαυμάζω τον μουσικό που ακόμη και η παύση(σιωπή) του μπορεί να με συγκινεί. Θαυμάζω επίσης πολλούς μουσικούς του δρόμου. Άσχετα από την κατάρτιση, που ενδεχομένως ο καθένας έχει ανεπτυγμένη λιγότερο ή περισσότερο, υπάρχει ένας κώδικας επικοινωνίας που αφορά το μέσα μας, ο οποίος κατευθύνει το θαυμασμό μας ή τον εντυπωσιασμό μας. Δυο λέξεις τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Γενικά θαυμάζω τους μουσικούς που εκφράζονται πηγαία, χωρίς στερεότυπα, με ελεύθερη τάση έκφρασης.
“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;
Οι μουσικοί είμαστε πολλοί στον αριθμό, όμως όλοι έχουμε ανάγκη τη μουσική. Δε μας έχει εκείνη ανάγκη. Θέλω να πω πως σαφώς υπάρχουν πρόσωπα που επηρέασαν την πορεία της μουσικής ιστορίας αλλά πιστεύω πως η μουσική ήταν και είναι ήδη εκεί. Είναι πλατωνική η σχέση της με την ανθρωπότητα και αργά ή γρήγορα μας αποκαλύπτεται ανάλογα με τα δοχεία των αναγκών μας.
Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;
Για κάποιους πολυτέλεια και για άλλους ανάγκη. Ας είμαστε ειλικρινείς. Το θέμα είναι τι καλλιεργείται στον κάθε άνθρωπο από τα παιδικά του χρόνια ως πολυτέλεια και τι ως ανάγκη. Και βέβαια κατά πόσο αυτές τις ιδέες τις καθοδηγεί η κοινωνία ή η ψυχή του.
Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;
Το ταλέντο δεν κρύβεται. Οπότε αρκεί ο γονιός να ενδιαφερθεί να το δει.
Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;
Ναι υπάρχουν.
Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;
Αυτό τον καιρό μόλις ολοκληρώθηκε και κυκλοφορεί ένα cd, με τίτλο “Θα ‘ρθούνε μέρες…”, σε στίχους της Μάτας Αδαμογιάννη και μουσική διαφόρων συνθετών όπως ο Γιάννης Αργυρόπουλος, Μωυσής Άσερ, Αλέκος Γλυκιώτης, Κώστας Τζιαγκούλας, Θόδωρος Κουέλης, Άρης Κούκος, Ορέστης Κολέτσος, Στάμος Μαρίνος, Βαγγέλης Μαχαίρας και Μάτα Αδαμογιάννη. Τραγουδουν επίσης η Γιώτα Λιαποπούλου, η Δέσποινα Ραφαήλ και η Μάτα Αδαμογιάννη.
Ωστόσο σύντομα ολοκληρώνεται ο δεύτερος προσωπικός μου δίσκος.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Κώστας Τζιαγκούλας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε στα εννιά του χρόνια παρακολουθώντας μαθήματα κλασικής κιθάρας και συνέχισε λαμβάνοντας μέρος σε δημοτικές φιλαρμονικές ορχήστρες μαθαίνοντας και παίζοντας κλαρίνο.
Τελειώνοντας το Λύκειο και αμέσως μετά τη στρατιωτική του θητεία σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εμφανίστηκε στις σημαντικότερες μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, εργάστηκε σε ωδεία ως δάσκαλος μουσικής και συμμετείχε σε δισκογραφικές δουλειές ως μουσικός. Έχει συνεργαστεί με εξαιρετικούς Έλληνες συνθέτες καθώς και αξιόλογους ερμηνευτές.
Από το 2000 ως το 2003 συνεργάστηκε με το Γιώργο Σταυριανό, το Γιώργο Ζήκα, το Λίνο Κόκκοτο κ.α σημαντικούς συνθέτες.
Από το 2003 μέχρι το 2017 είναι βασικός συνεργάτης του συνθέτη Γιάννη Σπανού ο οποίος του εμπιστεύθηκε δύο τραγούδια προς επανεκτέλεση για την πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο “Άσε τη σκέψη εδώ” που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2008.
Ο δίσκος παίρνει πολύ καλές κριτικές. Διακεκριμένα διαδικτιακά sites τον επιλέγουν για Cd της εβδομάδας(Music Corner) και Cd του μήνα(Avopolis.gr), με αποτέλεσμα να περιληφθεί στους πιο διακεκριμένους καλλιτέχνες του τραγουδιού της χρονιάς του 2009 σύμφωνα με στατιστική έρευνα.
Το 2012 συμπράττει παρέα με σημαντικούς μουσικούς ως μέλος του θεατρικού θιάσου “Ξυπόλητο Τάγμα” με τους Τάκη Βαμβακίδη, Γιάννη Μποσταντζόγλου, Γιάννη Ζουμπαντή, Κώστα Φλωκατούλα, Τζένη Βαβαρούτα καθώς και τους καραγκιοζοπαίχτες Άθω Δανέλλη και Τάσο Κώνστα.
Το 2014 κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δυο νέα του τραγούδια με καθαρά κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τα “Αδέσποτα σκυλιά” και τη “Φόλα”. Στο δεύτερο συμμετέχει και ο καταξιωμένος και πολύ αγαπητός έλληνας ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης.
Το 2015 συμμετέχει στη δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Ζουγανέλη “Αισώπου Μύθοι¨ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη σε στίχους Χρήστου Προμοίρα.
Το 2016 συμμετέχει στο cd του Ευριπίδη Μπέκου “ΟΤempora! O Mores!”.
Το 2019 είναι ο κεντρικός ερμηνευτής στο άλμπουμ “Θα ‘ρθούνε μέρες…” σε στίχους Μάτας Αδαμογιάννη και μουσική διαφόρων συνθετών όπως ο Γιάννης Αργυρόπουλος, Μωυσής Άσερ, Αλέκος Γλυκιώτης, Κώστας Τζιαγκούλας, Θόδωρος Κουέλης, Άρης Κούκος, Ορέστης Κολέτσος, Στάμος Μαρίνος, Βαγγέλης Μαχαίρας και Μάτα Αδαμογιάννη.