Ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, κύριος Ιωάννης Κοντζιάς, τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού της διακεκριμένης γλύπτριας Χριστίνας Σαραντοπούλου, με τίτλο, «Άνθρωπος και Φύση», στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Ιστιαίας, παρουσία των επίσημων αρχών της πόλης και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, κ. Ιωάννης Κοντζιάς, ξεκίνησε την εκδήλωση ζητώντας απ’ τους πολίτες να σηκωθούν όρθιοι ως απόδοση τιμής της κοινότητας των ανθρώπων, που έζησαν το ολοκαύτωμα τον περασμένο Αύγουστο, αναφέροντας μία προς μία τις πυρίκαυστες κοινότητες του Δήμου.
Στην ομιλία του επισήμανε, μεταξύ των άλλων, ότι: «Η Βόρεια Εύβοια έζησε το δικό της ολοκαύτωμα, τη δική της περιβαλλοντική καταστροφή. Το σημαντικό γλυπτό της Χριστίνας Σαραντοπούλου είναι, κυρίως, το σημείο των αγώνων όλων των Βορειοευβοιωτών, οι οποίοι απ’ το πρώτο κάλεσμα την 4η Αυγούστου ανέβηκαν στη Μακρυλούκα και στον Καβαλάρη και έκοβαν ζώνες δασικές μέχρι τέλους, μέχρι και την 11η Αυγούστου. Είναι το σημείο μνήμης όλων αυτών, που, αντί να τα εγκαταλείψουν, έμειναν μέσα για να προστατέψουν τις εστίες τους.
Το έργο αυτό αποτελεί δωρεά μιας οικογένειας που ζει στα Ελληνικά και επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της. Κι αυτή η ανωνυμία έρχεται και γίνεται ένα με όλους αυτούς, που έβαλαν το σώμα τους μπροστά στις φωτιές και έγιναν ήρωες χωρίς να γίνουν τα ονόματά τους γνωστά. Το γλυπτό «Άνθρωπος και Φύση» είναι η μνήμη ενός δέντρου που άνθισε τις μέρες της καταστροφής. Το δέντρο της αλληλεγγύης που μέρα με τη μέρα μεγάλωνε και γινόταν πιο ζωντανό. Όλοι αυτοί οι Βορειοευβοιώτες που έγιναν οι σύγχρονοι ήρωες της φωτιάς δεν είναι απλά εθελοντές, εγώ τους λέω πατριώτες… Οι σημαίες που έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία, συμβολίζουν τα κράτη των ξένων πυροσβεστών, που με αφοσίωση και επαγγελματισμό συνέλαβαν στην κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και στον περιορισμό ύφεσής της.»
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κριτικός και θεωρητικός της τέχνης, κ. Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε: «Η τολμηρή και ευρηματική γλύπτρια Χριστίνα Σαραντοπούλου, στην σαραντάχρονη εξελικτική της πορεία ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με τον δημόσιο χώρο και με επιτυχία συνέβαλε στην αισθητική του αναβάθμιση, όπως και τώρα κατάφερε να ποιήσει ένα σπουδαίο γλυπτό υψηλών αισθητικών απαιτήσεων. «Άνθρωπος και Φύση» είναι ο τίτλος του νέου της γλυπτού, με ένα δέντρο να διαγράφεται στον κεντρικό άξονα ενός κύκλου που παραμένει δυναμικά όρθιος. Η γλύπτρια δουλεύει πάνω στον ανοξείδωτο χάλυβα, super mirror, με τελειοθηρική ακρίβεια για την απόδοση του περιγράμματος ενός δέντρου στο κενό του χώρου. Οι εντυπωσιακές επιφάνειες, διάτρητες από κοπές σχεδίων, δαχτυλικών αποτυπωμάτων, μας παραπέμπουν στον άνθρωπο και κατ’ επέκταση στην άμεση σχέση του με τη φύση.
Ο μεταλλικός καθρέφτης, το κυρίαρχο εκφραστικό της υλικό, είναι δουλεμένος με λέιζερ για την απόδοση των διάτρητων δαχτυλικών αποτυπωμάτων, με την κυριαρχία των κενών επιφανειών που διαπερνά το φως. Παράλληλα οι θεατές του, σε όποια θέση και αν σταθούν, καθρεφτίζονται στις επιφάνειες του… Σήμερα, η οικογένεια από τα Ελληνικά, με την γενναιόδωρη προσφορά της, φωτίζει το δρόμο της γνώσης και της δημιουργικής μας επαφής με τη φύση και την τέχνη, την ανθρώπινη κοινωνία και τη ζωή, χωρίς ίχνος μεγαλαυχίας, αφού κρατάει την ανωνυμία της. Παράλληλα τονώνει άμεσα την αισθητική παιδεία του τόπου μας. Έτσι η οικογένεια από τα Ελληνικά και η Χριστίνα Σαραντοπούλου παρέδωσαν σε εσάς τη δική τους αλήθεια, ένα έργο απέραντης ελπίδας.»
Η Χριστίνα Σαραντοπούλου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1952. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1971-1976) στο εργαστήριο του Δημήτρη Καλαμάρα και αισθητική στο Παρίσι στη Σορβόννη (1978-9). Έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, άφησε το προσωπικό γλυπτικό της αποτύπωμα με τα ακόλουθα μνημειακά της γλυπτά στην Ευρώπη: «Monas» στο Δήμο Calaf Βαρκελώνης και «Σύνδεσμοι» στη Χάγη, και στην Ελλάδα: στην Αθήνα με το έργο «Παρέμβαση» στην Λεωφόρο Κηφισίας, «Βήμα» στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, «Η πόλη ενώνει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων» στο Σταθμό Μετρό Αγίου Ιωάννη, στο Copelouzos Family Art Museum, «Αθηνά, Αργοναύτες, Αργώ» στο Λιμάνι Βόλου, στο Κτήμα «Βιβλία Χώρα», στο Κτήμα Βαγγέλη Γεροβασιλείου, στο Μουσείο Πιερίδη στην Λάρνακα, στα ξενοδοχεία Sani Beach Resort, Ελιές, Ηρώδειο κ.α.