Καμία ψήφος χαμένη…. από τους πολίτες για τους πολίτες

Αγαπητοί αναγνώστες,

Οι εκλογές πλησιάζουν και ας Μην ξεχνάμε ότι με τη ψήφο μας δίνουμε σε αυτούς που εκλέγονται νομιμότητα να εκφράζονται και να αποφασίζουν για εμάς. Οπότε πρέπει να δούμε προσεκτικά τι πρεσβεύουν, τι ευαγγελίζονται και πως διαχειρίζονται την προσωπική τους ζωή αν είναι εφικτό να έχουμε μία εικόνα περί αυτού. Το γράφω δε, αυτό διότι αν αυτή η διαχείριση είναι αντίθετη σε σχέση με αυτό που προβάλλουν στο δημόσιο λόγο τους τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα μας εξαπατήσουν. Για το αν υπάρχουν θιασώτες ανθρώπων που πλούτισαν είς βάρος των πολλών με αθέμητους τρόπους είναι κάτι που δεν πρέπει να επηρεάζει όσους απεχθένονται τις σοφιστίες και αντιλαμβάνονται ότι ζούν σε μια κοινωνία και όχι σε μία γυάλα.

Η εξαπάτηση αυτή βέβαια δεν γίνεται αντιληπτή εύκολα και να για να σας υποκινήσω την σκέψη και να σας προβληματίσω θα αναφερθώ στο εξής, τον τελευταίο καιρό ακούμε προτάσεις και θέσεις που μπορεί να μας  θυμίζουν συνειρμικά κάποια ιδεολογήματα που κάποτε κάποιοι προκειμένου να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, προσοχή με όσους θέλουν εξουσία και όχι διοίκηση με υποκίνηση και σχέδιο,  αναθεμάτιζαν κάποιους υπερεθνικούς σχηματισμούς όπως την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ χωρίς να υποκινήσουν τους πολίτες να ψάξουν αν υπήρχε στιγμή στην νεότερη ιστορία μας όπου σταθήκαμε όρθιοι,  μόνοι μας εκτός υπερεθνικών σχηματισμών.

Πιστεύετε ότι αυτοί που λαϊκίζουν και θέλουν να ζούνε είς βάρος των πολλών, σαν νεώτεροι σουλτάνοι θέλουν τους πολίτες να σκέφτονται το κοινό συμφέρον ως σαν να ήταν το ιδίο τους συμφέρον; Όχι βέβαια, απεναντίας τους θέλουν βαθειά νυχτωμένους και πάντα εξαρτώμενους οικονομικά κυρίως.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα έλλειψης της στοιχειώδους γνώσης της ιστορίας καθώς και της έρευνας αυτής δεν είναι το μοναδικό.

Η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις και αρκετά αρνητικά γεγονότα όπως οι αυξήσεις των φόρων καθώς και η απογοήτευση των πολιτών για την κατεύθυνση των φόρων οι οποίοι μόνο ανταποδοτικοί για το σύνολο της κοινωνίας δεν δείχνουν να είναι.

Μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος κάποιες φορές φυλακίζεται στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο ακούγοντας ψέματα και όχι σκληρές αλήθειες όταν η παιδεία του δεν είναι ολοκληρωμένη και όταν δεν έχει σωστούς υποκινητές για να του την ολοκληρώσουν.

Το κράτος μας έχει ως συμφέρον να διεξάγει την εσωτερική του πολιτική εξορθολογισμένα, αν και μόνο αν διεξάγει επιτυχώς την εξωτερική του πολιτική διότι με βάση την ιστορία έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί από μόνο του να ανταπεξέλθει με επιτυχία. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάποιοι «ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ αγορές, μεγάλες αγορές, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους»1, και επειδή μεγάλη αγορά δεν είμαστε τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε μέσω της εκλογικευμένης άσκησης εξωτερικής πολιτικής να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να ξανά οικοδομήσουμε την εθνική μας οικονομία με την ενίσχυση που έρχεται από το εξωτερικό και να ξανά κερδίσουμε τόσο την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών όσο και των συμμάχων δηλαδή όσων έχουν κοινά συμφέροντα με εμάς.

Η αλήθεια είναι ότι το κράτος αυτό δομήθηκε με δανεικά, ξανά τονίζω δομήθηκε με δανεικά παρόλα αυτά όποτε γινόταν καμιά σοβαρή προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις σκόνταφτε σε ένα εκλογικό σώμα που το βόλευαν άλλες καταστάσεις. Αν δείτε την ιστορία του ελληνικού κράτους έχει πολλές παράλληλες ιστορίες να μας επιδείξει, καθόλου τυχαίο γιατί επαναλαμβάνονται. Οι Ευρωπαίοι που γνωρίζουν καλά τί εστί Ελληνισμός ως τρόπος σκέψης ξέρουν ότι επιλέγοντας αξιοκρατικά τα άτομα που θα πλαισιώσουν μία εργασία θα την ολοκληρώσουν και θα την αναπτύξουν επιτυχημένα, απολύτως δίκαιο ως τρόπος σκέψης.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να βάζουμε το κοινό συμφέρον σε καλύτερη θέση στο συνειδησιακό μας και να μην αφήνουμε όσους θεωρούν τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια ταμεία «δική τους» υπόθεση να μας υπνωτίζουν.

 

1φράση του αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών Γουίλιαμ Κλέιτον, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ, Σχέδιο Μάρσαλ: «Βούτυρο και όπλα»,Ποιες χώρες και πόσο ωφέλησε η επιχείρηση αναστήλωσης, ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  06/07/1997 00:00, Το Βήμα Ο κόσμος, Μητρόπουλος Δημήτρης

*Τραϊκούδης Χρήστος

Οικονομολόγος

MSc in politics & economics in Eastern & S.E Europe, UoM