Ο Κωνσταντίνος Καφαντάρης Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Ερασιτεχνικών Τμημάτων της σχολής Καφαντάρη μας αποκαλύπτει τα οφέλη του χορού και μας παρουσιάζει την πορεία και τις δράσεις της Ερασιτεχνικής και της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Καφαντάρη.
Ο χορός είναι ανάγκη ή πολυτέλεια; Ο χορός είναι είδος τέχνης άρα είναι ανάγκη που πρέπει να εκτονωθεί-να εκφραστεί. Αν για κάποιον είναι πολυτέλεια τοτε δεν αποτελεί πραγματική ανάγκη χωρίς να παραγκωνίζω τις οικονομικές δυσκολίες. Σαν σχολές Καφαντάρη έχουμε κάνει προσιτά τα μαθήματα σε οποιονδήποτε το χρειάστηκε, προσφέροντας υποτροφίες. Φυσικά υπάρχουν και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της απουσίας σχολών χορού, αλλά και πάλι οποίος πραγματικά το θέλει πάντα βρίσκει τον τρόπο.
Ποιά είναι τα οφέλη του χορού; Ο χορός είναι κάτι που καλλιεργείς σώμα και πνεύμα. Όπως καταλαβαίνεις οι αρχαίοι ημών πρόγονοι θα αισθάνονται αδικημένοι (χαχα) αστειεύομαι. Γιατί και στην αρχαία Ελλάδα χόρευαν και μάλιστα πέρα από τις όποιες κοινωνικές εκδηλώσεις, εκπαιδεύονταν στο χορό για να μπορούν την ώρα της μάχης να έχουν καλύτερο συντονισμό κινήσεων και να διαχειρίζονται σωστά την ενέργειά τους. Απλά σήμερα ο χορός έχει εξελιχθεί σε επιστήμη. Στο χορό μαθαίνεις τη σωστή στάση του σώματος, βελτιώνει παθήσεις όπως λόρδωση, κύφωση, βλαισοποδία, πλατυποδία, ραιβοποδία, βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, δυναμώνει τους μυς. Σου προσφέρει ευεξία, το συνιστούν όλοι οι γιατροί ψυχικής υγείας γιατί μειώνει το στρές και την κατάθλιψη, βελτιώνει τη μνήμη, σε διασκεδάζει, καθώς έρευνες αναφέρουν ότι καταπολεμά τον διαβήτη χάνεις βάρος αποκτάς ευλυγισία και γενικά συντελεί στην βιολογική ανανέωση. Βλέπω ότι αρχίζεις να το σκέφτεσαι… (γέλια)
Γυμνάζεται κάποιος με το χορό; Είναι η απόλυτη εκγύμναση λόγω της φύσης του ο χορός σε γυμνάζει ολιστικά. Δεν περιορίζεται σε μερικές μόνο μυϊκές ομάδες αλλά σε όλο το σώμα.
Οι χοροί διδάσκονται στην αυθεντική τους μορφή; Μερικοί χοροί ναι, όπως οι παραδοσιακοί ή οι ιστορικοί χοροί, χοροί που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά αναλλοίωτοι. Χοροί όπως το μπαλέτο κρατάμε τις βασικές αυστηρές αρχές του αλλά και αυτές με το πέρασμα των αιώνων τείνει να γίνει πιο ακροβατικό ή ο σύγχρονος χορός (που ουσιαστικά είναι η εξέλιξη του μοντέρνου χορού) όσο εξελίσσεται ενσωματώνει τα προοδευτικά στοιχεία της εποχής μας και παντρεύει και αλλά είδη χορου όπως το hip hop, τις πολεμικές τέχνες και τα ακροβατικά.
