“Μέσα από τις ιστορίες μου, με τα στόματα των ηρώων μου, θέλω να μιλάω και για υπαρξιακά, ψυχολογικά, πολιτικά και πνευματικά ζητήματα, που μας απασχολούν όλους.”
Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Ξεκίνησα να γράφω στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Μάλιστα είχα γράψει και κάποιο μικρό θεατρικό έργο, που παίχτηκε σε μια αίθουσα παραστάσεων, που υπήρχε στο σχολείο. Επειδή ο πατέρας μου ήταν καπετάνιος, συχνά ταξιδεύαμε μαζί του, ιδίως καλοκαίρια και αφιέρωνα πολύ χρόνο να γράφω διάφορα κείμενα. Επιπρόσθετα, επειδή μου άρεσε και το σκίτσο, συχνά τις ιστορίες που έγραφα τις προσάρμοζα σε κόμικς.
Φέτος εκδόσατε ένα καινούριο βιβλίο με τίτλο «Οι Ασθενείς του Δόκτορα Ταράντιου» από τις εκδόσεις Phase Productions. Ποια είναι η υπόθεση; Τη μονότονη καθημερινότητα του ψυχιάτρου δόκτορα Ταράντιου έρχεται να διαταράξει ένα μυστήριο, που αφορά μια σειρά απο ασθενείς του, καθώς και προειδοποιήσεις του μεγάλου του έρωτα, της πρώην συζύγου του. Τι σχέση μπορεί να έχει ο ψυχίατρος με την έρευνα για ένα ψυχιατρικό σκεύασμα που διαταράσσει τη μνήμη, την αντικατάσταση ασθενών με σωσίες, σκάνδαλα που αφορούν την τρίτη πανδημία, μια διεθνή σπείρα κι έναν αποφασισμένο για όλα Πράκτορα; Υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από όλα αυτά ή ο δόκτωρ Ταράντιος συναντά τη μοίρα των ασθενών του και χάνει τη δική του λογική; Πρόκειται για ένα ψυχολογικό και κατασκοπικό θρίλερ που μιλάει για τις σχέσεις τρέλας και λογικής, την ταυτότητα, τη διαφθορά, τον έρωτα, τις πανδημίες, την εκδίκηση…
Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Δύο λέξεις με εκφράζουν: Περιπέτεια-Φιλοσοφία. Πάντα μου άρεσε να δραπετεύω με τη φαντασία μου και να γράφω για ανθρώπους που ξεπερνούν τους εαυτούς τους. Αλλά μέσα από τις ιστορίες μου, με τα στόματα των ηρώων μου, θέλω να μιλάω και για υπαρξιακά, ψυχολογικά, πολιτικά και πνευματικά ζητήματα, που μας απασχολούν όλους.
Νοιώθετε την έμπνευση πριν τη συγγραφή; Πάντα υπάρχει ένας πυρήνας έμπνευσης, πριν ξεκινήσω να γράφω αλλά πολλά αλλάζουν καθώς «τρέχει» η ιστορία. Έχω παρατηρήσει ότι οι ιδέες έρχονται σε εποχές έντονα συναισθηματικά φορτισμένες κι εκφράζουν το πώς νοιώθω. Θρίλερ όταν αγχώνομαι, ιστορίες εκδίκησης όταν είμαι θυμωμένος, περιπέτειες δράσης όταν νοιώθω εγκλωβισμένος, μελαγχολικές διηγήσεις όταν νοιώθω θλίψη κοκ.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Αποφεύγω να με χαρακτηρίσω και αφήνω τους άλλους να εκφράσουν γνώμη για μένα. Ίσως φταίει και το λειτούργημά μου, καθώς ως ψυχίατροι πιο πολύ ακούμε παρά μιλάμε. Συνεπώς, λόγω και της ιδιότητας μου, πιστεύω ότι αυτό που με χαρακτηρίζει είναι ότι είμαι καλός ακροατής. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε συγγενείς, φίλους κι «εχθρούς» μου.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να γράψω κι άλλα μυθιστορήματα και βιβλία, να εξελιχθώ στην επιστήμη μου, να τελειώσουμε με τις καραντίνες και να πάμε ταξίδια με την οικογένεια μου.
Πού μπορεί κανείς να προμηθευτεί το μυθιστόρημά σας «Οι Ασθενείς του Δόκτορα Ταράντιου»; Προωθείται από τον εκδοτικό οίκο PhaseProductions προς τα Βιβλιοπωλεία «Πολιτεία», «Ιανός», «Public”, “Solaris” της Αθήνας, «Μπαλαμπάνης» στον Πειραιά, όπως επίσης και με παραγγελία από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο στη χώρα. Ηλεκτρονικά αναζητήστε το στο «Λαβύρινθο», «Εurobooks”, “Ελεύθερη Σκέψη», κλπ.
Βιογραφικό:
Έχω γεννηθεί στον Πειραιά το 1963 και είμαι παντρεμένος, με μία κόρη. Είμαι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος και διακτορικού τίτλου σπουδών, καθώς και υπότροφος (1998-2001) σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΕΚΠΑ. Στο Αιγινήτειο εργάζομαι από το 1993 έως σήμερα, αρχικά ως ειδικευόμενος ψυχιατρικής, μετά ως ψυχίατρος (από το 1998) και μετά ως μέλος ΔΕΠ (από το 2003 έως σήμερα), σε πολλά τμήματα του, σε θέσεις ευθύνης. Είμαι υπεύθυνος δομών Προληπτικής και Κοινοτικής Ψυχιατρικής του Αιγινητείου και υπεύθυνος του Ειδικού Ιατρείου Πρώιμης Παρέμβασης στην Ψύχωση.
Είμαι συγγραφέας ενός λογοτεχνικού και δύο επιστημονικών βιβλίων:
“Οι ασθενείς του Δόκτορα Ταράντιου”. Κόλλιας Κ. Εκδόσεις Phase Production, 2021
«Πρώιμες Ψυχωσικές Εκδηλώσεις, Σημεία, Συμπτώματα και Παρεμβάσεις». Κονταξάκης Β, Κόλλιας Κ, Χαβάκη-Κονταξάκη Μ. Εκδόσεις ΒΗΤΑ, 2008.
«Οικογένεια και Ψυχική Υγεία». Κόλλιας Κ. Εκδόσεις Αρχονταρίκι, 2010.
Επίσης έχουν εκδοθεί 75 επιστημονικές δημοσιεύσεις μου σε διεθνή περιοδικά (26 πλήρεις), 150 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε Ελληνυκά περιοδικά και βιβλία (50 πλήρεις, συμπειλαμβαμομένων κεφαλαίων σε βιβλία), ενώ έχω εκατοντάδες επιστημονικές παρουσιάσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια. Έχω βραβευθεί δυο φορές για εργασίες μου σε συνέδρια. Υπήρξα μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Πρόεδρος του Europen Forum for Psychiatric Trainees, μέλος σε πολλούς κλάδους Επιστημονικών Εταιρειών, μέλος επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών πολλών συνεδρίων, μέλος συντακτικών επιτροπών ελληνικών και ξένων περιοδικών, διδάσκων και συντονιστής σε πολλά σεμινάρια και μαθήματα στο ΕΚΠΑ, στην Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και άλλους φορείς.
Η λογοτεχνία ήταν πάντα για μένα μεράκι και πόθος μου και έχω συγγράψει αρκετά άλλα κείμενα, που δεν έχω ακόμη εκδώσει.