ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: “Η μουσική είναι μια γλώσσα που μιλάει σε όλους”

Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία. Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Ταξιδεύοντας πολύ όλα αυτά τα χρόνια, καταλήγω σε αυτό που πολλοί έχουν πει πριν από μένα. Ότι η μουσική ειναι μια γλώσσα που μιλάει σε όλους. Δε χρειάζεται καμία μετάφραση. Ουδέποτε ένιωσα άβολα σε τόσες σκηνές στο εξωτερικό. Το αντίθετο μάλιστα, εκεί ο κόσμος αφήνεται να νιώσει την ουσία ενός τραγουδιού χωρις καν να καταλαβαίνει τι αυτό λέει. Ετσι μιλάς με το συναίσθημα, που είναι βαθύτερο από τον λόγο τον ίδιο.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Θαυμάζω πολλούς, γιατί η μουσική είναι πολυδιάστατη και ο καθένας έχει σίγουρα έναν ιδιαίτερο τρόπο να εκφραστεί μέσα από αυτήν. Όμως θα πω δυο ονόματα προσωπικοτήτων που με επηρέασαν βαθιά. Η πρώτη ήταν η Δόμνα Σαμίου, γιατί αγάπησε το ελληνικό τραγούδι αφιερώνοντας τη ζωή της και γιατί η στάση της πάντα απέναντι σε αυτό ήταν στάση σεβασμού και απόλυτης αφοσίωσης. Που έτσι θά πρεπε να ναι για όλους δηλαδή…
Αλλος ενας μουσικός που θαυμάζω είναι ο Jordi Savall γιατι μετά από μια τεράστια διαδρομή και κατέχοντας ηγετική θα έλεγα θέση στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, έχει στη σκηνή μια απίστευτη ηρεμία και ισορροπία χωρίς ποτέ να έχει καμία διάθεση εντυπωσιασμού. Γενικώς πάντα με αγγίζουν οι μουσικοί που δεν ενδιαφέρονται για την εικόνα τους.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Όπως είπα και παραπάνω η μουσική είναι μία αλλά πολυδιάστατη, έτσι ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά και ομοίως την αποδίδει. Τίποτα από τα δυο δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να υπάρχει.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Πολυτέλεια ενδεχομένως για αυτόν που ακούει μουσική. Ανάγκη όμως για όλους. Αντιλαμβάνομαι τη μουσική ως λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Με αυτόν τον τρόπο, η μουσική εκπαίδευση είναι μια ολιστική προσέγγιση στην καλή λειτουργία ψυχής και σώματος.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Αρχικά “ακούγοντας” το παιδί. Νιώθοντας την ανάγκη του. Και φέρνοντας το σε επαφή. Με όργανα, με μουσικούς.
Το ταλέντο δεν κρύβεται. Η κλίση μπορεί και να κρυφτεί. Αλλά έχουμε παραδείγματα μουσικών που διέπρεψαν επειδή εξάσκησαν την κλίση τους και δούλεψαν με επιμονή.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Κατά τη γνώμη μου όχι. Μόνο στα Μουσικά Γυμνάσια-Λύκεια και Πανεπιστήμια. Αλλά στη γενική παιδεία το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Αν είσαι τυχερός θα βρεθεί ένας καλός δάσκαλος που θα κάνει κάτι παραπάνω.
Βέβαια έχουμε πάρα πολύ καλούς δασκάλους, εκτός σχολών και σχολείων. Πληθώρα. Δηλαδή μπορεί να έχει κανείς άριστη μουσική εκπαίδευση-καλύτερη και από των Ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων-, χωρίς πιστοποίηση όμως.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Μα φυσικά και υπάρχουν. Θα μπορούσα άνετα να κατατάξω την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε στη χώρα μας μουσικούς εξαιρετικούς, με ταλέντο, δημιουργικότητα, γνώσεις και κατάρτιση. Άλλο αν ο πολύς κόσμος δε γνωρίζει τους περισσότερους. Επίσης για μένα η επιστημοσύνη και η κατάρτιση δεν έχει να κάνει με πιστοποιητικά και διακρίσεις, αλλά ουσιαστική, αληθινή γνώση του εκάστοτε αντικειμένου.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Πρόσφατα εκδόθηκε ο δίσκος “Νότιο Τόξο-In Karpathos”, με ηχογραφήσεις στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών στην Κάρπαθο, πράγμα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Για μένα είναι μια δουλειά σταθμός. Είναι πολύ φρέσκο και έντονο που ακόμη είμαι στον απόηχό του. Νομίζω πως όταν ο “κουρνιαχτός” κατακάτσει, θα μιλήσω για τα επόμενα. Εις αναμονή λοιπόν!

Το δίσκο “Νότιο Τόξο-In Karpathos” μπορεί να βρει κανείς στο Βιβλιοπωλείο Εναλλακτικό, στον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής “Δόμνα Σαμίου”, στον Ιανό, στο “Music Corner”.

https://www.musicpaper.gr/paradounai-lavein/item/10441-to-notio-tokso-tis-katerinas-papadopoylou-einai-ouranio-tokso-sti-diskografia

https://www.ogdoo.gr/apopseis/notio-tokso-in-karpathos-ena-almpoum-gemato-fos

Βιογραφικό.

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου είναι καταξιωμένη τραγουδίστρια και οργανοπαίχτρια, με μακρόχρονη πορεία στο χώρο της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και όχι μόνο.
Με γνώση σε βάθος, κατέχει ένα ποικίλο ρεπερτόριο διαφόρων τοπικών ιδιωμάτων της Ελληνικής μουσικής παράδοσης, παρουσιάζοντάς το επί σκηνής με συνέπεια και απαράμιλλη αισθητική.
Σε διεθνές επίπεδο, συνεργάζεται με τον Jordi Savall στα projects: “Mare Nostrum”, “Esperit del Balkans”, “Pelerinages De l ‘Ame”, “Orient, Occident” και “Ibn Battuta”. Το πρόγραμμα Ibn Battuta ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Abu Dhabi.
Επίσης με το μπαρόκ συγκρότημα “L’Arpeggiata”, για το πρόγραμμα “Mediterraneo” που εκδόθηκε σε ψηφιακό δίσκο.
Διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι στο Μεταπτυχιακό τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υπεύθυνη διδασκαλίας της χορωδίας “Δόμνα Σαμίου”, καθώς και των μαθημάτων του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής “Δόμνα Σαμίου” .
Παραδίδει σεμινάρια Ελληνικού τραγουδιού σε εξαμηνιαία βάση στη Μασσαλία, σε συνεργασία με την “Hiphaistia association europeenne pour l’expression de la culture grecque”.

Official website :

http://katerinapapadopoulou.gr