Πόσο βοηθάει ψυχικά η ενασχόληση με το χορό; Όπως προανέφερα ο χορός συστήνεται από τους ειδικούς πάνω στην ψυχική υγεία γιατί κατά τη διάρκεια του μαθήματος εκλύονται οι ενδορφίνες ή αλλιώς ορμόνες της ευτυχίας, που είναι ένα ενδογενές οπιοειδές, συμβάλλοντας έτσι στην ευφορία μας και στην καλή διάθεση. Άλλο που σε βοηθάει ψυχικά είναι να βάζεις στόχους, δηλαδή αυτό που παρατηρείται στα άτομα με κατάθλιψη π.χ είναι η απουσία στόχων όταν λοιπόν με τον χορό αποκτάς την ανάγκη σε κάθε μάθημα να γίνεσαι όλο και καλύτερος, αυτομάτως αποκτάς ένα σκοπό άρα και η ζωή σου αρχίζει να έχει νόημα. Στην δουλειά μου έχω βοηθήσει πολλά παιδιά και ενήλικες σχετικά σε αυτό το θέμα. Προσοχή όμως ένας δάσκαλος χορου επιβάλλεται να έχει ενσυναίσθηση και να καταλαβαίνει τις “ανάγκες” του κάθε μαθητή ξεχωριστά, μιας και ο κάθε μαθητής διαθέτει ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία. Έχω δει μαθητές να τα παρατάνε και να παίρνουν μεγάλη απογοήτευση από λάθος χειρισμούς του δασκάλου. Δεν θα σου τα πω όλα όμως για να με ξανακαλέσετε (γέλια) .
Ο χορός μπορεί να βοηθήσει κάποιο άτομο στην κοινωνικοποίησή του; Απόλυτα σχεδόν όλοι οι χοροί γίνονται ομαδικά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίζεις κόσμο καθώς διακρίνεται από μια εξωστρέφεια. Κοινωνικοποιήσαι πιο εύκολα. Παντού στον κόσμο γνωρίζουν άνθηση οι κοινωνικοί χοροί καθώς προσφέρονται για καινούργιες γνωριμίες, αφού έχουν ενσωματώσει και το θεσμό των parties. Σε όλους τους χορούς γνωρίζεις κόσμο γενικά και αποκτάς πολλές φορές σχέσεις ζωής.
Υπάρχει όριο ηλικίας για να ξεκινήσει κάποιος το χορό; Είναι σαν να με ρωτάς υπάρχει όριο στα όνειρα σου; Εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι υγείας ή απαγορευτικοί παράγοντες, όχι. Χαίρομαι που κερδίζει έδαφος ολοένα και περισσότερο το μπαλέτο που θεωρείται η βάση όλων των χορών αλλά είναι και αρκετά απαιτητικό σε μεγάλες ηλικίες. Το έβλεπα μόνο σε σεμινάρια στο εξωτερικό γηραιές κυρίες με μια πλάτη τριαντάρας (τα οφέλη που προανέφερα) και εντυπωσιαζόμουν. Όποια ηλικία και να είναι κάποιος αξίζει να το δοκιμάσει. Και που ξέρεις μπορεί να σου αλλάξει την ζωή (βάζω στοίχημα ότι μπορεί) προς το καλύτερο.
Από ποια ηλικία ξεκινάνε τα παιδιά χορό; Από τα 3 έτη υπό προϋποθέσεις, και πάνω. Το πιο ενδεδειγμένο είδος χορού είναι η μουσικοκινητική αγωγή σε αυτή την ηλικία. Μέσα από παιχνίδια μαθαίνουν να καταλαβαίνουν το σώμα τους, να κινούνται στο χώρο σε διάφορα σχήματα, να αντιλαμβάνονται τους διαφορετικούς ρυθμούς, να αποκτούν αυτοπεποίθηση και να αποκτούν καινούργιους φίλους. Πιστεύω πως οι υπόλοιποι χοροί θα πρέπει να προτιμούνται σε μεγαλύτερη ηλικία με δεδομένο ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος μυοσκελετικής επιβάρυνσης. Η μουσικοκινητική είναι ασφαλής και δοκιμασμένη μέθοδος πάντα κατά τη δική μου ταπεινή άποψη.
Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και επαγγελματικά στην πορεία με το χορό; Εννοείται ότι όλο αυτό το ταξίδι μπορεί να εξελιχθεί σε δουλειά ακόμα και σε μια λαμπρή καριέρα. Έχει να κάνει πόσο πολύ το θέλεις και τι θέλεις να ακολουθήσεις. Από το 1963 που ξεκίνησε η μητέρα μου Ρούλα Καφαντάρη και αργότερα την διαδέχτηκε αδερφή μου Ανδρομάχη Καφαντάρη και εγώ με το εκάστοτε εξαιρετικό προσωπικό μας (γιατί μόνος δεν πας πουθενά) έχουν αναδυθεί και αναδειχθεί σπουδαίοι χορευτές χορογράφοι, καθηγητές χορού, καλλιτεχνικοί διευθυντές καθώς και ιδιοκτήτες αναγνωρισμένων σχολών χορού και κάτι που τα περισσότερα παιδιά και οι γονείς τους αμφιταλαντεύονται… ναι στην Ελλάδα τουλάχιστον μπορείς να σπουδάσεις χορό και πανεπιστήμιο ταυτόχρονα. Τα περισσότερα παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από την επαγγελματική μας σχολή είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου. Να σου πω και το καλύτερο η κύρια δουλειά των περισσότερων έχουν σχέση με το χορό.
Λίγα λόγια για τη Σχολή Χορού Καφαντάρη
Η σχολή χορού Καφαντάρη ιδρύθηκε από την Ρούλα και Αναστάσιο Καφαντάρη το 1963 και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 4 παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός της σχολής είναι η άρτια και ολοκληρωμένη εκπαίδευση στην τέχνη του χορού, από τη νηπιακή ηλικία, έως και το ανώτερο επαγγελματικό επίπεδο σπουδών. Η λειτουργία της είναι δομημένη με βάση τους νόμους του κράτους, οι οποίοι διέπουν τις αναγνωρισμένες Ανώτερες Επαγγελματικές και Ερασιτεχνικές σχολές χορού και εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Την οργάνωση και ευθύνη των προγραμμάτων της επαγγελματικής σχολής καθώς και των τμημάτων προετοιμασίας αυτής, φέρει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Ανδρομάχη Καφαντάρη. Των ερασιτεχνικών τμημάτων της σχολής ο Κωνσταντίνος Καφαντάρης. Στην συνεχή μας, προσπάθεια για αναβάθμιση των προγραμμάτων διδασκαλίας επιλέγονται διακεκριμένοι καθηγητές χορού, άριστα καταρτισμένοι ο καθένας στην ειδικότητά του. Διοργανώνουμε, τακτικά σεμινάρια με αναγνωρισμένης αξίας Έλληνες και ξένους καθηγητές χορού, καθώς και συχνές παραστάσεις σε θέατρα της Θεσσαλονίκης. Λειτουργούμε μέσα στη σχολή, ένα πρότυπο θεατρικό χώρο για παρουσιάσεις χορευτικών εργασιών των σπουδαστών μας.
Η φιλοσοφία της σχολής μας, η οποία εκφράζεται από όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό αυτής, συνοψίζεται στο τρίπτυχο Ήθος – Επαγγελματισμός – Συναίσθημα. Αυτό το δρόμο βαδίζουμε και με αυτό το πνεύμα δημιουργούμε τους αυριανούς χορευτές και καθηγητές χορού.
Γιατί εσείς είστε που αύριο θα πάρετε τη σκυτάλη για να υπηρετήσετε την πιο βαθιά και εσωτερική παρόρμηση του ανθρώπου, να εκφράσει τα συναισθήματά του… να υπηρετήσετε την τέχνη του χορού.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΕΡΑΣΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΧΟΡΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΟΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ, ΡΟΥΛΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΟΡΟΥ “ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ”.
ΕΙΝΑΙ ΧΟΡΕΥΤΗΣ, ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΦΟΡΜΕΡ.
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΟΡΟΥ ΚΙΝΗΣΗ ΣΙΝΔΟΥ.
ΕΧΕΙ ΧΟΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΚΘΒΕ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΔΙΝΕΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΡΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ.