… “Στο μέλλον θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στα παιδιά μας όχι τόσο για τις άσχημες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών”… Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ
Η Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα καταπιάνεται με γεγονότα που «δεν πρέπει να ξεχνάμε». Έτσι μετά την παράσταση «Γυναίκες από Χώμα» (παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στον Πολυχώρο VAULT τη σεζόν 2018-19), που βασίστηκε στις μαρτυρίες των οροθετικών γυναικών που διαπομπεύτηκαν στην Ελλάδα το 2012, αποφάσισε στην επόμενη θεατρική της δουλειά, που θα ανεβάσει τη νέα σεζόν 2019-20 στο VAULT με τίτλο «Κατανόησέ με ή σε καταβροχθίζω», να ‘‘μιλήσει’’ για τα παιδιά.
Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο συμφωνούμε όλοι. Το παιδί πρέπει να είναι πρωταγωνιστής της ζωής. Πρωταγωνιστής σε κάθε είδους κοινωνία.
Επίσης, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι παρόλο που, κατά γενική ομολογία, έχει βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των παιδιών σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια παιδιά που ζούνε σε τραγικά άσχημες συνθήκες.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, περίπου 168 εκατομμύρια παιδιά –το ένα στα δέκα παγκοσμίως–, εργάζονται αμειβόμενα με ψίχουλα, στους τομείς της γεωργίας, στις κατασκευές, τη βιοτεχνία και τη βαριά βιομηχανία.
Ακόμα: Παιδιά που ζητιανεύουν όλη μέρα στους δρόμους προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για να ζήσουν.
Παιδιά του τρίτου κόσμου που πεθαίνουν καθημερινά από την ασιτία και από επιδημίες.
Παιδιά που πέφτουν θύματα βίαιης και σκληρής μεταχείρισης είτε από τους ίδιους τους γονείς, είτε από συγγενείς, είτε από διάφορα εγκληματικά κυκλώματα.
Παιδιά που δέχονται μορφές κακομεταχείρισης μέσα σε διάφορα ιδρύματα από τους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί.
Παιδιά που έχουν τιμωρηθεί με βάναυσο τρόπο, έχουν υποστεί ξυλοδαρμό, έχουν διωχθεί από το σπίτι, έχουν απομονωθεί σε σκοτεινά δωμάτια ή έχουν γίνει αποδέκτες απειλών και μόνιμου εκφοβισμού.
Μαρτυρίες παιδιών απ’ όλον τον κόσμο, στοιχεία από έγκυρους οργανισμούς, γραπτά σημαντικών ανθρώπων για το παιδί, ιστορικά ντοκουμέντα των τελευταίων εβδομήντα ετών, συνθέτουν το θεατρικό έργο «Κατανόησέ με ή σε καταβροχθίζω». Θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί και ψυχοσωματικές τεχνικές μαζί με στοιχεία μιμικής και χορού, με κούκλες και μάσκες, με πρακτικές απ’ το θέατρο της Ανατολής, με μουσικές διαδρομές και ‘‘συνομιλίες’’ απ’ την χώρα κάθε παιδιού-μάρτυρα, μαζί με αναφορές σε στατιστικές, συγκρίσεις και έρευνες πάνω στον γενικό όρο κακοποίηση του παιδιού, αλλά και στις άπειρες υποδιαιρέσεις του, θα είναι τα εργαλεία και οι δρόμοι της Θεατρικής Ομάδας Ανδρομέδα για να φτάσει στην παράσταση «Κατανόησέ με ή σε καταβροχθίζω».
Επιλογή, τελική μορφή κειμένων και σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Κούκλες-μάσκες: Ελένη Σουμή
Μουσική: Χρήστος Κότσι
Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Παύλος Ιωάννου
Παίρνουν μέρος αλφαβητικά οι ηθοποιοί:
Φανή Γρύλλη, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Ντίνα Κούκου, Δημήτρης Μακρής, Σοφία Ρούβα, Γιάννης Τριαντάκης, Αναστασία Τσούτση
*Γλυπτή φιγούρα: Βάλλυ Νομίδου